FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about African History 101
Quiz about African History 101

African History 101 Trivia Quiz


This is a basic quiz on African history.

A multiple-choice quiz by schuhmacher. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. African

Author
schuhmacher
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,699
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1088
Last 3 plays: Guest 154 (7/10), Guest 174 (7/10), Guest 34 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these African civilizations was the only one to experience the Bronze Age? Hint


Question 2 of 10
2. What year was the Organization of African Unity (OAU) established? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following was the African Union's (AU's) economic development plan called? Hint


Question 4 of 10
4. King Leopold II of Belgium disguised his conquest of the Congo by ending the slave trade and introducing Christianity. However, he was really only interested in the Congo primarily for which of these pairs of resources? Hint


Question 5 of 10
5. According to the "Grand Theory" of Bantu migration and conquest, where did the Bantu people originate from? Hint


Question 6 of 10
6. Which one of the following historical African city-states had a university long before Northern Europe? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following pairs of countries are *not* former European colonies? Hint


Question 8 of 10
8. Who was Cote d'Ivoire's first president? Hint


Question 9 of 10
9. Which country, during colonization, was known as Dahomey? Hint


Question 10 of 10
10. Which African island nation was the now extinct dodo bird native to? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 154: 7/10
May 11 2024 : Guest 174: 7/10
May 08 2024 : Guest 34: 1/10
Apr 26 2024 : Guest 137: 6/10
Apr 17 2024 : Guest 202: 7/10
Apr 12 2024 : Guest 172: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 128: 1/10
Mar 27 2024 : Guest 193: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these African civilizations was the only one to experience the Bronze Age?

Answer: Nubia

The Nubian Kingdom was located in what is now modern day Sudan. Nubia was one of the first places in Africa, along with Nok, to make iron, which started at around 500 B.C.
2. What year was the Organization of African Unity (OAU) established?

Answer: 1963

The OAU was established in 1963, and was instrumental in the ending of Portuguese colonal rule, as well as the ending of apartheid rule in South Africa. However, the OAU had weak political economic leadership, failed to end civil wars in Somalia, Sudan, Rwanda, and Sierra Leone. As a result, the OAU was replaced by the African Union in 2002.
3. Which of the following was the African Union's (AU's) economic development plan called?

Answer: New Economic Partnership for Africa's Development (NEPAD)

The goals of NEPAD were basically to solve the economic problems that were left over from the OAU days in Africa.
4. King Leopold II of Belgium disguised his conquest of the Congo by ending the slave trade and introducing Christianity. However, he was really only interested in the Congo primarily for which of these pairs of resources?

Answer: Ivory and rubber

The Belgians used terror, mulitation, forced labor, and servitude as methods of extracting these resources. Over the course of this shameful conquest by King Leopold II, approximately 8-10 million Congolese people died. Joseph Conrad's novel "Heart of Darkness" paints a grim picture of conditions in Leopold II's so-called "Free (!) State of the Congo" and one that is supported by other sources.
5. According to the "Grand Theory" of Bantu migration and conquest, where did the Bantu people originate from?

Answer: Southeastern Nigeria

According to this "Grand Theory" of migration there was a single source of Bantu people in Southeastern Nigeria. Moreover, the theory suggests that this migration consisted of an Eastern and Western stream of people who brought with them cultural, demographical, and technological changes.
6. Which one of the following historical African city-states had a university long before Northern Europe?

Answer: Timbuktu

Timbuktu is located in what is now modern day Mali, which is in the northwestern region of Africa. The earliest records of the university's existence are from the 9th century. Moreover, the university consisted of three schools and had an average attendance of 25,000 students.
7. Which of the following pairs of countries are *not* former European colonies?

Answer: Ethiopia and Liberia

European colonization of Africa lasted about 60-80 years in most parts of Africa, but much longer in some ports and coastal areas of Africa. It had lasting social, political, and economic impacts that varied from country to country and can still be felt.
8. Who was Cote d'Ivoire's first president?

Answer: Felix Houphouet-Boigny

Felix Houphouet-Boigny became the first President of Cote d'Ivoire in 1960.
9. Which country, during colonization, was known as Dahomey?

Answer: Benin

The name was changed to Benin in 1975 after the body of water that it lies on, the Bight of Benin.
10. Which African island nation was the now extinct dodo bird native to?

Answer: Mauritius

The fact that the dodo was a flightless bird and that it did not fear humans, because it did not know what they were, were both major contributing factors to their extinction, as this made the dodo a very easy target.
Source: Author schuhmacher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us