FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American Civil Rights Movement
Quiz about American Civil Rights Movement

American Civil Rights Movement Quiz


This is a chronological quiz of some major events of the Civil Rights Movement of the mid-20th century.

A multiple-choice quiz by meramsey. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Civil Rights

Author
meramsey
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,190
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3180
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 136 (8/10), Guest 99 (9/10), Guest 50 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. 1954: Who was the attorney for the NAACP in the landmark Brown v. Board of Education case, that established equal access to education? Hint


Question 2 of 10
2. 1955: J. W. Milam and Roy Bryant, two white men, were tried and acquitted by an all white jury for the murder of whom? Hint


Question 3 of 10
3. 1957: The "Little Rock Nine" who were being integrated into an all-white school were stopped by the orders of which Arkansas governor? Hint


Question 4 of 10
4. 1960: Four students from the North Carolina Agricultural and Technical College perform the first sit-in at a segregated lunch counter. These four boys later became known as the "___________ Four." Hint


Question 5 of 10
5. 1963: Martin Luther King, Jr. writes his postulate that you have the moral obligation to disobey unjust laws in his "Letter from __________ Jail." Hint


Question 6 of 10
6. 1964: The "Freedom Summer" was a massive voting push to register black voters in which southern state? Hint


Question 7 of 10
7. 1965: During the week of August 11-17, which Los Angeles suburb erupted in violent race riots? Hint


Question 8 of 10
8. 1966: The Black Panthers were started due to the militant passion of what man? Hint


Question 9 of 10
9. 1967: In April, which militant activist uttered the phrase "Black Power" during a speech in Seattle? Hint


Question 10 of 10
10. 1968: Who shot Martin Luther King on April 4, 1968? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 31 2024 : Guest 136: 8/10
May 12 2024 : Guest 99: 9/10
May 10 2024 : Guest 50: 8/10
May 08 2024 : Guest 173: 10/10
May 01 2024 : Guest 50: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1954: Who was the attorney for the NAACP in the landmark Brown v. Board of Education case, that established equal access to education?

Answer: Thurgood Marshall

Marshall later went on to become the first black Supreme Court justice. He was appointed in 1964 by Lyndon B. Johnson.
2. 1955: J. W. Milam and Roy Bryant, two white men, were tried and acquitted by an all white jury for the murder of whom?

Answer: Emmett Till

Emmett Till was a 14-year-old black boy from Chicago who was brutally beaten, shot, and dumped into the Tallahatchie River. Even though the two men were acquitted, they still confessed and bragged about the killing to "Look" magazine.
3. 1957: The "Little Rock Nine" who were being integrated into an all-white school were stopped by the orders of which Arkansas governor?

Answer: Orval Faubus

President Eisenhower brought in the National Guard and other federal troops. The school was succesfully integrated.
4. 1960: Four students from the North Carolina Agricultural and Technical College perform the first sit-in at a segregated lunch counter. These four boys later became known as the "___________ Four."

Answer: Greensboro

The sit-in phenomenon became extraordinarily popular throughout the South. Although the boys were initially refused service, they were given service just six months after the first sit-in.
5. 1963: Martin Luther King, Jr. writes his postulate that you have the moral obligation to disobey unjust laws in his "Letter from __________ Jail."

Answer: Birmingham

This was just three and a half months before the monumental "March on Washington" where he delivered his landmark "I Have a Dream" speech.
6. 1964: The "Freedom Summer" was a massive voting push to register black voters in which southern state?

Answer: Mississippi

The Mississippi Freedom Summer was key in educating poor and uneducated blacks on how to vote and officially protest against Mississippi's all-white regime.
7. 1965: During the week of August 11-17, which Los Angeles suburb erupted in violent race riots?

Answer: Watts

The riots took 34 lives and cost over 200 million dollars in damages.
8. 1966: The Black Panthers were started due to the militant passion of what man?

Answer: Bobby Seale

The Black Panther party was known for engaging in shootouts with local police as well as the FBI.
9. 1967: In April, which militant activist uttered the phrase "Black Power" during a speech in Seattle?

Answer: Stokeley Carmichael

Even though the phrase is often credited and associated with the Black Panthers, Carmichael was the founder of the Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC).
10. 1968: Who shot Martin Luther King on April 4, 1968?

Answer: James Earl Ray

The Hotel in Memphis that he was shot is now the location of the National Civil Rights Museum.
Source: Author meramsey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us