FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Murder of Emmett Till
Quiz about The Murder of Emmett Till

Test yourself! Take this The Murder of Emmett Till Quiz | U.S. History


I created this quiz as a tribute to Emmett Till. I hope you like it.

A multiple-choice quiz by nmerr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Civil Rights

Author
nmerr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,198
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
725
Last 3 plays: Guest 216 (7/10), Guest 176 (5/10), superhooppete (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Emmett Till was a young African American boy who was murdered. How old was he when he died? Hint


Question 2 of 10
2. The murder took place in which Southern state? Hint


Question 3 of 10
3. Although it has been speculated that others contributed to the murder, which two individuals were actually tried for the murder of Emmett? Hint


Question 4 of 10
4. Did Emmett have any brothers and/or sisters at the time of his murder? Hint


Question 5 of 10
5. The murder of Emmett Till took place during a time of great racial tension in America. In what year was he murdered? Hint


Question 6 of 10
6. Emmett was not familiar with the culture of the Southern people. In what large Midwest city did he live before he was murdered? Hint


Question 7 of 10
7. Since Emmett's face was unrecognizable when his body was found, how was his body identified? Hint


Question 8 of 10
8. Where was Emmett staying at the time of his murder? Hint


Question 9 of 10
9. Due in part to the belief that there were others involved in the murder besides the two men who were tried, the murder case was reopened in what year? Hint


Question 10 of 10
10. Which famous singer/songwriter composed a song in 1962 titled "The Death of Emmett Till?" Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : Guest 216: 7/10
Jun 09 2024 : Guest 176: 5/10
May 27 2024 : superhooppete: 2/10
May 16 2024 : Guest 205: 7/10
May 06 2024 : Guest 165: 3/10
Apr 30 2024 : Guest 174: 7/10
Apr 29 2024 : Guest 76: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Emmett Till was a young African American boy who was murdered. How old was he when he died?

Answer: 14

It is believed that Emmett whistled at a white woman and this action contributed to his murder. Whether or not he said anything to the woman is still uncertain.
2. The murder took place in which Southern state?

Answer: Mississippi

Emmett had been visiting with relatives and was unaware of the social taboos and the rising racial tension in the South.
3. Although it has been speculated that others contributed to the murder, which two individuals were actually tried for the murder of Emmett?

Answer: Roy Bryant and J.W. Milam

The defendants were found not guilty by a jury of all-white males. It took them only an hour to reach their verdict.
4. Did Emmett have any brothers and/or sisters at the time of his murder?

Answer: No, he was an only child

Emmett Till was the only child of Mamie Till Bradley.
5. The murder of Emmett Till took place during a time of great racial tension in America. In what year was he murdered?

Answer: 1955

The year Emmett Till was murdered was significant for another incident that gave rise to the Civil Rights Movement and the Montgomery Bus Boycott. Rosa Parks, a 42-year old African American woman, refused to give up her seat on a bus in Montgomery, Alabama.
6. Emmett was not familiar with the culture of the Southern people. In what large Midwest city did he live before he was murdered?

Answer: Chicago

Emmett had no way of knowing that whistling at a white woman in the small town of Money, MS was not something any African American male would do at any time. He learned this in the worst way possible.
7. Since Emmett's face was unrecognizable when his body was found, how was his body identified?

Answer: He was wearing his father's ring

Emmett Till's body was found in the Tallahatchie River. His mother identified the body and insisted on an open-casket funeral.
8. Where was Emmett staying at the time of his murder?

Answer: His great-uncle's house

The two men, who were later accused of Emmett's murder, came to the home of Moses Wright looking for Emmett, the boy who had "whistled" at Carolyn Bryant.
9. Due in part to the belief that there were others involved in the murder besides the two men who were tried, the murder case was reopened in what year?

Answer: 2004

Since no autopsy had been performed on Emmett's body at the time of his murder, his body was exhumed in 2005 and positively identified. He was reburied in June of 2005.
10. Which famous singer/songwriter composed a song in 1962 titled "The Death of Emmett Till?"

Answer: Bob Dylan

There have been many tributes to Emmett Till over the years. Streets have been renamed, songs have been dedicated to him, and books about his short life and murder abound.
Source: Author nmerr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us