FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American History Hodge Podge
Quiz about American History Hodge Podge

American History Hodge Podge Trivia Quiz


This is a wide range of questions about the 20th Century.

A multiple-choice quiz by RaceGirl24. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Author
RaceGirl24
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
60,955
Updated
Jun 12 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
8541
Last 3 plays: Guest 74 (10/10), daveguth (10/10), Guest 184 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In what month was President John F. Kennedy assassinated? Hint


Question 2 of 10
2. What was unique about the Motown record label? Hint


Question 3 of 10
3. Who were the candidates in the first televised presidential debate? Hint


Question 4 of 10
4. Were drive-in movie theaters common in the 1950s?


Question 5 of 10
5. What special TV series drew 80 million viewers in 1977? Hint


Question 6 of 10
6. How old was the Brooklyn Bridge in 1983? Hint


Question 7 of 10
7. What new killer illness was identified during the 1980s? Hint


Question 8 of 10
8. Was Charles Lindbergh the first person to fly across the Atlantic?


Question 9 of 10
9. How was penicillin discovered? Hint


Question 10 of 10
10. Who was Jesse Owens? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 74: 10/10
Jul 20 2024 : daveguth: 10/10
Jul 19 2024 : Guest 184: 8/10
Jul 16 2024 : hbosch: 8/10
Jul 12 2024 : Guest 47: 9/10
Jul 12 2024 : Guest 136: 9/10
Jul 08 2024 : Guest 68: 6/10
Jul 08 2024 : Guest 173: 10/10
Jul 05 2024 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what month was President John F. Kennedy assassinated?

Answer: November

President Kennedy was assassinated Nov. 22, 1963, while he and his wife were in Dallas, Texas, on a speaking tour.
2. What was unique about the Motown record label?

Answer: First major label to be owned and operated by African Americans

The Motown record label was started in 1959 by Berry Gordy Jr., a songwriter. Motown was the first major record label to be owned and operated by African Americans. Unlike other 'black music', Motown records were bought by both blacks and whites.
3. Who were the candidates in the first televised presidential debate?

Answer: Nixon and Kennedy

It featured Vice President Nixon, the Republican candidate, and Senator J.F. Kennedy, Democratic candidate. Newscasters from TV networks questioned them on the evening of Sept. 26, 1960, to give voters a firsthand look at both candidates and their positions. Kennedy was elected President that November.
4. Were drive-in movie theaters common in the 1950s?

Answer: Yes

The first drive-in opened in Camden, New Jersey in 1933. But, it was not until the 1950's when more Americans could afford cars, that the outdoor theaters' popularity exploded. By the end of the 1950's, there were more than 4,000 drive-ins in the US.
5. What special TV series drew 80 million viewers in 1977?

Answer: Roots

'Roots' was an eight-part drama. The final two-hour episode, which aired on Jan. 30, 1977, was seen by about 80 million viewers. Based on the book by Alex Haley, 'Roots' traced the Haley's family history through the South, all the way back to an 18th-century ancestor abducted from West Africa.
6. How old was the Brooklyn Bridge in 1983?

Answer: 100 years old

The world's first steel-wire suspension bridge was hailed the 'eighth wonder of the world' when it opened on May 24, 1883. At the time, it was the tallest structure in New York City's skyline. The Brooklyn Bridge crosses the East River, connecting the boroughs of Brooklyn and Manhattan.
7. What new killer illness was identified during the 1980s?

Answer: AIDS

Acquired Immunodeficiency Syndrome, or AIDS, was first identified by physicians in the 1970s; the name AIDS was adopted in 1982. By, 1998, 33.4 million people worldwide were living with AIDS, and 13.9 million had died of it.
8. Was Charles Lindbergh the first person to fly across the Atlantic?

Answer: No

Lindbergh was the 67th but the first to do it alone. On May 20, 1927, Lindbergh took off from Roosevelt Field on Long Island, NY. He arrived, 33 and one half hours later, at Le Bourget Airport in Paris, France.
9. How was penicillin discovered?

Answer: By chance

Penicillin was discovered by accident by Alexander Fleming, a Scottish bacteriologist. He was trying to find a substance that would kill bacteria without harming humans. In 1928, he noticed that a bit of green mold growing in a culture plate had destroyed the bacteria around it. He isolated the the active chemical in the mold, and named it penicillin.
10. Who was Jesse Owens?

Answer: Track-and-field star

Owens was an American track-and-field star of the 1936 Olympics. He won four gold medals at the summer games in Berlin, Germany.
Source: Author RaceGirl24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us