FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American Hurricanes
Quiz about American Hurricanes

American Hurricanes Trivia Quiz


Hurricanes in and around the North Atlantic, Carribean and Gulf of Mexico.

A multiple-choice quiz by Category5. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters
  8. »
  9. Weather Disasters

Author
Category5
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
256,582
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
520
- -
Question 1 of 10
1. What is the most intense hurricane on record in the Gulf of Mexico (in terms of central pressure)? Hint


Question 2 of 10
2. How many tropical storms formed in 2005? Hint


Question 3 of 10
3. How many hurricanes hit Florida in 2004? Hint


Question 4 of 10
4. What was the first Hurricane to cause a billion dollars in damage in the U.S? (Without inflation) Hint


Question 5 of 10
5. How many landfalls did Hurricane Georges make? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these records does Hurricane Wilma NOT hold? Hint


Question 7 of 10
7. A tropical system set the U.S 24 hour rainfall record. Which of these was it? Hint


Question 8 of 10
8. This hurricane prompted the largest peacetime evacuation in U.S history. Hint


Question 9 of 10
9. What was the last hurricane to SIGNIFICANTLY impact the Mid Atlantic States of the US? Hint


Question 10 of 10
10. As of March 2007, what was the last major U.S city to be effected by a Major Hurricane? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the most intense hurricane on record in the Gulf of Mexico (in terms of central pressure)?

Answer: Rita

Rita held a pressure of 895mb, breaking the previous record of 902mb set by Katrina not even a month earlier. Camille held the record before that of 905mb. Gilbert had once held a 888mb pressure but weakened over the Yucatan.
2. How many tropical storms formed in 2005?

Answer: 28

At first the number was 27, but a 28th was discovered post season. That storm formed in October and didn't effect any land. To avoid confusion, it has remained unnamed.
3. How many hurricanes hit Florida in 2004?

Answer: 3

Charley on August 13th, Frances on September 4th, and Jeanne on September 25th.

Ivan did not actually hit Florida. He made landfall near Gulf Shores Alabama on September 16th.
4. What was the first Hurricane to cause a billion dollars in damage in the U.S? (Without inflation)

Answer: Betsy

She caused $1,420,500,000. Held the title of costliest Hurricane until Camille edged her out by $200,000.

Carol, though destructive, only caused about $461 Million in damage.
5. How many landfalls did Hurricane Georges make?

Answer: 7

Georges racked up an unlucky 7. Making landfalls in Antigua, St Kitts, Puerto Rico, Dominican Republic, Cuba, Key West Florida, and Biloxi Mississippi.
6. Which of these records does Hurricane Wilma NOT hold?

Answer: She holds neither

Wilma holds about 30 records, but these two are not among them.

Typhoon Forrest holds the fastest 24 hour pressure drop record, dropping 100mb in 24 hours, Wilma dropped only 97mb.

Wilma caused US$7.5 billion in damage in Mexico, ranking it second behind Hurricane Pauline's US$8.84 billion. However, it was the costliest Atlantic Hurricane to hit Mexico.
7. A tropical system set the U.S 24 hour rainfall record. Which of these was it?

Answer: Tropical Storm Claudette (1979)

Claudette dumped 42 inches of rain on Alvin Texas in 24 hours in 1979 - a record!
8. This hurricane prompted the largest peacetime evacuation in U.S history.

Answer: Floyd

2.6 Million people were evacuated from Florida to North Carolina in September of 1999. Rita comes second with around 2 million.
9. What was the last hurricane to SIGNIFICANTLY impact the Mid Atlantic States of the US?

Answer: Isabel

Key word significantly. Charley's effects were hardly mentionable.

Isabel brought significant effects to Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, and Pennsylvania on September 18th 2003. She brought Tropical Storm Force winds in Philadelphia, New York City, Baltimore, and Washington DC. Hurricane Force winds also pounded the Virginia coast.
10. As of March 2007, what was the last major U.S city to be effected by a Major Hurricane?

Answer: Miami

Wilma on October 24th 2005.

New Orleans is second (August 29th 2005).
Source: Author Category5

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us