FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Weather Disasters Quizzes, Trivia and Puzzles
Weather Disasters Quizzes, Trivia

Weather Disasters Trivia

Weather Disasters Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters

Fun Trivia
Cyclones, hurricanes, storms, tsunamis, typhoons and weather disasters.
32 Weather Disasters quizzes and 365 Weather Disasters trivia questions.
1.
  Baby It's Cold Outside    
Multiple Choice
 10 Qns
Winter is rapidly approaching, at least in the northern hemisphere. That means that some areas of the world will unfortunately have to deal with the topic of this quiz - blizzards.
Tough, 10 Qns, ncterp, Jan 14 24
Tough
ncterp gold member
Jan 14 24
157 plays
2.
  It's an Ill Wind   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Wind can be our friend but too much wind could be our downfall. Here is a quiz on ten of the most infamous wind-related storms in history.
Average, 10 Qns, Joepetz, May 12 18
Average
Joepetz gold member
May 12 18
1532 plays
3.
  Twister Disasters    
Ordering Quiz
 10 Qns
No, it's not the disasters that can happen in the game of Twister. It's a timeline of some of the worst tornados that hit USA between 1840 and 2011. Come learn a little more from this quiz that I adopted as you put them in ascending year order.
Average, 10 Qns, stephgm67, Jan 23 23
Average
stephgm67 gold member
Jan 23 23
46 plays
4.
  Woosh!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Gushing waters have caused large-scale destruction in the form of either floods or tsunamis. This quiz takes a look at some of these flash points.
Average, 10 Qns, zorba_scank, Sep 20 23
Average
zorba_scank gold member
Sep 20 23
2208 plays
5.
  Disaster   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There have been plenty of disastrous cyclones in Australia's history. All these cyclones share their name with someone famous. Can you make the right match, or will this quiz end in disaster?
Easier, 10 Qns, lones78, Oct 09 17
Easier
lones78 gold member
Oct 09 17
599 plays
6.
  The Johnstown Flood   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
What happens when over 60 rich men found their own exclusive club during the late 1800s? For Johnstown, Pennsylvania, it meant the death of over 2,200 people, the largest loss of American civilian lives on a single day until 9/11/2001.
Average, 15 Qns, illiniman14, Oct 10 09
Average
illiniman14 gold member
1499 plays
7.
  Storms of the Century    
Multiple Choice
 10 Qns
Some storms are remembered for generations and set the standard against which other storms are judged. Let's see how many of these "super storms" you can recognize.
Average, 10 Qns, chicochi3, Jun 18 16
Average
chicochi3
3364 plays
8.
  It Was a Dark and Stormy Night   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
... and that ominous line will lead to ten historical hurricanes for you to recognize.
Average, 10 Qns, reedy, Nov 08 12
Average
reedy gold member
633 plays
9.
  Hell and High Water--the Flood of '97   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
In April 1997, along the Minnesota-North Dakota state line, a flood of record proportions occurred. This quiz is about that natural disaster. The title is from a book about the flood from which much of this information comes.
Average, 20 Qns, austinnene, Feb 10 08
Average
austinnene
423 plays
10.
  The 1974 Super Tornado Outbreak   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Experts say it could only happen once every 500 years, but on April 3-4, 1974, everything came together to create one of the worst tornado outbreaks in U.S, history. Here's a look at what happened and what was learned.
Tough, 15 Qns, Oddball, Jun 06 07
Tough
Oddball
863 plays
trivia question Quick Question
What name was given to the tropical storm that caused severe flooding in Houston, Texas USA, during June 2001?

From Quiz "Twelve Months a Year"




11.
  You've Got Hail!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You think you've got hail? Check out these times when they really and truly had hail!
Average, 10 Qns, looney_tunes, Sep 08 09
Average
looney_tunes editor
473 plays
12.
  Tsunami: A Wave of Destruction   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A tsunami is a large destructive wave usually caused by seismic activity, that can be among the most catastrophic of all natural disasters. How much do you know about this liquid disaster?
Average, 10 Qns, dcpddc478, Oct 20 19
Average
dcpddc478
Oct 20 19
819 plays
13.
  "I" is for Inundation    
Match Quiz
 10 Qns
There have been many hurricanes with "I" names that did enough damage for the name to be retired. Here are 10 of them -- match the names to the years and where they caused the most damage.
Average, 10 Qns, Jordanar18, Feb 02 19
Average
Jordanar18 gold member
Feb 02 19
166 plays
14.
  Any Way the Wind Blows    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about some of the more destructive elements of weather, with a couple of not-so-scientific questions thrown in for a bit of light entertainment.
Easier, 10 Qns, caffiend42, Jan 20 10
Easier
caffiend42
857 plays
15.
  The World Cried - The Tsunami of 2004   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The world was horrified to hear the news, and the horror intensified with each news bulletin. The tsunami of 2004 brought grief but also showed that the human race can work together. Ten questions about the disaster that made the world cry.
Average, 10 Qns, carolinebee999, Apr 02 10
Average
carolinebee999
2053 plays
16.
  Twelve Months a Year    
Multiple Choice
 15 Qns
Hundreds of disasters, both natural and man-made, have occurred over the centuries. In this quiz, they'll be one or two disasters for each month in the year.
Average, 15 Qns, ElusiveDream, May 28 14
Average
ElusiveDream
701 plays
17.
  Where the Sun Don't Shine   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz on some of the strangest or most destructive blizzards in recorded history. Some of these may surprise you. And you can be sure that when there is a blizzard going on there is no sunshine.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Apr 04 12
Average
dcpddc478
394 plays
18.
  Hurricane Katrina    
Multiple Choice
 10 Qns
Hurricane Katrina was the costliest and deadliest natural disaster in American history.
Tough, 10 Qns, Lilady, Apr 13 15
Tough
Lilady
833 plays
19.
  Billion Dollar Weather Disasters    
Multiple Choice
 10 Qns
Mother Nature has a destructive side! These awful events cost over a billion dollars in damage? What do you know about them?
Average, 10 Qns, abigail888, Oct 01 14
Average
abigail888
2514 plays
20.
  The Eye of the Storm    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about ten landfalling Atlantic hurricanes that occurred between 1950 and 2005.
Tough, 10 Qns, Coonielady, Nov 16 13
Tough
Coonielady
280 plays
21.
  A Dark Black Day for the US Gulf Coast    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about Hurricane Katrina, one of strongest, costliest and most damaging storms to strike the United States. What to you really know about this storm? Take this quiz and find out some interesting facts and information.
Tough, 15 Qns, gshorey, Nov 21 17
Tough
gshorey
Nov 21 17
229 plays
22.
  Notable Hurricanes    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz assesses your knowledge of some of the most notable hurricanes that have affected the United States between 1980 and 2018.
Difficult, 10 Qns, ikon21, Sep 19 18
Difficult
ikon21
Sep 19 18
189 plays
23.
  Unforgettable U.S. Storms   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Storms happen everyday and many leave memories in the minds of those who lived through them. Through destruction and survival some storms are never forgotten. This is quiz based on the severity and location of some of the well known storms in America.
Average, 10 Qns, jbooker8, Feb 04 11
Average
jbooker8 gold member
502 plays
24.
  Atlantic Hurricanes    
Multiple Choice
 10 Qns
The most deadly and destructive hurricanes in the Atlantic Basin from 1900-Present.
Tough, 10 Qns, ssmiley92, Feb 19 07
Tough
ssmiley92
516 plays
25.
  Gone With The Wind (A Hurricane Quiz)    
Multiple Choice
 10 Qns
I give you the name, or the year of a particular hurricane, you give me the area affected by it... or vice-versa. Good luck.
Difficult, 10 Qns, Ikabud, Nov 15 13
Difficult
Ikabud
1827 plays
26.
  Hurricane History #1    
Multiple Choice
 10 Qns
In this short quiz, you will test your knowledge of infamous Atlantic hurricanes and tropical cyclones.
Tough, 10 Qns, kuujjuarapik, Sep 25 07
Tough
kuujjuarapik
428 plays
27.
  2005 Hurricane Season (USA)    
Multiple Choice
 15 Qns
The 2005 hurricane season was unquestionably the most active in recorded history at the time. How much do you remember about these storms?
Tough, 15 Qns, MarK_R, Mar 27 07
Tough
MarK_R
516 plays
28.
  Hurricane History #2    
Multiple Choice
 10 Qns
As requested, the following is another dose of Atlantic Hurricane history. Enjoy!
Difficult, 10 Qns, kuujjuarapik, Nov 13 07
Difficult
kuujjuarapik
491 plays
29.
  Hurricane Ike    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about one of the most destructive hurricanes of the 2008 Atlantic hurricane season. It involves details about the cities affected, and also its strength and path.
Tough, 10 Qns, longhorngirl, Oct 04 08
Tough
longhorngirl
465 plays
30.
  Flood!    
Multiple Choice
 20 Qns
Here are some questions about some notable floods throughout US history. Have fun with this one.
Tough, 20 Qns, gekededa, Apr 12 15
Tough
gekededa
550 plays
31.
  Storm of the Century    
Multiple Choice
 10 Qns
In October 1987 I was on holiday on a small Greek island when rumours about a hurricane back home in England started to circulate. The rumours turned out to be mostly true and this quiz is about what happened.
Tough, 10 Qns, zippolover, Aug 19 13
Tough
zippolover
295 plays
32.
  American Hurricanes    
Multiple Choice
 10 Qns
Hurricanes in and around the North Atlantic, Carribean and Gulf of Mexico.
Very Difficult, 10 Qns, Category5, Apr 05 07
Very Difficult
Category5
520 plays
Related Topics
  Aviation Disasters [World] (10 quizzes)

  Bible Weather [Religion] (8 quizzes)

  Disasters [History] (112 quizzes)

  Disasters in Entertainment [Entertainment] (3 quizzes)

  Disasters in Movies [Movies] (13 quizzes)

  Extreme Weather [Sci / Tech] (6 quizzes)

  Maritime Disasters [World] (35 quizzes)

  Weather [Sci / Tech] (51 quizzes)

  Weather in Movies [Movies] (7 quizzes)

  Weather Songs [Music] (43 quizzes)


Weather Disasters Trivia Questions

1. The name "Sandy" was used as a name of an Atlantic hurricane for the first and only time in what year?

From Quiz
Notable Hurricanes

Answer: 2012

The name Sandy was given to an Atlantic hurricane that affected much of the Mid-Atlantic and Northeast regions of the United States in October-early November 2012. The storm ultimately killed around 233 people and inflicted nearly $70 billion in damages (2012 USD). Hurricane Sandy was notable not only for its devastating damage, but also for its unusually large size; it was classified as one of the largest hurricane in terms of diameter - the tropical force winds spanned nearly 900 miles.

2. When it devastated much of the U.S. Gulf Coast in 2005, Hurricane Katrina was the most expensive hurricane in American history, costing $125 billion in damages. Which hurricane tied this amount in 2017?

From Quiz It's an Ill Wind

Answer: Hurricane Harvey

Hurricane Harvey struck Texas in 2017 and left much of the city of Houston flooded. Hundreds of thousands of homes were destroyed. Harvey was the wettest hurricane on record when it made landfall with some place receiving over 60 inches of rain. One of the main problems with Harvey was that the storm was slow moving and practically rested over Texas and the nearby states. Harvey tied Hurricane Katrina's total damage cost. Katrina made landfall in Louisiana in 2005 and flooded the city of New Orleans and also damaged the state of Mississippi. In Katrina, over 1,800 people were killed.

3. On what day did hurricane Katrina make final landfall?

From Quiz A Dark Black Day for the US Gulf Coast

Answer: August 29, 2005

The storm made its final landfall near the Mississippi, Louisiana border about 10 AM local time on 29 August 2005. The people on the Gulf Coast are glad it came ashore during daylight. The loss of life would have been much higher if the storm had struck during the night; there were many people washed out of their houses clinging to the pieces left.

4. This disaster was witnessed by millions of people all across the world. What happened in Florida USA, on 28th January 1986?

From Quiz Twelve Months a Year

Answer: space shuttle explosion

In late 1985, NASA designed a new program called the Teacher in Space Program in an effort to get children interested in space travel. Out of 11,000 people, Christa McAuliffe, a high school teacher from Concorde, New Hampshire, was chosen to take part in the program. Her mission would be to conduct lessons from space aboard the shuttle Challenger. After many delays, Challenger finally lifted off on 28th January 1986. Seventy-three seconds later, in front of a horrified crowd which included the crews' families, Challenger suddenly exploded. All on board died. The cause of the disaster was a faulty seal on the right Solid Rocket Booster.

5. Which Australian state was hit by a series of floods in December 2010-January 2011?

From Quiz Woosh!

Answer: Queensland

Queensland received heavy rainfall in 2010 due to the effect of the La Nina atmospheric phenomenon. This was further aggravated by the Category 1 Cyclone Tasha crossing the state's coast on 24th December 2010. Thousands of residents had to be evacuated, especially those living along the Fitzroy and Burnett rivers. While the death toll was relatively low at 38, the damage to the economy of the state and the impact on those who were evacuated but lost their houses led to this event being classified as one of the major disasters in Australian history.

6. On Sunday 11th October 1987 the weather forecast for the week ahead, known as the Farmer's forecast, predicted stormy weather over most of the UK. After watching the weather patterns this was downgraded by mid-week to what?

From Quiz Storm of the Century

Answer: Heavy rain over the Channel and south coast only

By Wednesday 14th October, the weather patterns were interpreted to show that heavy rain would be the bigger problem. On the Thursday afternoon, the whole of the UK had only light winds, so it looked as if the forecasters had got it right.

7. Which Asian country was the hardest hit by the 2004 Indian Ocean Tsunami?

From Quiz Tsunami: A Wave of Destruction

Answer: Indonesia

The country of Indonesia lost at least 130,000 lives in the 2004 Indian Ocean tsunami. It caused an additional loss of life of at least 100,000 in an additional dozen countries. This earthquake of at least 9.1 magnitude lasted for over 8 minutes, making it the third largest recorded by science and the longest lasting quake ever measured. The ensuing tsunami caused damage as far away as Somalia on the continent of Africa. There were at least four tsunami waves that hit Indonesia at this occurrence and death rates are believed to have been much higher than is often documented.

8. Hurricane Katrina was one of the biggest and most deadly hurricanes ever witnessed. Which city in the southern part of the United States is it most closely associated with?

From Quiz Any Way the Wind Blows

Answer: New Orleans

Hurricane Katrina hit New Orleans on 29 August 2005 and caused billions of dollars in damage and great loss of life.

9. In 1989 a Category 4 Hurricane devastated the Carolinas causing an estimated 13.9 billion dollars in damage and killing 86 people in the United States alone. What was the name of this dreaded storm?

From Quiz Billion Dollar Weather Disasters

Answer: Hugo

The caused a 20-foot storm surge and severe wind damage after hitting Puerto Rico and the U.S. Virgin Islands.

10. What were the highest recorded wind speeds of Hurricane Ike?

From Quiz Hurricane Ike

Answer: 145 mph

In the early morning hours of September 4, 2008, Hurricane Ike's wind speeds peaked at over 145 miles per hour, just barely a Category 4 on the Saffir-Simpson Hurricane Scale.

11. What type of winter weather preceded the spring flood?

From Quiz Hell and High Water--the Flood of '97

Answer: Record snowfall throughout the region.

Grand Forks had 98.6 inches of snow during the winter of '96-'97, and Fargo, 80 miles to the south, had 117, both record snowfalls. People dug tunnels from their driveways to their front doors through snow that had drifted up to the lower edge of their roofs. It was colder than usual as well, without any midwinter thaws to melt some of the snow that lay everywhere. There were eight recorded blizzards during that winter.

12. In which state did the "Last Island" Hurricane make landfall in August 1856?

From Quiz Hurricane History #2

Answer: Louisiana

Last Island ("Isle Derniere") was a resort located on a barrier island in south-central Louisiana. This hurricane, estimated to be a Category 4 at landfall, destroyed the entire resort and ripped the island in half. Two hundred or more deaths were attributed to the storm.

13. This tempest formed in early September 1964 and raged ashore just south of Jacksonville as a Category 2 storm. As of 2007, she is the only hurricane to have made landfall in northeastern Florida in at least 156 years.

From Quiz Hurricane History #1

Answer: Dora

Had this same storm struck the same area in more recent years, the estimated ensuing damages would have approached $2 billion.

14. In all, how many twisters descended from the skies in the Super Outbreak?

From Quiz The 1974 Super Tornado Outbreak

Answer: 148

Tornado expert Dr. Ted Fujita (for whom the Fujita scale was named) figured that 90 percent of the twisters lasted about 40 minutes, while the longest-lasting (the Monticello tornado) stayed on or near the ground for just over two hours, nearly crossing the entire state of Indiana.

15. What is the most intense hurricane on record in the Gulf of Mexico (in terms of central pressure)?

From Quiz American Hurricanes

Answer: Rita

Rita held a pressure of 895mb, breaking the previous record of 902mb set by Katrina not even a month earlier. Camille held the record before that of 905mb. Gilbert had once held a 888mb pressure but weakened over the Yucatan.

16. In 1989, Category 4 Hurricane Hugo made landfall in which U.S. state?

From Quiz Atlantic Hurricanes

Answer: South Carolina

Hurricane Hugo was the strongest and costliest hurricane to strike South Carolina in history. Hugo caused extensive damage in downtown Charleston, with the worst of it in its northern suburbs in September 1989. 35 deaths were reported in the U.S.A., and Hugo was the costliest hurricane in U.S. history from 1989 to 1992 (Andrew). It maintained category 1 status while hitting inland Charlotte, NC!

17. Tropical Storm Allison dropped how many inches of rain on the Houston area in June 2001?

From Quiz Flood!

Answer: 37 inches

The strong tropical storm dropped 37 inches on the city of Houston causing heavy flooding.

18. When did the category 5 Hurricane Katrina make landfall in Florida?

From Quiz Hurricane Katrina

Answer: August 25, 2005

When Hurricane Katrina made landfall and the eyewall then passed over south Mississippi on August 29 destroying it, it was a category 3 with maximum winds sustained at 120 mph (195 km).

19. The first named storm of the year was Arlene. On which date did it first reach tropical storm status?

From Quiz 2005 Hurricane Season (USA)

Answer: June 8

The official start of the hurricane season is June 1, though in many years the U.S. has not seen a tropical storm until July. Meteorologists knew this was a sign that 2005 would be a monstrous hurricane season.

20. On what date did the 2004 tsunami strike?

From Quiz The World Cried - The Tsunami of 2004

Answer: December 26th

The quake was around 7am local time on 26th December (0000 UT or GMT). The waves hit the various places affected between one and eight hours later.

21. In 1954 this hurricane hit the Northeastern United States?

From Quiz Gone With The Wind (A Hurricane Quiz)

Answer: Carol

Carol hit on August 30th 1954.

22. Hurricane Maria devastated which island in September-October 2017?

From Quiz It's an Ill Wind

Answer: Puerto Rico

Much of the Caribbean was ravaged by Hurricane Maria with Puerto Rico sustaining the biggest hit and the strongest winds. Ninety percent of Puerto Rico was left without power and the island's energy infrastructure had to be almost entirely rebuilt. The official death toll in Puerto Rico was 64 deaths but the actual total number of casualties could be as high as several thousand as the aftermath caused diseases to spread. The lack of power was also an issue. In addition, Hurricane Maria struck soon after Hurricane Irma devastated the Caribbean and the recovery efforts from that storm were not completed by the time Maria came.

23. How many landfalls did hurricane Katrina make in total?

From Quiz A Dark Black Day for the US Gulf Coast

Answer: 3

The first landfall was near Hallandale Beach and Aventura Florida on the morning of 25 August 2005 as a Category 1 storm. She lost hurricane status crossing Florida, but regained it within a hour after reaching the Gulf of Mexico. Then after four days she came ashore for the second time as a weak Category 4 or strong Category 3 at about 7 am 29 August 2005, near Buras-Triumph, Louisiana. This is a river town near the Mississippi River mouth. It went offshore again after crossing the river delta, returned to the Gulf of Mexico and made the third and final landfall about four hours later near the Louisiana-Mississippi border as a strong Category 3 hurricane.

24. The date: 16th February 1998. The place: Taipei, Taiwan. Which disaster resulted in the deaths of 196 people?

From Quiz Twelve Months a Year

Answer: air crash

Carrying mostly Taiwanese families returning home from overseas holidays, China Airlines Airbus A300 stalled and crashed as it approached Chiang Kai Shek Airport near Taipei. There were no survivors.

25. The Bhola Cyclone of 1970, which is considered to be the deadliest tropical storm of the 20th century, formed over which body of water?

From Quiz Woosh!

Answer: Bay of Bengal

The Bhola Cyclone began forming over the Bay of Bengal in early November, 1970 and hit the low lying Ganges delta on 8th November, 1970. Causing widespread destruction in West Bengal, India and what was then East Pakistan (now Bangladesh), the casualty figures recorded were in excess of 400,000. The perceived slow response from Pakistan's national government towards rescue and aid efforts further fueled unrest in the country leading it to achieve independence the following year.

26. Unfortunately, an area of depression, i.e. low pressure, was developing over the Bay of Biscay. What do such areas usually form under?

From Quiz Storm of the Century

Answer: Swirling winds

In the Northern Hemisphere, the winds swirl anti-clockwise. The lower the pressure, the higher the speeds.

27. During which war were thousands of prisoner of war soldiers forced to walk 500 miles in blizzard conditions during what is sometimes known as "The Great March West"?

From Quiz Where the Sun Don't Shine

Answer: World War II

"The Great March West" also known as "The March" occurred between January and April 1945 towards the end of World War II. Once the Soviet Army started to advance close to Germany, the Germans took 80,000 POWS and forced them to march across Poland, Czechoslovakia and Germany. Mortality rates were very high, due to horrendous weather conditions, lack of warm clothing, and the poor physical condition of many of the soldiers. The men were broken up into groups of 200 and so there were multiple marches going on at the same time. As many as 8,000 men died on this march, although the exact count will never be known for sure.

28. In 1755 one of the largest earthquakes and tsunamis on record occurred just west of the Iberian Peninsula causing almost complete devastation of which capital city?

From Quiz Tsunami: A Wave of Destruction

Answer: Lisbon

This earthquake, with the ensuing tsunami, devastated the capital city of Lisbon. Death estimates for the city run as high as 1,000,000 people. After a 5 minute earthquake the people of the city ran to the wharfs and piers to watch massive masses of water recede into the ocean stranding ships and their cargo all along the shoreline. Less than an hour later a huge tsunami came crashing in destroying large parts of the city. Other cities along the coastline were also severely damaged from the tsunami. This natural disaster brought an end to Portugal's aspirations to become a world power through colonization. It also gave rise to the birth of seismology and earthquake engineering.

This is category 21595
Last Updated Feb 21 2024 2:02 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.