FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 2005 Hurricane Season USA
Quiz about 2005 Hurricane Season USA

2005 Hurricane Season (USA) Trivia Quiz


The 2005 hurricane season was unquestionably the most active in recorded history at the time. How much do you remember about these storms?

A multiple-choice quiz by MarK_R. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters
  8. »
  9. Weather Disasters

Author
MarK_R
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
232,118
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
516
- -
Question 1 of 15
1. The first named storm of the year was Arlene. On which date did it first reach tropical storm status? Hint


Question 2 of 15
2. Hurricane Katrina made a direct hit on Florida.


Question 3 of 15
3. How many named storms were there before letters from the greek alphabet needed to be used? Hint


Question 4 of 15
4. How many hurricanes from 2005 reached category 5 status? Hint


Question 5 of 15
5. How many of the named storms in 2005 never actually reached hurricane strength? Hint


Question 6 of 15
6. Which named storm of 2005 was the first one to reach hurricane status? Hint


Question 7 of 15
7. When Hurricane Katrina was at its strongest (in the Gulf of Mexico), how strong were its maximum sustained winds? Hint


Question 8 of 15
8. When Hurricane Wilma was at its strongest, how strong were its maximum sustained winds? Hint


Question 9 of 15
9. Which of the following records did Wilma not hold at the end of the 2005 hurricane season? Hint


Question 10 of 15
10. How many storm names were retired in 2005? Hint


Question 11 of 15
11. Which of the following records did category 5 Hurricane Emily hold at the end of 2005? Hint


Question 12 of 15
12. What was unique about Tropical Storm Zeta? Hint


Question 13 of 15
13. Which of the following records did Hurricane Epsilon hold at the end of 2005? Hint


Question 14 of 15
14. None of the hurricanes with Greek letter names had their names retired.


Question 15 of 15
15. How many hurricanes from 2005 reached a maximum of level 2 status? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first named storm of the year was Arlene. On which date did it first reach tropical storm status?

Answer: June 8

The official start of the hurricane season is June 1, though in many years the U.S. has not seen a tropical storm until July. Meteorologists knew this was a sign that 2005 would be a monstrous hurricane season.
2. Hurricane Katrina made a direct hit on Florida.

Answer: True

Katrina is one of the deadliest and worst hurricanes ever because of the damage it caused to New Orleans and surrounding areas. But it did not start out that way. It was originally a category 1 hurricane that went through Florida from the Atlantic Ocean, and regained strength in the Gulf of Mexico.

It's one of only a handful of storms to hit two different coastal areas with hurricane force.
3. How many named storms were there before letters from the greek alphabet needed to be used?

Answer: 21

The naming of tropical storms leaves out the letters Q, U, X, Y, and Z, mainly because there are so few names that begin with those letters.
4. How many hurricanes from 2005 reached category 5 status?

Answer: 4

This was a record, doubling the old record of 2 category 5 storms in a single year. The average number of category 5 hurricanes that have been recorded per year is 0.3
5. How many of the named storms in 2005 never actually reached hurricane strength?

Answer: 12

12 out of the 27 named storms only reached tropical storm status, meaning a record 15 of them evolved into hurricanes.
6. Which named storm of 2005 was the first one to reach hurricane status?

Answer: Cindy

Cindy was a minimal category 1 hurricane when it made landfall on July 5.
7. When Hurricane Katrina was at its strongest (in the Gulf of Mexico), how strong were its maximum sustained winds?

Answer: 175 mph

Just days before making landfall, Katrina, which was already a category 5 hurricane, continued to strengthen. At its peak, Katrina had maximum sustained winds of 175 mph, a whopping 19 mph more than the category 5 threshold of 156 mph.
8. When Hurricane Wilma was at its strongest, how strong were its maximum sustained winds?

Answer: 185 mph

Hurricane Wilma was an unbelievable hurricane. Aside from being the first hurricane ever to be given a "W" name, it became one of the most powerful oceanic storms in recorded history. It set the record for 2005 with the strongest winds, at its peak reaching an unfathomable 185 mph. If there were such classifications as category 6 and category 7, it would have probably reached category 7 strength.
9. Which of the following records did Wilma not hold at the end of the 2005 hurricane season?

Answer: Latest recorded hurricane to be greater than category 2

Two named storms later, Hurricane Beta, actually reached hurricane 3 status. There have also been other strong hurricanes recorded in November and December, much later than Hurricane Wilma. Now, on top of having unbelievably strong winds, Wilma set a myriad of records with its strength.

It is the most intense Atlantic hurricane in recorded history, with a mere 882 millibars recorded (the lower the number, the stronger). By comparison, the strongest that Katrina reached was 902. It also dipped below 900 millibars while still at category 4 strength, and is the only hurricane with such a record. And of course, since it is the first named hurricane to start with "W", it is the last storm alphabetically to be retired, and it will probably hold that record (and many of the others) for years to come.
10. How many storm names were retired in 2005?

Answer: 5

Category 1 Stan, Category 4 Dennis, and Category 5 Katrina, Rita, and Wilma, were all retired. This sets another record for the year, as no other year has had 5 names retired. Many years go by without any storm name needing to be retired.
11. Which of the following records did category 5 Hurricane Emily hold at the end of 2005?

Answer: Earliest category 5 hurricane ever to be recorded in the Atlantic

Hurricane Emily formed very early, in the middle of July, and eventually reached category 5 strength. It was by far the earliest recorded storm to reach category 5, beating the old record (Hurricane Allen) by more than 2 weeks.
12. What was unique about Tropical Storm Zeta?

Answer: At the time, it was the longest-lived January tropical cyclone

Zeta was only the second tropical storm to cross over into the next year. Even though it formed on December 31, it is not the latest named storm recorded. Hurricane Alice (in 1954) beats it by a mere 6 hours. However, at the end of its course, Zeta held the record for the longest-lived tropical cyclone for the month of January, before finally dissipating to a tropical depression on January 6.

The hurricane season officially ends on November 30, so Zeta was quite an amazing storm.
13. Which of the following records did Hurricane Epsilon hold at the end of 2005?

Answer: Longest-lived hurricane in the month of December

Despite some false reports that Epsilon weakened early in December, it actually remained a hurricane between December 2 and December 7.
14. None of the hurricanes with Greek letter names had their names retired.

Answer: True

There were two such hurricanes (Beta and Epsilon), and even though Hurricane Beta caused extensive damage in Honduras, neither of their names was retired.
15. How many hurricanes from 2005 reached a maximum of level 2 status?

Answer: 1

There were a lot of category 1 hurricanes and a record-breaking number of category 5 hurricanes, but interestingly enough there were not many storms in between (1 category 2 storm, 2 category 3 storms, and 1 category 4 storm).
Source: Author MarK_R

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us