FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Billion Dollar Weather Disasters
Quiz about Billion Dollar Weather Disasters

Billion Dollar Weather Disasters Quiz


Mother Nature has a destructive side! These awful events cost over a billion dollars in damage? What do you know about them?

A multiple-choice quiz by abigail888. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters
  8. »
  9. Weather Disasters

Author
abigail888
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
307,541
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2520
- -
Question 1 of 10
1. In 1989 a Category 4 Hurricane devastated the Carolinas causing an estimated 13.9 billion dollars in damage and killing 86 people in the United States alone. What was the name of this dreaded storm? Hint


Question 2 of 10
2. In the Great Blizzard of 1993, also nicknamed "The Storm of the Century" places as far south as Florida got snow.


Question 3 of 10
3. According to a NOAA Climatic Data Center report which state appears to have had the least amount of severe storm damage between 1950 and 2008? Hint


Question 4 of 10
4. When Hurricane Katrina struck it was the costliest weather disaster in U.S. History.


Question 5 of 10
5. Which type of weather related system has proven the most deadly and costly disasters over all? Hint


Question 6 of 10
6. 1993 must have been a bad year. What type of disaster wrought havoc across the Mid West causing 48 deaths and around 30 billion dollars in damage? Hint


Question 7 of 10
7. In October 1991 the Oakland firestorm was a large wild fire that cost over 1.5 billion dollars. This event happened almost exactly two years after which other billion dollar disaster in California? Hint


Question 8 of 10
8. On May 3rd, 1999 tornadoes struck in Oklahoma, Kansas, Tennessee, and Arkansas. One of these tornadoes was an F5, the highest rank on the Fujita Scale and caused 1.1 billion dollars in damage. Which large city did this tornado hit? Hint


Question 9 of 10
9. In 1964 Alaskan Earthquake was one of the costliest ever. Shortly afterwards, a tsunami followed causing even more damage and loss of life. What was the magnitude of the earthquake reported to have been? Hint


Question 10 of 10
10. In Canada and New England one of the worst and costliest ice storms struck in early January, 1998. The estimated cost of the storm came to over 5 billion. Most freezing rain last a couple of hours, how long did it last in this storm? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 29 2024 : Dreessen: 6/10
Apr 07 2024 : HumblePie7: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1989 a Category 4 Hurricane devastated the Carolinas causing an estimated 13.9 billion dollars in damage and killing 86 people in the United States alone. What was the name of this dreaded storm?

Answer: Hugo

The caused a 20-foot storm surge and severe wind damage after hitting Puerto Rico and the U.S. Virgin Islands.
2. In the Great Blizzard of 1993, also nicknamed "The Storm of the Century" places as far south as Florida got snow.

Answer: True

The storm was massive and affected up to 26 U.S. states. Birmingham, Alabama had up to a foot of snow and even places in the Florida Panhandle received up to 4 inches.
3. According to a NOAA Climatic Data Center report which state appears to have had the least amount of severe storm damage between 1950 and 2008?

Answer: Michigan

The sum total of all storms in the Michigan area have exceeded over 1 billion in damages, but this is small when compared many other states such as Florida, which has the most disasters according to the report.
4. When Hurricane Katrina struck it was the costliest weather disaster in U.S. History.

Answer: True

Estimated death totals was 1,833 and damage totals came to over 84 billion dollars.
5. Which type of weather related system has proven the most deadly and costly disasters over all?

Answer: Heat waves and droughts

The main costs are in loss of agriculture. Homes and lives do not immediately see the coming storm of a drought or heat wave. Often, the damages are prolonged over a longer period of time. In addition, the large death tolls include heat related illnesses like heat stroke. The drought of 1980 cost over 48 billion dollars while the 1988 droughts cost almost 62 billion.
6. 1993 must have been a bad year. What type of disaster wrought havoc across the Mid West causing 48 deaths and around 30 billion dollars in damage?

Answer: Floods

Referred to by many as the Great Flood or Record Flood of 1993, it became the most costly and devastating flood to hit the United States in modern history. Levees were broken, farmland, towns, and transportation routes were destroyed, and thousands of people were forced to abandon their homes.
7. In October 1991 the Oakland firestorm was a large wild fire that cost over 1.5 billion dollars. This event happened almost exactly two years after which other billion dollar disaster in California?

Answer: Loma Prieta Earthquake

The quake affected the San Fransico bay area, killing 63 people and causing over 13 billion dollars of damage.
8. On May 3rd, 1999 tornadoes struck in Oklahoma, Kansas, Tennessee, and Arkansas. One of these tornadoes was an F5, the highest rank on the Fujita Scale and caused 1.1 billion dollars in damage. Which large city did this tornado hit?

Answer: Moore, Oklahoma

Moore, in Oklahoma, was devstated by this F5 tornado when they took a direct hit. The same tornado struck the smaller town of Bridge Creek, where it killed 11 people, all whom were residents of mobile homes.
9. In 1964 Alaskan Earthquake was one of the costliest ever. Shortly afterwards, a tsunami followed causing even more damage and loss of life. What was the magnitude of the earthquake reported to have been?

Answer: 9.2

The earthquake occurred at 5:36 p.m. on March 27, 1964 (Good Friday). The earthquake caused a total of 115 deaths in Alaska, with 106 of them due to tsunamis.
10. In Canada and New England one of the worst and costliest ice storms struck in early January, 1998. The estimated cost of the storm came to over 5 billion. Most freezing rain last a couple of hours, how long did it last in this storm?

Answer: 80 hours

Over 4 million people in Ontario, Quebec and New Brunswick lost power. About 600,000 people had to leave their homes. 130 power transmission towers were destroyed and more than 30,000 utility poles fell. Millions of trees fell, and more continued to break and fall for the rest of the winter.
Source: Author abigail888

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us