FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Any Way the Wind Blows
Quiz about Any Way the Wind Blows

Any Way the Wind Blows Trivia Quiz


This is a quiz about some of the more destructive elements of weather, with a couple of not-so-scientific questions thrown in for a bit of light entertainment.

A multiple-choice quiz by caffiend42. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters
  8. »
  9. Weather Disasters

Author
caffiend42
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,599
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
859
- -
Question 1 of 10
1. Hurricane Katrina was one of the biggest and most deadly hurricanes ever witnessed. Which city in the southern part of the United States is it most closely associated with? Hint


Question 2 of 10
2. What is significant about the eye of a cyclone? Hint


Question 3 of 10
3. The cyclone that caused widespread destruction to the city of Darwin, Australia, on Christmas Day 1974 was named what? Hint


Question 4 of 10
4. A hurricane is known by another name in many Asian countries. What is it? Hint


Question 5 of 10
5. What is one environmental condition that is required for a cyclone, hurricane or typhoon to form? Hint


Question 6 of 10
6. "Tornado Alley" is known in the United States as the region where most tornadoes are known to occur. Which state from the list below is NOT in this region? Hint


Question 7 of 10
7. What is a common occurrence associated with cyclones, typhoons and hurricanes? Hint


Question 8 of 10
8. What branch of science is devoted to the study of typhoons, hurricanes and cyclones? Hint


Question 9 of 10
9. What is the title of the 1996 movie starring Helen Hunt and Bill Paxton as the almost divorced couple in rival research teams chasing tornadoes? Hint


Question 10 of 10
10. Avid followers of extreme weather conditions such as hurricanes, tornadoes and cyclones are known as what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 75: 5/10
Feb 22 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Hurricane Katrina was one of the biggest and most deadly hurricanes ever witnessed. Which city in the southern part of the United States is it most closely associated with?

Answer: New Orleans

Hurricane Katrina hit New Orleans on 29 August 2005 and caused billions of dollars in damage and great loss of life.
2. What is significant about the eye of a cyclone?

Answer: It is the calmest part of a cyclone

When the eye of a cyclone passes, it can lead to the idea that the storm is all over. As the cyclone moves on, destructive winds will pick up - however, they will come from the opposite direction.
3. The cyclone that caused widespread destruction to the city of Darwin, Australia, on Christmas Day 1974 was named what?

Answer: Cyclone Tracy

The equipment used to measure wind speeds at Darwin's airport was blown away. It is believed winds reached speeds of over 300 kilometers per hour, making it one of the most destructive cyclones known in recorded history.
4. A hurricane is known by another name in many Asian countries. What is it?

Answer: Typhoon

It is believed that the word "typhoon" is from a Chinese dialect meaning "big wind".
5. What is one environmental condition that is required for a cyclone, hurricane or typhoon to form?

Answer: Warm ocean surface temperature

Interestingly, these weather systems do not usually occur in either the southern part of the Atlantic Ocean or the south-east Pacific Ocean.
6. "Tornado Alley" is known in the United States as the region where most tornadoes are known to occur. Which state from the list below is NOT in this region?

Answer: Nevada

Every state in the United States has been hit by at least one tornado in recorded history, but the states in the middle of the country are more likely to be affected.
7. What is a common occurrence associated with cyclones, typhoons and hurricanes?

Answer: Storm surge

These storms usually bring heavy rain and, of course, strong winds. These, combined with high tides, can often affect coastal areas to cause storm surges and widespread flooding, which is of particular concern for populated regions.
8. What branch of science is devoted to the study of typhoons, hurricanes and cyclones?

Answer: Meteorology

The term "meteorology" is derived from Greek, and Aristotle was one of the first protagonists of this area of study.
9. What is the title of the 1996 movie starring Helen Hunt and Bill Paxton as the almost divorced couple in rival research teams chasing tornadoes?

Answer: Twister

The movie might have had some great special effects, but the plot was pretty ordinary!
10. Avid followers of extreme weather conditions such as hurricanes, tornadoes and cyclones are known as what?

Answer: Stormchasers

Armed with video cameras, these brave people risk life and limb to get as close as possible to these storms to "capture the moment".
Source: Author caffiend42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us