FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Atlantic Hurricanes
Quiz about Atlantic Hurricanes

Atlantic Hurricanes Trivia Quiz


The most deadly and destructive hurricanes in the Atlantic Basin from 1900-Present.

A multiple-choice quiz by ssmiley92. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters
  8. »
  9. Weather Disasters

Author
ssmiley92
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
253,052
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
518
Last 3 plays: Guest 47 (10/10), wellenbrecher (10/10), Guest 76 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1989, Category 4 Hurricane Hugo made landfall in which U.S. state? Hint


Question 2 of 10
2. Which hurricane had the lowest barometric pressure at landfall? Hint


Question 3 of 10
3. Which two hurricanes had the two lowest barometric pressures in history, in the Atlantic Basin (before, during, or after landfall)? Hint


Question 4 of 10
4. Which city did Hurricane Andrew make his first landfall? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these 2005 hurricanes was never a category 5 on the Saffir-Simpson Scale? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these 2004 hurricanes was the deadliest? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these hurricanes had no direct impact on the Northeastern U.S.? Hint


Question 8 of 10
8. Hurricane Carol, part of a very active hurricane period in the 1950s and 1960s, brought storm surge to which devastated city? Hint


Question 9 of 10
9. Which gulf city did Hurricane Frederic deliver the worst flooding in downtown in its history? Hint


Question 10 of 10
10. Which hurricane destroyed cities along the Florida Panhandle such as Pensacola and Panama City in the very active season of 1995? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 27 2024 : Guest 47: 10/10
Mar 18 2024 : wellenbrecher: 10/10
Feb 19 2024 : Guest 76: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1989, Category 4 Hurricane Hugo made landfall in which U.S. state?

Answer: South Carolina

Hurricane Hugo was the strongest and costliest hurricane to strike South Carolina in history. Hugo caused extensive damage in downtown Charleston, with the worst of it in its northern suburbs in September 1989. 35 deaths were reported in the U.S.A., and Hugo was the costliest hurricane in U.S. history from 1989 to 1992 (Andrew).

It maintained category 1 status while hitting inland Charlotte, NC!
2. Which hurricane had the lowest barometric pressure at landfall?

Answer: Labor Day Hurricane of 1935

The Labor Day Hurricane of 1935 struck the Florida Keys with a pressure of 898 millibars. It was the most intense hurricane to ever come ashore the U.S. coastline as one of only two category 5 hurricanes to ever make landfall, Camille the other in 1969.
3. Which two hurricanes had the two lowest barometric pressures in history, in the Atlantic Basin (before, during, or after landfall)?

Answer: Wilma and Gilbert

Wilma bottomed out at 882 millibars, while Gilbert bottomed out at 888 millibars. Andrew's lowest pressure was 922 millibars and Camille's lowest pressure was 905 millibars.
4. Which city did Hurricane Andrew make his first landfall?

Answer: Homestead, FL

Andrew struck Homestead, FL, just south of Miami. If his eye wobbled just to the north near Miami, the damage caused would have been much worse. Andrew later made a second landfall in central Louisiana.
5. Which of these 2005 hurricanes was never a category 5 on the Saffir-Simpson Scale?

Answer: Hurricane Dennis

To qualify as a category 5 hurricane, one must have sustained winds greater than 155 mph. Dennis acheived winds of 155 mph just south of Cuba, but could never strengthen enough to cross the threshold. At one point in their lives, all Rita, Katrina, and Wilma had sustained winds of 175 mph.
6. Which of these 2004 hurricanes was the deadliest?

Answer: Hurricane Jeanne

Even though Ivan had the highest death toll in the U.S. of these storms at 54, flooding in Haiti caused by then Tropical Depression (and at one point, a minimal tropical storm) Jeanne took the lives of over 3000.
7. Which of these hurricanes had no direct impact on the Northeastern U.S.?

Answer: Tropical Storm Bonnie

Hurricane Gloria made landfall east of New York City in the early 1980s as a strong category 2 storm, delivering New York with its highest wind gust ever recorded. Bob delivered harsh weather to Cape Cod and southeastern New England in the early 1990s, while Hurricane/Tropical Storm Floyd flooded areas all throughout the region, especially in central New Jersey.
8. Hurricane Carol, part of a very active hurricane period in the 1950s and 1960s, brought storm surge to which devastated city?

Answer: Providence, RI

Carol inundated downtown Providence with over 20 feet of floodwater from Nagaransett Bay. Due to a project in the latter half of the century, flood walls were built to protect Providence from the surge, and instead flood backbays and quaint towns on the bay.
9. Which gulf city did Hurricane Frederic deliver the worst flooding in downtown in its history?

Answer: Mobile, AL

In 1979, Frederic deliver over 25 feet of water to downtown Mobile, paralyzing the city. Frederic was the costliest hurricane for a decade, from 1979 to 1989, when Hugo broke the record. Recently, in 2005, Katrina almost beat Frederi but was short just a few feet.
10. Which hurricane destroyed cities along the Florida Panhandle such as Pensacola and Panama City in the very active season of 1995?

Answer: Hurricane Opal

Opal struck the area late in the season as a severe category 3 storm, bringing in a surge of 15 feet to the popular tourists cities. These beach resorts lost millions due to Opal's detremental impact. Opal was the third costliest hurricane at its time of landfall.
Source: Author ssmiley92

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us