FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hurricane History 1
Quiz about Hurricane History 1

Hurricane History #1 Trivia Quiz


In this short quiz, you will test your knowledge of infamous Atlantic hurricanes and tropical cyclones.

A multiple-choice quiz by kuujjuarapik. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Disasters
  8. »
  9. Weather Disasters

Author
kuujjuarapik
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,469
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
428
- -
Question 1 of 10
1. This tempest formed in early September 1964 and raged ashore just south of Jacksonville as a Category 2 storm. As of 2007, she is the only hurricane to have made landfall in northeastern Florida in at least 156 years. Hint


Question 2 of 10
2. In August 1969, Hurricane Camille produced a then-record 24.6 feet storm surge along the Mississippi coast. Which storm in the 2000s inundated the same region with an astounding surge of 27.8 feet? Hint


Question 3 of 10
3. Hurricane Mitch wrought havoc among numerous Caribbean nations in October 1998. Which country saw the worst effects, with reports of up to 75 inches of rain, damage over $5 billion, and over 8000 subsequent fatalities? Hint


Question 4 of 10
4. During the hectic and record-breaking 2005 hurricane season, which storm became the earliest to ever attain Category 5 strength (and strongest July hurricane on record), on July 16? Hint


Question 5 of 10
5. Put these five retired hurricanes in chronological order of their dates of landfall: Andrew, Agnes, Alicia, Audrey, Allen. Hint


Question 6 of 10
6. As of September 2007, which storm holds the record for the most intense (in terms of barometric pressure) landfalling hurricane in recorded US history? Hint


Question 7 of 10
7. All of the below hurricane names have been retired, EXCEPT: Hint


Question 8 of 10
8. As mentioned before, 2005 was a record-breaking season. What was the name of the final named storm of the season, forming on December 30? Hint


Question 9 of 10
9. What was the name of the retired 2001 storm that never reached hurricane strength? Hint


Question 10 of 10
10. The 1893 hurricane season was one of the most deadly on record with two distinct storms causing over 2000 deaths each in the US. Where did these two storms make landfalls? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This tempest formed in early September 1964 and raged ashore just south of Jacksonville as a Category 2 storm. As of 2007, she is the only hurricane to have made landfall in northeastern Florida in at least 156 years.

Answer: Dora

Had this same storm struck the same area in more recent years, the estimated ensuing damages would have approached $2 billion.
2. In August 1969, Hurricane Camille produced a then-record 24.6 feet storm surge along the Mississippi coast. Which storm in the 2000s inundated the same region with an astounding surge of 27.8 feet?

Answer: Katrina

Katrina was the third most intense hurricane to landfall in the US, despite her classification as a Category 3 storm. Both the second and fourth most intense storms were classified as Category 5 at landfall. Also of note, storms ranked fifth through fourteenth most intense were classified as Category 4.
3. Hurricane Mitch wrought havoc among numerous Caribbean nations in October 1998. Which country saw the worst effects, with reports of up to 75 inches of rain, damage over $5 billion, and over 8000 subsequent fatalities?

Answer: Honduras

Though Mitch maintained Category 5 status for several days, and at the time one of the strongest storms on record, it made landfall in Honduras as a Category 1. Its slow movement and resulting flooding were the principal causes of the horrendous damage and countless fatalities.
4. During the hectic and record-breaking 2005 hurricane season, which storm became the earliest to ever attain Category 5 strength (and strongest July hurricane on record), on July 16?

Answer: Emily

Six days before Emily set this record, the prior storm of the season, Hurricane Dennis had just smashed the record for the strongest July hurricane ever. These two storms certainly set the tone for the remainder of the busy 2005 season.
5. Put these five retired hurricanes in chronological order of their dates of landfall: Andrew, Agnes, Alicia, Audrey, Allen.

Answer: Audrey, Agnes, Allen, Alicia, Andrew

Audrey struck the Texas/Louisiana coast on June 27, 1957. Agnes rolled ashore in northwest Florida on June 19, 1972. Allen pummelled southern Texas on August 10, 1980. Alicia menaced the upper Texas coast on August 18, 1983. And Andrew devastated south Florida on August 24, 1992.
6. As of September 2007, which storm holds the record for the most intense (in terms of barometric pressure) landfalling hurricane in recorded US history?

Answer: 1935 Labor Day Hurricane

The 1935 Labor Day Hurricane swamped the Florida Keys with estimated sustained winds of 185 mph and a record-smashing central pressure of 892 mb. Camille is the second most intense and the 1926 hurricane ranks as number thirteen. Hurricane Wilma makes the list as number 44.
7. All of the below hurricane names have been retired, EXCEPT:

Answer: Gordon

Although 1994's Hurricane Gordon resulted in an estimated 1147 deaths in both the Caribbean and the US, the name has remained on the revolving list of storm names. Roxanne was retired after 1995, Stan was retired after 2005, and Frances was retired after 2004.
8. As mentioned before, 2005 was a record-breaking season. What was the name of the final named storm of the season, forming on December 30?

Answer: Zeta

Tropical Storm Zeta endured until January 6, 2006, thus becoming one of only two storms to subsist in two calendar years. Also of note, it was the longest lasting January tropical cyclone recorded, surpassing the life span of Hurricane Alice in 1954-55.
9. What was the name of the retired 2001 storm that never reached hurricane strength?

Answer: Allison

As of September 2007, Allison is the only tropical cyclone on record to have its name retired without attaining hurricane status. The Tropical Storm's flooding rains caused over $5 billion in damages and 41 fatalities as it moved through Texas and the southeastern US.
10. The 1893 hurricane season was one of the most deadly on record with two distinct storms causing over 2000 deaths each in the US. Where did these two storms make landfalls?

Answer: Georgia/South Carolina, Louisiana

1893 saw three major hurricanes landfalling along the US coastline. Of these, the two deadliest were the "Sea Islands Hurricane" (GA/SC) and the "Chenier Caminada Hurricane" (Louisiana). In both cases, the steep death tolls were due primarily to storm surge and the remoteness of the affected regions.
Source: Author kuujjuarapik

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Any Way the Wind Blows Easier
2. Disaster Easier
3. "I" is for Inundation Average
4. Woosh! Average
5. Twister Disasters Average
6. Storms of the Century Average
7. It's an Ill Wind Average
8. It Was a Dark and Stormy Night Average
9. Tsunami: A Wave of Destruction Average
10. Unforgettable U.S. Storms Average
11. Twelve Months a Year Average
12. The Johnstown Flood Average

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us