FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about From the 1970s
Quiz about From the 1970s

From the 1970s Trivia Quiz


Things that happened in the 1970s mostly in America. How many do you recall?

A multiple-choice quiz by HeavensArrow. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. USA in the 20th Century

Author
HeavensArrow
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,326
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
12827
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: scottm (9/10), Guest 68 (8/10), Guest 98 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. On which college campus were four students killed during anti-war demonstrations on May 4, 1970? Hint


Question 2 of 10
2. What historical first was celebrated on April 22, 1970 having to do with the environment in the USA? Hint


Question 3 of 10
3. On June 17, 1972 , a scandal rocked the nation. The names Dean, Haldeman and Ehrlichman are associated with this. What was the name of the scandal? Hint


Question 4 of 10
4. During which Olympic Games in 1972 did terrorists murder 11 Israeli athletes and coaches? Hint


Question 5 of 10
5. On January 22, 1973, the U.S. Supreme Court legalized abortion due to what decision? Hint


Question 6 of 10
6. What Nuclear Power Plant had a radioactive leak on March 28, 1979, which almost led to a meltdown? Hint


Question 7 of 10
7. In 1978 residents of what city in New York had to be evacuated due to dangerous toxic chemicals buried in the area known as the Love Canal? Hint


Question 8 of 10
8. On November 19, 1978, what religious cult leader led 900 of his members in a mass suicide? Hint


Question 9 of 10
9. What United States Governor from a southern state was shot and paralyzed while campaigning for President of the United States in 1972? Hint


Question 10 of 10
10. Who was killed on her way to meet with a reporter for the 'New York Times' to reveal evidence of unsafe and illegal practices at a nuclear power plant called Kerr-McGee? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : scottm: 9/10
Feb 27 2024 : Guest 68: 8/10
Feb 27 2024 : Guest 98: 9/10
Feb 26 2024 : FastEd8: 10/10
Feb 25 2024 : BullsGold: 9/10
Feb 24 2024 : Guest 24: 10/10
Feb 24 2024 : mulder100: 10/10
Feb 23 2024 : Guest 75: 10/10
Feb 23 2024 : Guest 108: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which college campus were four students killed during anti-war demonstrations on May 4, 1970?

Answer: Kent State University, Ohio

On May 4, 1970, National Guardsmen opened fired on students at Kent State killing four students and injuring nine others. Shortly after this Neil Young wrote a song which is a protest song about the killings and has become an anthem of the generation. He was with the group Crosby, Stills, Nash and Young.
2. What historical first was celebrated on April 22, 1970 having to do with the environment in the USA?

Answer: First 'Earth Day'

Every year, the April 22 Earth Day marks the anniversary of the birth of the modern environmental movement in 1970 which was co founded by a U.S. Senator from Wisconsin, Gaylord Nelson. Issues that are dealt with include Clean Air, Forests, Soil Erosion and the Wetlands.
3. On June 17, 1972 , a scandal rocked the nation. The names Dean, Haldeman and Ehrlichman are associated with this. What was the name of the scandal?

Answer: Watergate

Some of President Richard Nixon's staff were arrested for breaking into the Democratic National Committee Headquarters. Nixon would later be the first President of the USA to resign.
4. During which Olympic Games in 1972 did terrorists murder 11 Israeli athletes and coaches?

Answer: Munich Olympics

This Munich operation was said to be ordered by Yasser Arafat and carried out by a group called Fatah, Arafat's faction of the PLO (Palenstine Liberation Organization). The terrorists had demanded that Israel release 234 Arab prisoners from Israeli jails. The terrorists dressed up in track suits and took the Israelis hostage while they were sleeping.
5. On January 22, 1973, the U.S. Supreme Court legalized abortion due to what decision?

Answer: Roe v. Wade

A single woman named "Jane Roe" (her real name was Norma L. McCorvey) who lived in Texas brought a class action suit challenging the Texas criminal abortion laws. Roe v. Wade is one of the most controversial and politically significant cases in U.S. Supreme Court history.

The Supreme court issued its decision on January 22, 1973, with a 7 to 2 majority voting to strike down Texas abortion laws. The Supreme Court overturned this decision in June 2022.
6. What Nuclear Power Plant had a radioactive leak on March 28, 1979, which almost led to a meltdown?

Answer: Three Mile Island, Pennsylvania

There was a malfunction in the cooling system at the valve in Unit 2 Reactor and it closed when it shouldn't have. That shut off the water supply to the system that cools the core reactor. Then a misreading by one of the engineers added to the problems. Luckily, no immediate deaths or injuries occurred.
7. In 1978 residents of what city in New York had to be evacuated due to dangerous toxic chemicals buried in the area known as the Love Canal?

Answer: Niagara Falls, NY

Love Canal is one of the most appalling environmental tragedies in American history. The Hooker Chemical plant dumped and buried chemical waste there. Later, homes were built over that dump site. The area was meant to be a dream community. The whole area had to be evacuated by 1978 and residents relocated. The area became a boarded up ghost town.
8. On November 19, 1978, what religious cult leader led 900 of his members in a mass suicide?

Answer: Jim Jones, People's Temple

Jim Jones moved his religious group from San Francisco, CA to Jonestown, Guyana, South America. A United States Congressman named Leo Ryan had gone over to investigate allegations of abuse made against the Leader, and his group and was killed. Jim Jones then had his members drink a fruit punch laced with cyanide.

The children were given the drink first. The adults then drank and Jim Jones reportedly shot himself in the head. All in all 913 people died, 276 of them children. Such a tragedy!
9. What United States Governor from a southern state was shot and paralyzed while campaigning for President of the United States in 1972?

Answer: George Wallace, Alabama

Wallace was campaigning on an anti-bussing, 'law and order' platform when he was shot on May 15, 1972. He was shot five times by Arthur Bremer who had also stalked Richard Nixon and George McGovern. Wallace was paralyzed from the waist down.
10. Who was killed on her way to meet with a reporter for the 'New York Times' to reveal evidence of unsafe and illegal practices at a nuclear power plant called Kerr-McGee?

Answer: Karen Silkwood

Silkwood's job was to make plutonium pellets for nuclear reactor fuel rods. She died in very mysterious circumstances after alleging wrongdoing at Kerr McGee. A 1983 movie called 'Silkwood' was based on this story and starred Meryl Streep as Karen Silkwood.
Source: Author HeavensArrow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us