FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 20th Century US
Quiz about 20th Century US

20th Century U.S. Trivia Quiz


In which U.S. state or territory did this 20th century historical event take place?

A multiple-choice quiz by emmymom. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. USA in the 20th Century

Author
emmymom
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
339,904
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
5399
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 159 (9/10), Guest 2 (8/10), Guest 107 (7/10).
-
Question 1 of 10
1. In what U.S. state was the first atomic bomb detonated? Hint


Question 2 of 10
2. The U.S. was attacked by the Japanese air forces at Pearl Harbor on December 7, 1941. In what U.S. state is Pearl Harbor? Hint


Question 3 of 10
3. Neil Armstrong is famous for being the first human to walk upon the moon. In what U.S. state did he last set foot before he walked on the lunar surface? Hint


Question 4 of 10
4. Rosa Parks is known for refusing in 1955 to give up her seat on a public bus to a white person, thus sparking a bus boycott by African Americans. In the capital city of what U.S. state did Parks refuse to move? Hint


Question 5 of 10
5. The Triangle Shirtwaist factory fire of 1911 was one of the worst industrial accidents in U.S. history. 146 workers, mostly young immigrant women aged sixteen to twenty-three, were killed. Many of them died by jumping out of windows because the stairwells and exit doors had been locked. In a major U.S. city in what state did this fire take place? Hint


Question 6 of 10
6. President John F. Kennedy was assassinated on November 22, 1963 while riding in a motorcade with his wife, the governor of the state, and the governor's wife. In what U.S. state did the assassination take place? Hint


Question 7 of 10
7. Charles Lindbergh was the first person to fly solo across the Atlantic Ocean. He became a media hero in 1927 upon landing in Paris. From what U.S. state did he take off on his world-famous flight? Hint


Question 8 of 10
8. In 1972, the break-in to the headquarters of the Democratic National Committee in the Watergate Hotel led to the first (and so far only) resignation of an American president. In what U.S. territory was the Watergate Hotel located? Hint


Question 9 of 10
9. The droughts and bank failures of the Great Depression in the 1930s led to a mass exodus of farmers and their families from the states of the "Dust Bowl." Although many states were affected, these displaced people were disparagingly known by a nickname related to one supposed state of origin. What state? Hint


Question 10 of 10
10. One of the worst incidents of environmental pollution happened in 1989, when the Exxon Valdez oil tanker leaked up to 32 million gallons of crude oil into Prince William Sound. In what U.S. state is Prince William Sound located? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 159: 9/10
Apr 12 2024 : Guest 2: 8/10
Apr 11 2024 : Guest 107: 7/10
Apr 10 2024 : Guest 136: 9/10
Apr 08 2024 : ankitankurddit: 6/10
Apr 07 2024 : Guest 67: 9/10
Apr 06 2024 : Guest 98: 10/10
Apr 04 2024 : Guest 24: 9/10
Apr 04 2024 : Upstart3: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what U.S. state was the first atomic bomb detonated?

Answer: New Mexico

Scientists had been hard at work developing the bomb at nearby Los Alamos, New Mexico. The test blast was detonated on July 16, 1945 and code-named "Trinity." This date is considered the beginning of the atomic age.
2. The U.S. was attacked by the Japanese air forces at Pearl Harbor on December 7, 1941. In what U.S. state is Pearl Harbor?

Answer: Hawaii

This event was the first time during the 20th century that U.S. land was attacked by a foreign power. Hawaii was a U.S. territory at the time. It achieved statehood on August 21, 1959. President Barack Obama was born there on August 4, 1961, less than two years after it became a state.
3. Neil Armstrong is famous for being the first human to walk upon the moon. In what U.S. state did he last set foot before he walked on the lunar surface?

Answer: Florida

Armstong walked on the moon on July 20, 1969. His Apollo 11 flightmate Edwin "Buzz" Aldrin followed. In all, only twelve men walked on the surface of the moon in the 20th century. The last did so in 1972. All of the Apollo flights were launched from Cape Canaveral (at times known as Cape Kennedy), Florida.
4. Rosa Parks is known for refusing in 1955 to give up her seat on a public bus to a white person, thus sparking a bus boycott by African Americans. In the capital city of what U.S. state did Parks refuse to move?

Answer: Alabama

Parks is often depicted as being just an ordinary woman who was tired and fed up that day. She was, but she was also already an activist who knew perfectly well what she was doing. Rev. Martin Luther King Jr. was chosen to lead the Montgomery, Alabama bus boycott, thus beginning his great career as a civil rights leader.
5. The Triangle Shirtwaist factory fire of 1911 was one of the worst industrial accidents in U.S. history. 146 workers, mostly young immigrant women aged sixteen to twenty-three, were killed. Many of them died by jumping out of windows because the stairwells and exit doors had been locked. In a major U.S. city in what state did this fire take place?

Answer: New York

The fire was the worst mass loss of life in New York City until September 11, 2001. It led to some of the first workplace safety regulations and the rise of the International Ladies Garment Workers' Union, which attempted to regulate and reform conditions in sweatshops.
6. President John F. Kennedy was assassinated on November 22, 1963 while riding in a motorcade with his wife, the governor of the state, and the governor's wife. In what U.S. state did the assassination take place?

Answer: Texas

Kennedy was killed instantly; governor John Connolly of Texas was wounded. Oddly enough, the assassination took place in the home state of the vice-president who succeeded him - Lyndon Baines Johnson.
7. Charles Lindbergh was the first person to fly solo across the Atlantic Ocean. He became a media hero in 1927 upon landing in Paris. From what U.S. state did he take off on his world-famous flight?

Answer: New York

Others had crossed the Atlantic before him, but Lindbergh was the first to do so alone.
8. In 1972, the break-in to the headquarters of the Democratic National Committee in the Watergate Hotel led to the first (and so far only) resignation of an American president. In what U.S. territory was the Watergate Hotel located?

Answer: Washington, D.C.

The cover-up of the Watergate break-in led to several jail sentences for high government officials and to the resignation of President Richard Nixon in 1974.
9. The droughts and bank failures of the Great Depression in the 1930s led to a mass exodus of farmers and their families from the states of the "Dust Bowl." Although many states were affected, these displaced people were disparagingly known by a nickname related to one supposed state of origin. What state?

Answer: Oklahoma

They were called "Okies" as if they all came from the state of Oklahoma. In fact they came from many states, though Oklahoma was one of the hardest hit. Their plight is moving depicted in the book and movie "The Grapes of Wrath."
10. One of the worst incidents of environmental pollution happened in 1989, when the Exxon Valdez oil tanker leaked up to 32 million gallons of crude oil into Prince William Sound. In what U.S. state is Prince William Sound located?

Answer: Alaska

A large number of sea mammals, fish, birds, and plants were killed and their environments destroyed as a result of this disaster. 20 years later much oil remains and some habitats remain uninhabitable. Some reforms in the transportation of oil, such as double-hulled tankers, have been instituted as a result of this accident.
Source: Author emmymom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us