FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1940s All American History 2
Quiz about 1940s All American History 2

1940s All American History: 2 Trivia Quiz


This is my second quiz on the decade that brought forth WWII, the atomic bomb and the birth of regular television broadcasts. Hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by brewster76. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. USA in the 20th Century

Author
brewster76
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,209
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5971
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 47 (7/10), Guest 73 (10/10), Guest 50 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Vice-President Harry Truman was sworn in as President on April 12, 1945 following the death of Franklin Roosevelt. Who then assumed the American vice-presidency? Hint


Question 2 of 10
2. America's longest running television show is also the longest-running show in world-wide broadcasting history. This Sunday morning news show debuted on NBC in 1947 and has featured many moderators including Roger Mudd, Marvin Kalb, Martha Rountree and Tim Russert. Name the show. Hint


Question 3 of 10
3. Food rationing during WWII led to an increased emphasis on meatless entrees. Which product became so popular as a substitute for meat that 80 million units were sold in America in 1943? Hint


Question 4 of 10
4. Another product that was in short supply during WWII was nylon stockings. What did many innovative (and desperate) American women do as a substitute for nylons? Hint


Question 5 of 10
5. On December 26, 1941 Winston Churchill became the first British Prime Minister to do what? (Hint - remember the quiz title) Hint


Question 6 of 10
6. In December of 1944 this Tennesee Williams play premiered in Chicago. The main characters were Amanda Wingfield, her son Tom and crippled daughter Laura. It is widely believed to be based on Williams' own life. Which drama is it? Hint


Question 7 of 10
7. Maria Francesca Cabrini made history in July of 1946 as the first American to do what? Hint


Question 8 of 10
8. In the early 1940s Colonel William Donovan was named to head the OSS (Office of Strategic Services), the forerunner of the present day CIA, which was America's wartime intelligence agency. What was Colonel Donovan's nickname? Hint


Question 9 of 10
9. In April of 1948 this African-American man signed with the Brooklyn Dodgers, the team that broke the famous "color barrier" the year before by drafting Jackie Robinson. Nicknamed "Campy", this catcher became the second African-American (after Robinson) inducted into the Baseball Hall of Fame. Can you name him? Hint


Question 10 of 10
10. This future Rock and Roll Hall of Famer and Oscar winning songwriter was born in Long Branch, New Jersey on September 23, 1949. He started playing clubs on the Jersey Shore in the mid-60's. Who is he? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 02 2024 : Guest 47: 7/10
Feb 21 2024 : Guest 73: 10/10
Feb 03 2024 : Guest 50: 8/10
Jan 26 2024 : Guest 107: 9/10
Jan 23 2024 : jry63: 7/10
Jan 23 2024 : Guest 24: 7/10
Jan 17 2024 : Guest 70: 7/10
Jan 15 2024 : Guest 174: 7/10
Jan 10 2024 : Guest 174: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Vice-President Harry Truman was sworn in as President on April 12, 1945 following the death of Franklin Roosevelt. Who then assumed the American vice-presidency?

Answer: No one - there was no vice-president until after the 1948 election

The office of vice-president remained unfilled until the 1948 election. President Harry Truman's vice-president was Kentucky Congressman Alben Barkley. They were sworn into office in January, 1949. Barkley has the distinction of being the first vice-president to marry while in office.
2. America's longest running television show is also the longest-running show in world-wide broadcasting history. This Sunday morning news show debuted on NBC in 1947 and has featured many moderators including Roger Mudd, Marvin Kalb, Martha Rountree and Tim Russert. Name the show.

Answer: Meet the Press

Martha Rountree was the "Meet the Press" moderator when in debuted November 6, 1947. Tim Russert had the longest tenure of moderators with 17 years on the show. A native of Buffalo, New York, Russert often ended the show by saying "Go Bills!", a reference to Buffalo's football team. He died on June 13, 2008.
3. Food rationing during WWII led to an increased emphasis on meatless entrees. Which product became so popular as a substitute for meat that 80 million units were sold in America in 1943?

Answer: Kraft Macaroni and Cheese

In addition to meat, other foods that were rationed in America during the war were coffee, sugar, oils, and dairy products. Even whiskey became in short supply as distilleries were converted to industrial use. I think Spam actually is meat.
4. Another product that was in short supply during WWII was nylon stockings. What did many innovative (and desperate) American women do as a substitute for nylons?

Answer: Drew a dark line up the back of their leg to look like a stocking seam

Silk stockings were the forerunner of nylons but were out of fashion by the 1940s. Additionally, nylon was designated for war purposes like parachutes; and the fighting in the Far East reduced the availability of silk.
5. On December 26, 1941 Winston Churchill became the first British Prime Minister to do what? (Hint - remember the quiz title)

Answer: Address a joint session of the US Congress

In this speech, Churchill stressed to Americans how hard it would be for the Allies to win WWII by comparing the cost and hardship of future battles to the Battle of Gettysburg in the American Civil War. And while he may have flown with the RAF, this quiz is about American history.
6. In December of 1944 this Tennesee Williams play premiered in Chicago. The main characters were Amanda Wingfield, her son Tom and crippled daughter Laura. It is widely believed to be based on Williams' own life. Which drama is it?

Answer: The Glass Menagerie

"A Streetcar Named Desire" (1948) and "Cat on a Hot Tin Roof" (1951) both earned Williams the Pulitzer Prize. He was featured on a postage stamp in 1994.
7. Maria Francesca Cabrini made history in July of 1946 as the first American to do what?

Answer: Be canonized a saint

Known as Mother Frances Xavier Cabrini, America's first saint came to New York in 1889 by the order of Pope Leo XIII. She and her fellow nuns cared for the thousands of Italian immigrants arriving in the city. She became a US citizen in 1909 and died in Chicago in 1917 from a recurring bout of malaria.
8. In the early 1940s Colonel William Donovan was named to head the OSS (Office of Strategic Services), the forerunner of the present day CIA, which was America's wartime intelligence agency. What was Colonel Donovan's nickname?

Answer: Wild Bill

In 1946 President Harry Truman authorized the formation of the CIA. Admiral Sidney Souers was named the first DCI, Director of Central Intelligence. Other CIA directors have included Allen Dulles and future US President George H.W. Bush. In the 2006 film "The Good Shepherd" Robert De Niro portrayed "General Bill Sullivan", the director of a the US's WWII spy organization.
9. In April of 1948 this African-American man signed with the Brooklyn Dodgers, the team that broke the famous "color barrier" the year before by drafting Jackie Robinson. Nicknamed "Campy", this catcher became the second African-American (after Robinson) inducted into the Baseball Hall of Fame. Can you name him?

Answer: Roy Campanella

Roy Campanella's career ended in 1958 when a car accident left him paralyzed. He was inducted into the Baseball Hall of Fame in 1969.
10. This future Rock and Roll Hall of Famer and Oscar winning songwriter was born in Long Branch, New Jersey on September 23, 1949. He started playing clubs on the Jersey Shore in the mid-60's. Who is he?

Answer: Bruce Springsteen

"The Boss" is one of New Jersey's favorite sons. His first album "Welcome to Asbury Park" refers to one of the shore towns where his career started. Springsteen made history in the fall of 1975 when he appeared on the covers of both "Time" and "Newsweek" in the same week.

He won an Oscar for Best Song for the movie "Philadelphia." Brian Wilson is the founder of the Beach Boys who are famously from California. John Mellencamp is known for singing about his American mid-west/Indiana roots. Phil Collins is also an Oscar-winning rocker but he is, of course, a Brit.
Source: Author brewster76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us