FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bizarre 1970s  US History
Quiz about Bizarre 1970s  US History

Bizarre 1970s U.S. History Trivia Quiz


Archibald Cox. Muskie and the "Canuck" letter. Ellsberg's shrink. Gemstone. The pardon. Executive privilege. Butterfield's testimony. Grits & Fritz. The good old days.

A multiple-choice quiz by coolupway. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. USA in the 20th Century

Author
coolupway
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,002
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
8990
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 206 (6/10), Guest 174 (6/10), Guest 67 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Chief minority counsel to the Senate Watergate committee in 1973-1974, this southerner later went on not only to the U.S. Senate, but also to major roles in such films as "Cape Fear" and "Class Action."
Hint


Question 2 of 10
2. This legendary CREEP operative, famous for (among other things) once having eaten a rat, had previously worked as an assistant District Attorney in New York's suburban Dutchess County, where he not only gave anti-drug lectures to high schoolers, but also organized and participated in an extensive raid on the premises of drug guru Timothy Leary, in lovely Millbrook, New York. Hint


Question 3 of 10
3. This onetime CIA man, an undying favorite of conspiracy theorists, was not only one of the infamous "Plumbers", but was also involved in the Bay of Pigs invasion, and much later brought suit against a right-wing publication that alleged that he might have been involved in the JFK assassination. Hint


Question 4 of 10
4. Nixon's Chief of Staff, this man was long considered a plausible candidate for the identity of "Deep Throat"; more recently, it has been suggested that he, rather than Kissinger or Nixon, arranged for immediate US military aid to Israel during the '73 Yom Kippur War. Hint


Question 5 of 10
5. Haynsworth and Carswell. What was it or who were they? Hint


Question 6 of 10
6. What supposed campaign gaffe by Jimmy Carter did some mistakenly think would cost him the presidency? Hint


Question 7 of 10
7. By what frightening animal was President Jimmy Carter attacked near the end of his term ? Hint


Question 8 of 10
8. Carter, though a candidate without broad appeal, was aided in his run for the presidency when his Republican rival made this amusing assertion during a debate: Hint


Question 9 of 10
9. Who were Tom Eagleton and R. Sargent Shriver? Hint


Question 10 of 10
10. Who, in 2005, emerged as the real Deep Throat? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 206: 6/10
Feb 18 2024 : Guest 174: 6/10
Jan 31 2024 : Guest 67: 3/10
Jan 27 2024 : Guest 165: 7/10
Jan 26 2024 : Guest 107: 7/10
Jan 24 2024 : Guest 216: 5/10
Jan 23 2024 : HumblePie7: 3/10
Jan 23 2024 : jry63: 6/10
Jan 17 2024 : MarNoe: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chief minority counsel to the Senate Watergate committee in 1973-1974, this southerner later went on not only to the U.S. Senate, but also to major roles in such films as "Cape Fear" and "Class Action."

Answer: Sen. Fred Thompson

Thompson, of Tennessee, was touted early on a Republican possibility for the 2000 presidential race. In both films he plays lawyers -- a southerner in "Cape Fear", and a "hillbilly" house counsel for an auto manufacturer in "Class Action". If they remake "To Kill a Mockingbird", he's gotta be the odds-on pick for Atticus Finch.
2. This legendary CREEP operative, famous for (among other things) once having eaten a rat, had previously worked as an assistant District Attorney in New York's suburban Dutchess County, where he not only gave anti-drug lectures to high schoolers, but also organized and participated in an extensive raid on the premises of drug guru Timothy Leary, in lovely Millbrook, New York.

Answer: G. Gordon Liddy

Leary beat the case. The county seat of Dutchess, and hence the place where Liddy prosecuted his cases, was Poughkeepsie, which has earned its place in trivia annals in myriad ways: apart from being Liddy's turf for a while, it was claimed to be the ancestral home of Our Gang's Miss Crabtree, and it is home to Vassar, a "7 Sisters" college.
3. This onetime CIA man, an undying favorite of conspiracy theorists, was not only one of the infamous "Plumbers", but was also involved in the Bay of Pigs invasion, and much later brought suit against a right-wing publication that alleged that he might have been involved in the JFK assassination.

Answer: E. Howard Hunt

Hunt, who was also a successful mystery writer, hit the paper for a big libel judgment, but a retrial resulted in a defendant's verdict. The claim (or at least one of them) is that Hunt was one of the three tramps found in a boxcar in a rail yard behind the grassy knoll shortly after the assassination. One of the tramps does bear a passing resemblance to Hunt. Study the blown-up "comparison" photos -- available all over the 'net-- and make your own judgment.
4. Nixon's Chief of Staff, this man was long considered a plausible candidate for the identity of "Deep Throat"; more recently, it has been suggested that he, rather than Kissinger or Nixon, arranged for immediate US military aid to Israel during the '73 Yom Kippur War.

Answer: Alexander Haig

Of course, he did botch that key presidential-succession question on his Constitutional Law exam during the Reagan administration. (Maybe he should've listened to his mom, who wanted him to become a lawyer). The Yom Kippur war scoop is in Loftus and Aarons' "The Secret War Against the Jews" -- an interesting read.
5. Haynsworth and Carswell. What was it or who were they?

Answer: Nixon appointees to the Supreme Court, both rejected by the Senate.

Both Southerners, both apparently reactionary. Nixon ultimately found a comparatively unassailable judge from a northern state, Harry Blackmun of Minnesota, to fill the seat left open by Fortas' resignation. Tricky Dick was knocked for bad judicial nominations, but has to be given some points for putting Powell and Rehnquist on the Supreme bench.
6. What supposed campaign gaffe by Jimmy Carter did some mistakenly think would cost him the presidency?

Answer: He told a Playboy interviewer that he had "committed adultery" in his "heart".

What 70's are we talking about -- the 1370's? It didn't cost him the presidency, of course, and compared to what the American public ignored to re-elect Clinton in '96, it seems downright ridiculous. Brother Billy's Libyan connection was doubtless an embarassment, but popped up near the end of Carter's single term.
7. By what frightening animal was President Jimmy Carter attacked near the end of his term ?

Answer: A menacing rabbit

No one under the age of 25 will ever believe that this actually happened. It did.
8. Carter, though a candidate without broad appeal, was aided in his run for the presidency when his Republican rival made this amusing assertion during a debate:

Answer: "There is no Soviet domination of Eastern Europe."

The Poles were of course very happy to find this out. The fateful words were uttered by Gerald Ford (formerly of Yale Law School!) He was tainted by the Nixon pardon, and this blunder didn't exactly resurrect his chances.
9. Who were Tom Eagleton and R. Sargent Shriver?

Answer: McGovern's two picks for Vice-President.

Poor George McGovern, who probably would've lost no matter what he did, did not run a great campiagn against Nixon in '72. After he picked Eagleton, the story broke that Eagleton had had shock treatments for depression. McGovern first said he would stand by Eagleton, then dumped him in favor of Kennedy in-law Shriver. McGovern carried only Dem stronghold Massachusetts, which probably would've voted for Joe Stalin before it went for a right-wing ideologue like Nixon. Beantowners are still proud of this fact.
10. Who, in 2005, emerged as the real Deep Throat?

Answer: Mark Felt

Nixon (among many others) had suspected Mark Felt as Deep Throat all along ...
Source: Author coolupway

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us