Quiz about History High  World US
Quiz about History High  World US

History High - World, U.S. Trivia Quiz


This quiz is a mix of World and American history. Mostly from my high school curriculum. I hope you have fun taking the quiz, and good luck!

A multiple-choice quiz by shooster. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Mixed Bag

Author
shooster
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
108,296
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
9588
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 192 (14/15), Guest 124 (11/15), NewBestFriend (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Etruscans were skilled at dentistry and were the first to invent false teeth.

True
False

2. Who wrote the "The Star Spangled Banner"? Hint

Johnathan H. Rollington
P. Diddy
Francis Scott Key
William Wallace

3. What was the line that divided the Louisiana Territory into the slave half and the free half. Hint

Lateral extendor
24 - 50 line
36 - 30 line
Denomitory line

4. Who was the first emperor of Rome? Hint

Julius Caesar
Marcus Aurelius
Brutus
Octavian (Augustus)

5. Smallpox was a disease spread to the Native Americans by the European settlers.

True
False

6. One of Socrates' major points in his teachings was to ___________? Hint

Encourage research using reliable sources
Ask questions
Never listen to the Government
Never listen to P. Diddy

7. What was the setting for the first attempt by England to colonize in America that failed miserably? Hint

Roanoke Island
Santa Fe'
Jamestown
Raleigh

8. Who was the on-field leader of the British troops when they surrendered to George Washington at Yorktown on October 19, 1781? Hint

General Buford
General Cornwallis
Benedict Arnold
General Clark

9. Which part of Berlin was Communist during the Cold War? Hint

West
East
North
South

10. Did the first line of Martin Luther King Jr.'s "I Have A Dream" Speech contain the words "I have a dream"?

Yes
No

11. What was the shape of the Roman shield? Hint

circular
the used no shield because they were too heavy
oval
it changed over time from circular to rectangular

12. The name for the time period where there was an extraordinary decrease in learning and knowledge in Western Europe was known as the _______
________.
Hint

Roman Ages
Dark Ages
Down Ages
Lost Ages

13. Alexander the Great was of Macedonian descent.

True
False

14. Who is thought by most historians to be the first European to discover the "New World"? Hint

Christopher Columbus
Leif Erickson
Ferdinand Magellan
Vasco da Gama

15. Name the places where the first two battles of the Revolutionary War took place. Hint

Philadelphia and Trenton
Lexington and Concord
Concord and Washington
Hartford and New York


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Etruscans were skilled at dentistry and were the first to invent false teeth.

Answer: True

Believe it or not this is true. The Etruscans were very skilled at dentistry, although they did not pass it on to the Romans - unlike many of their other skills and inventions.
2. Who wrote the "The Star Spangled Banner"?

Answer: Francis Scott Key

Francis Scott Key watched in amazement and wrote this patriotic song on a boat, while watching a battle unfold in front of him.
3. What was the line that divided the Louisiana Territory into the slave half and the free half.

Answer: 36 - 30 line

Sorry, this one was kind of tough. The 36-30 line was formed under the Missouri Compromise. It also settled, at least for a time, the issue of whether or not Missouri was going to be a free or slave state.
4. Who was the first emperor of Rome?

Answer: Octavian (Augustus)

Although he was thought by most to be the first emperor of Rome, Julius Caesar was not the first. The first emperor of Rome was actually his nephew, Augustus, who reigned during the Pax Romana, just after Caesar's rule.
5. Smallpox was a disease spread to the Native Americans by the European settlers.

Answer: True

Smallpox was actually one of a number of diseases spread by the European settlers to the Native Americans.
6. One of Socrates' major points in his teachings was to ___________?

Answer: Ask questions

Socrates not only asked questions himself, but also taught his students to ask questions and this was to set an important precedent - hence the famous "Socratic method."
7. What was the setting for the first attempt by England to colonize in America that failed miserably?

Answer: Roanoke Island

This one was tough, so if you got it give yourself a pat on the back. The first successful colony for England was Jamestown, but the Lost Colony (Roanoke) was the first attempt. The people of this colony were lost, and it is still not known what happened to them.
8. Who was the on-field leader of the British troops when they surrendered to George Washington at Yorktown on October 19, 1781?

Answer: General Cornwallis

Cornwallis was an amazing British general, feared by most who faced him in battle, but it was too bad for him that he had to face an even greater general, George Washington.
His superior at the time of the surrender was Sir Henry Clinton.
9. Which part of Berlin was Communist during the Cold War?

Answer: East

East and West Berlin were physically divided by the Berlin wall from 13 August 1961 till 9 November 1989.
10. Did the first line of Martin Luther King Jr.'s "I Have A Dream" Speech contain the words "I have a dream"?

Answer: No

Although this line of Martin Luther King Jr.'s speech is the most widely known part of the speech, the speech actually starts with King welcoming his guests to the rally in front of the Lincoln Monument.
11. What was the shape of the Roman shield?

Answer: it changed over time from circular to rectangular

When using rectangular shields the Romans sometimes put them together to form a defensive 'wall'.
12. The name for the time period where there was an extraordinary decrease in learning and knowledge in Western Europe was known as the _______ ________.

Answer: Dark Ages

The only large group to actually succeed in keeping records and continue learning during the Dark Ages were the monks. In Byzantium learning continued in this period.
13. Alexander the Great was of Macedonian descent.

Answer: True

Alexander the Great, originally from Macedonia (which included parts of modern Bulgaria), became ruler of a vast Greece empire.
14. Who is thought by most historians to be the first European to discover the "New World"?

Answer: Leif Erickson

Erickson, along with his band of Vikings, is actually thought to be the first to discover this great land. He is thought to have landed somewhere in what is now Canada.
15. Name the places where the first two battles of the Revolutionary War took place.

Answer: Lexington and Concord

After a gun shot went off (unknown by who or which side) at a standoff between the minutemen and the British in Lexington the Revolutionary War was under way.
Source: Author shooster

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 192: 14/15
Jan 31 2023 : Guest 124: 11/15
Jan 30 2023 : NewBestFriend: 13/15
Jan 27 2023 : Guest 70: 10/15
Jan 23 2023 : Guest 174: 10/15
Jan 22 2023 : Guest 76: 11/15
Jan 17 2023 : Guest 172: 15/15
Jan 15 2023 : Guest 174: 10/15
Jan 15 2023 : Guest 168: 13/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us