Quiz about Its Back Dating With a Twist
Quiz about Its Back Dating With a Twist

It's Back: Dating With a Twist! Quiz


Anachronisms are details which are in the wrong time-frame, e.g. fighter jets in 1775. Can you spot which of these statements are anachronisms? Have fun.

A multiple-choice quiz by Fiachra. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Famous Dates

Author
Fiachra
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
203,111
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5061
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Emma-Jane (9/10), Guest 87 (9/10), Guest 174 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Could US President Teddy Roosevelt have worn jeans?

Yes
No

2. Which of these desserts could Napoleon have relished? Hint

Pavlova
Sherbet
Kiwifruit pie
Baked Alaska

3. Henry VIII of England could NOT have played 'Green Sleeves' on which of these instruments? Hint

Oud
Dulcimer
Piano
Lute

4. Stalin could NOT have played one of these games. Which of these is it? Hint

Rubik's cube
Dominoes
Scrabble
Monopoly

5. Which of these New York buildings could US President J F Kennedy NOT have visited? Hint

World Trade Center
Empire State Building
Pierpont Morgan Library
NBC Studios

6. Could Oscar Wilde have used a typewriter?

Yes
No

7. Could Florence Nightingale have lit her famous lantern with a safety match during the Crimean War (1853-1856)?

Yes
No

8. Marilyn Monroe could NOT have watched which one of these movies? Hint

On the Waterfront
The Sting
Gone with the Wind
The Third Man

9. Which of these events could Mussolini have cheered Italy on to win? Hint

Soccer World Cup
Alpine Skiing World Cup
Rugby World Cup
Rome Olympics

10. Which of these inventions could Queen Victoria have bought for the kitchens of Buckingham Palace? Hint

Electric kettle
Electric washing machine
Microwave oven
Vacuum cleaner


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Could US President Teddy Roosevelt have worn jeans?

Answer: Yes

Roosevelt lived from 1858-1919. Levi Strauss invented jeans for the miners in California in 1873.
2. Which of these desserts could Napoleon have relished?

Answer: Sherbet

By the late 1600s ices and sherbets were popular in the outdoor cafes in Paris as a special treat.
3. Henry VIII of England could NOT have played 'Green Sleeves' on which of these instruments?

Answer: Piano

Henry died in 1547, the piano was perfected much later. The remaining three instruments were in use in Henry's day. Henry was an accomplished musician.
4. Stalin could NOT have played one of these games. Which of these is it?

Answer: Rubik's cube

Stalin died in 1953 while Rubik invented the cube puzzle in 1974. Dominoes dates from the early Middle Ages, Monopoly came into being in 1935 and Scrabble followed in 1948. Would Stalin have wanted to play Monopoly?
5. Which of these New York buildings could US President J F Kennedy NOT have visited?

Answer: World Trade Center

Plans to build the World Trade Centre were announced in January 1964 and J F Kennedy was assassinated in 1963. The Pierpont Morgan Library dates from 1902-06, the Empire State Building was completed in 1931 and the NBC Studios in 1933.
6. Could Oscar Wilde have used a typewriter?

Answer: Yes

Christopher Latham Sholes patented what was to be the first useful typewriter. He sold his patent to Remington of New York in 1874 and they produced the first commercial typewriters. The earliest recorded effort to make a typewriter was by Mill in the UK in 1714. Wilde died in 1900.
7. Could Florence Nightingale have lit her famous lantern with a safety match during the Crimean War (1853-1856)?

Answer: No

Matches were invented before that war, they used white phosphorous on the tip and were actually poisonous. However, the safety match dates from 1892, when Joshua Pusey(USA) invented a matchbook. Diamond Match Company bought and improved his invention. The safety match was born. So in her later life Florence could have used a safety match as she lived till 1910.
8. Marilyn Monroe could NOT have watched which one of these movies?

Answer: The Sting

Marilyn died in 1962 and 'The Sting' premiered in 1973.
9. Which of these events could Mussolini have cheered Italy on to win?

Answer: Soccer World Cup

In 1934 the World Cup was held in Italy and Italy won. "Il Duce" was in power at the time.
10. Which of these inventions could Queen Victoria have bought for the kitchens of Buckingham Palace?

Answer: Electric kettle

Much to my amazement the electric kettle dates from 1891, and that's ten years before Queen Victoria's death.
Source: Author Fiachra

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Emma-Jane: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 87: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 174: 5/10
Nov 24 2022 : Guest 81: 6/10
Nov 24 2022 : Guest 32: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 96: 8/10
Nov 23 2022 : Guest 109: 8/10
Nov 22 2022 : Guest 75: 6/10
Nov 22 2022 : Guest 4: 7/10

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us