Quiz about Mesopotamian Bronze Age Civilizations
Quiz about Mesopotamian Bronze Age Civilizations

Mesopotamian Bronze Age Civilizations Quiz


This quiz covers the first civilizations founded in the Ancient Near East during the Bronze Age.

A multiple-choice quiz by stetienne. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Mesopotamia

Author
stetienne
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,821
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1605
Last 3 plays: Guest 120 (10/10), cecil1 (7/10), Guest 136 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What are the two elements that combine to form the alloy that results in bronze? Hint

copper and tin
tin and iron
iron and copper
copper and carbon

2. What does the word "Mesopotamia" mean? Hint

the fertile crescent
the land between rivers
the highland plains
the first cities

3. Which modern country contains most of Mesopotamia? Hint

Iran
Turkey
Egypt
Iraq

4. Mesopotamia was the first civilization to develop a system of writing. What was it called? Hint

coptic refief
bas refief
Hieroglyphs
cuneiform

5. There were two major languages spoken by the Bronze Age Mesopotamians. One was Sumerian, the other was ______ . Hint

Latin
Egyptian
Greek
Akkadian

6. One of the very first pieces of literature comes from Mesopotamia. It told the epic story of the king of Uruk and his peoples. What was its title? Hint

The Epic of Gilgamesh
The Epic of Ur
The Epic of Sargon
The Epic of Two Rivers

7. Who was the first king to unite several Mesopotamian cities under one central government? Hint

Darius
Hammurabi
Gilgamesh
Sargon

8. By 1760 B.C. a new ruler again united Southern Mesopotamia, with his capital city located at Babylon. Who was this ruler famous for his code of laws? Hint

Sargon
Shamash
Enkidu
Hammurabi

9. Slavery was common in ancient Mesopotamia. In what ways were slaves distinguished from the free population?



Hint

Shaved heads (males) and tattoos (females)
There was no visible distinction
Wristbands, lack of clothing, and special homes
Armbands, special haircuts, and names

10. Who were the first Mesopotamian people to consider their empire a complete geographical territory rather than a united group of cities? Hint

Hittites
Cannaanites
Egyptians
Kassites


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the two elements that combine to form the alloy that results in bronze?

Answer: copper and tin

Most Mediterranean civilizations had begn using Bronze for tools and weapons by 2500 B.C., replacing the previous 'copper only' period, which lasted approximately 1,000 years.
2. What does the word "Mesopotamia" mean?

Answer: the land between rivers

Located between the Tigris and the Euphrates rivers, in a fertile crescent of land, Mesopotamia was the middle plains location of the first cities.
3. Which modern country contains most of Mesopotamia?

Answer: Iraq

Some of the ancient cities that can be located in the present day country of Iraq are: Babylon, Ur, Susa, and Assur.
4. Mesopotamia was the first civilization to develop a system of writing. What was it called?

Answer: cuneiform

Mesopotamians used clay tablets to write upon. Scribes using sharpened reeds and made wedge shaped marks in the wet clay. These tablets would harden, making a permanent record.
5. There were two major languages spoken by the Bronze Age Mesopotamians. One was Sumerian, the other was ______ .

Answer: Akkadian

Akkadian was a Semitic language, related to the Hebrew and Arabic languages.
6. One of the very first pieces of literature comes from Mesopotamia. It told the epic story of the king of Uruk and his peoples. What was its title?

Answer: The Epic of Gilgamesh

The Epic of Gilgamesh tells the story of the king of Uruk and his rise to becoming a king. It tells of the king's relationship between his elders and the more common people of Uruk. It was written ca. 2000-1595 B.C.
7. Who was the first king to unite several Mesopotamian cities under one central government?

Answer: Sargon

An Akkadian, Sargon, united Mesopotamian cities with a new capital called Akkad ca. 2300 B.C.
8. By 1760 B.C. a new ruler again united Southern Mesopotamia, with his capital city located at Babylon. Who was this ruler famous for his code of laws?

Answer: Hammurabi

Hammurabi's Code deals with a vast range of subjects, from slaves, women, and market values to homicide and witchcraft. Discovered at Susa, the code was inscribed on a stele with a sculpted relief of Hammurabi on it.
9. Slavery was common in ancient Mesopotamia. In what ways were slaves distinguished from the free population?

Answer: Armbands, special haircuts, and names

Royalty, the temples, and wealthy citizians all owned slaves. There were many levels of slavery. Slaves were treated as property. Some slaves could intermarry, own property, or become emancipated. Most slaves were domestic servants.
10. Who were the first Mesopotamian people to consider their empire a complete geographical territory rather than a united group of cities?

Answer: Kassites

The Kassites, ca. 1450-1155 B.C., called their kingdom Babylonia. Little is known about these people who seemed to have came from the Zagros mountain area.
Source: Author stetienne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 120: 10/10
Nov 21 2022 : cecil1: 7/10
Nov 18 2022 : Guest 136: 5/10
Oct 11 2022 : Guest 174: 4/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us