Quiz about Mystery at Roanoke Colony
Quiz about Mystery at Roanoke Colony

Mystery at Roanoke Colony Trivia Quiz


The story of Roanoke colony is one of the most mysterious in American History.

A multiple-choice quiz by corinthos9. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. Colonial History
  8. »
  9. Roanoke Island

Author
corinthos9
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
58,120
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3412
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (7/10), Guest 198 (8/10), Guest 73 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What happened at Roanoke that is still a mystery? Hint

All the colonists were found dead.
All the colonists disappeared.
The Spanish took over the colony.
The colony moved inland.

2. Who established Roanoke Colony? Hint

Sir Humphrey Gilbert
Sir Walter Raleigh
Captain John Smith
Sir George Calvert

3. When was Roanoke Colony founded? Hint

1614
1527
1585
1602

4. Who was the Governor of Roanoke Colony? Hint

John Rolfe
John White
Robert Browne
John Winthrop

5. The first English child born in America was born in Roanoke. What was her name? Hint

Virginia Dare
Anne Hutchinson
Elizabeth Mather
Molly Pitcher

6. The Roanoke Colony was in what present day state? Hint

Massachusetts
South Carolina
North Carolina
Virginia

7. How many people disappeared from the colony? Hint

116
834
27
1016

8. What kept aid from England reaching the colony? Hint

The colony had been overshadowed by Jamestown.
The Queen wanted to see if the colony could survive alone.
Sir Walter Raleigh had died.
They were at war with Spain.

9. When aid was finally sent to Roanoke, what did the people on the ship see that gave them hope? Hint

people
flag
camp fire
houses

10. What word was found carved on a fence post in the old colony? Hint

Roanoke
Help
Croatoan
God




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What happened at Roanoke that is still a mystery?

Answer: All the colonists disappeared.

When supplies arrived from England there was no one there.
2. Who established Roanoke Colony?

Answer: Sir Walter Raleigh

Sir Walter Raleigh was given approval to found a colony there by Queen Elizabeth.
3. When was Roanoke Colony founded?

Answer: 1585

1585 was the year the original colony was started, the second Roanoke began in 1587.
4. Who was the Governor of Roanoke Colony?

Answer: John White

White was appointed by Raleigh.
5. The first English child born in America was born in Roanoke. What was her name?

Answer: Virginia Dare

Virginia Dare was born to Eleanor Dare.
6. The Roanoke Colony was in what present day state?

Answer: North Carolina

It was on Roanoke Island, about 80 miles north of Cape Hatteras.
7. How many people disappeared from the colony?

Answer: 116

90 men, 17 women and 9 children.
8. What kept aid from England reaching the colony?

Answer: They were at war with Spain.

Most of the English navy was being used in the war with Spain, and there were no ships to go across the Atlantic.
9. When aid was finally sent to Roanoke, what did the people on the ship see that gave them hope?

Answer: camp fire

The fire was coming from a tribe of Croatoan Indians.
10. What word was found carved on a fence post in the old colony?

Answer: Croatoan

Croatoan was the only word that was found. The symbols that the colonists were supposed to draw if they had to abandon the colony were nowhere to be found.
Source: Author corinthos9

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 20 2022 : Guest 73: 7/10
Nov 17 2022 : Guest 198: 8/10
Nov 16 2022 : Guest 73: 9/10
Nov 16 2022 : Luna09091414: 8/10
Nov 13 2022 : Guest 96: 4/10
Nov 04 2022 : Guest 71: 5/10
Nov 03 2022 : Guest 173: 2/10
Nov 03 2022 : Guest 174: 2/10
Nov 02 2022 : Guest 71: 1/10

Score Distribution

quiz
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us