FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ninth grade US History Part 2
Quiz about Ninth grade US History Part 2

Ninth grade U.S. History: Part 2 Quiz


Here are some more questions that a typical ninth grade student might see in United States History class. Let's see how much you remember from those days!

A multiple-choice quiz by Jack212. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Author
Jack212
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,785
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
25745
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: ozzz2002 (10/10), Guest 174 (9/10), Guest 73 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1540 this explorer set out to explore what is now the southwest part of the United States. His mission was to look for the 'Seven Cities of Gold'. Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first European to see and explore the Mississippi River? Hint


Question 3 of 10
3. What happened on Ellis Island? Hint


Question 4 of 10
4. When the Pilgrims landed in America they decided to make a set of laws. What were these laws called? Hint


Question 5 of 10
5. Where was the first successful English settlement in mainland America? Hint


Question 6 of 10
6. What was one reason that the Japanese were successful in their attack on Pearl Harbor on December 7, 1941? Hint


Question 7 of 10
7. During World War I one of these countries was a member of the Central Powers. Which? Hint


Question 8 of 10
8. Charles Lindbergh was the first person to fly an airplane solo across the Atlantic Ocean alone. How long did it take him to do this? Hint


Question 9 of 10
9. In 1986 the rocket carrying The Challenger space shuttle exploded just after takeoff. Seven astronauts were killed. One of them was a school teacher. Who was she? Hint


Question 10 of 10
10. During the United States Civil War which one of these states was a Union state? Hint





Most Recent Scores
Jul 23 2024 : ozzz2002: 10/10
Jul 22 2024 : Guest 174: 9/10
Jul 22 2024 : Guest 73: 9/10
Jul 22 2024 : Guest 74: 10/10
Jul 21 2024 : Guest 72: 10/10
Jul 21 2024 : Guest 71: 8/10
Jul 21 2024 : bergmania: 10/10
Jul 20 2024 : Guest 208: 9/10
Jul 12 2024 : WhiskeyZulu: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1540 this explorer set out to explore what is now the southwest part of the United States. His mission was to look for the 'Seven Cities of Gold'.

Answer: Francisco Coronado

Coronado believed, as many did, that there was a place called The Seven Cities of Gold. For two years he and about three hundred Spanish soldiers searched the southwest of what is now the United States, but failed to find anything but Indian villages.
2. Who was the first European to see and explore the Mississippi River?

Answer: Hernando de Soto

de Soto was another explorer who believed that he could find the Seven Cities of Gold. de Soto began his journey in Florida and after awhile was confronted with a very wide river. He was the first person from Europe to see the Mississippi River.
3. What happened on Ellis Island?

Answer: It was an island near New York where immigrants were processed for entry into the US

Immigrants arriving from Europe by ship would first stop at Ellis Island which is in New York Harbor. They would be inspected for diseases and some were asked about their reason for coming to the United States. Ellis Island was named after a man who kept a tavern and small hotel there in the 1700s. Stangely, Ellis Island is partially in New York and a larger part is the property of the state of New Jersey.
4. When the Pilgrims landed in America they decided to make a set of laws. What were these laws called?

Answer: Mayflower Compact

The Pilgrims had left England to gain freedom of religion. They needed a plan for a government and some basic laws. They did not want to appoint a king and wanted to rule themselves so they drafted a set of laws that were called the Mayflower Compact.
5. Where was the first successful English settlement in mainland America?

Answer: Jamestown

In 1607 English settlers arrived on the coast of Virginia. They named their settlement Jamestown. It is believed that they came to find gold but instead they found hardship and many did not survive the first winter.
6. What was one reason that the Japanese were successful in their attack on Pearl Harbor on December 7, 1941?

Answer: It was Sunday morning and they knew that many of the Americans would be asleep

The Japanese had studied American culture before the attack. They knew that Saturday night was a "big night" for American sailors and soldiers, especially those who were in port or on liberty. They knew that Sunday morning was (and still is in some places) a slow time in the military and that many members would be asleep at the time of the attack.
7. During World War I one of these countries was a member of the Central Powers. Which?

Answer: Austria-Hungary

In the years before the start of World War I the main countries in Europe, always suspicious of each other, formed alliances. The Central Powers were Germany, Austria-Hugary, Bulgaria, and Turkey.
8. Charles Lindbergh was the first person to fly an airplane solo across the Atlantic Ocean alone. How long did it take him to do this?

Answer: About thirty three hours

Lindbergh took off from a field at Long Island, New York armed only with some sandwiches and a bottle of coffee that his wife had given him. He landed in Paris, France on May 21, 1927. Later he said that on occasion he had dozed off at the controls of the plane and awoke to see that he was about to crash into the ocean.
9. In 1986 the rocket carrying The Challenger space shuttle exploded just after takeoff. Seven astronauts were killed. One of them was a school teacher. Who was she?

Answer: Christa McAuliffe

Christa McAuliffe was a teacher at Concord High School in Concord, New Hampshire. When NASA announced a program called Teacher in Space she applied and was accepted out of a pool of over eleven thousand applicants.
10. During the United States Civil War which one of these states was a Union state?

Answer: Pennsylvania

Pennsylvania remained in the Union while the other states broke away and joined the Confederate States of America.
Source: Author Jack212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us