FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Advanced Placement US History
Quiz about Advanced Placement US History

Advanced Placement U.S. History Quiz


When some of us went to high school everyone took the same level of courses. Now high schools have Advanced Placement courses which can give students college credit if they do well. Here is your first Advanced Placement quiz!

A multiple-choice quiz by Jack212. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Author
Jack212
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,802
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
20309
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 216 (10/10), Guest 72 (10/10), Guest 71 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Ground was broken for the construction of the Erie Canal in 1817. What two places were connected by this canal? Hint


Question 2 of 10
2. This explorer, Indian fighter, hunter of bears, and militia member was elected as a state legislator and later as a United States Congressman. Hint


Question 3 of 10
3. This president served only thirty one days in office. Who was he? Hint


Question 4 of 10
4. The Gold Rush happened in 1849. On whose property was the original gold found? Hint


Question 5 of 10
5. President James Garfield is one of four United States presidents to be assassinated. Where was he when he was shot? Hint


Question 6 of 10
6. George Armstrong Custer was killed at the Battle of the Little Big Horn in 1876. It is known as "Custer's Last Stand". What other remarkable thing did Custer do in his life? Hint


Question 7 of 10
7. This man was known as the "Master of Escape". Some of his feats were to escape from locked handcuffs, from locked trunks, and freeing himself from straitjackets. He thrilled crowds in the United States and Europe. Who was he? Hint


Question 8 of 10
8. The United States entered World War I in 1917. What was one factor that led to the US entering the war in Europe? Hint


Question 9 of 10
9. What was a "Victory Garden"? Hint


Question 10 of 10
10. In 1950 an attempt was made on the life of President Harry Truman. Where did this assassination attempt happen? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 216: 10/10
Jul 21 2024 : Guest 72: 10/10
Jul 21 2024 : Guest 71: 5/10
Jul 21 2024 : Guest 108: 10/10
Jul 20 2024 : daveguth: 10/10
Jul 19 2024 : Guest 184: 7/10
Jul 19 2024 : Guest 204: 6/10
Jul 18 2024 : Guest 162: 4/10
Jul 17 2024 : Guest 71: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ground was broken for the construction of the Erie Canal in 1817. What two places were connected by this canal?

Answer: Lake Erie and the Hudson River

Ground was broken on July 4, 1817. It was the third canal project that was built in the United States. The first two, one near Charleston, SC, and the other near Boston, were only about twenty miles long. The Erie Canal was opened in 1825 and connected the Great Lakes with the Hudson River which flows into the Atlantic. Competition from the railroads led to the abandonment of the canal in 1918 although some sections remain in use today as part of the New York Barge Canal.
2. This explorer, Indian fighter, hunter of bears, and militia member was elected as a state legislator and later as a United States Congressman.

Answer: Davy Crockett

Davy Crockett was said to have killed over a hundred bears in the wilderness of Tennessee. He also served with General Jackson during the war against the Creek Indians. He was elected to Tennessee Legislature and later to Congress. Davy Crocket quit politics and in 1836 went to Texas to join the men at the Alamo. He was killed at the Battle of the Alamo.
3. This president served only thirty one days in office. Who was he?

Answer: William Harrison

William Henry Harrison is said to have caught a cold which developed into pneumonia at his inauguration in 1841. He died at the White House thirty one days later. He was succeeded by John Tyler.
4. The Gold Rush happened in 1849. On whose property was the original gold found?

Answer: John Sutter

John Sutter owned a sawmill and a large amount of land about fifty miles from Sacramento, California. One day James Marshall, who was an employee of Sutter, found some gold in a stream. Rumors spread that gold could be found in abundance at that place and people came to California from as far away as the east coast.
5. President James Garfield is one of four United States presidents to be assassinated. Where was he when he was shot?

Answer: In the Washington, D.C. train station

Garfield was shot at the Baltimore and Potomac Railroad station in Washington, D.C. on July 2, 1881. Charles Guiteau, a crazed and disappointed office seeker from New York, was arrested and later executed. Garfield died from his wounds on September 19, 1881.
6. George Armstrong Custer was killed at the Battle of the Little Big Horn in 1876. It is known as "Custer's Last Stand". What other remarkable thing did Custer do in his life?

Answer: During the Civil War he was promoted to the rank of general at the age of 23

Custer was originally assigned to General McClellan's command as a captain. Three days before the Battle of Gettysburg, at the age of 23, Custer was promoted to the rank of brevet Brigadier General. After the Civil War Custer fought in several battles against the Indians in the midwest and eventually was killed at the Battle of Little Big Horn.
7. This man was known as the "Master of Escape". Some of his feats were to escape from locked handcuffs, from locked trunks, and freeing himself from straitjackets. He thrilled crowds in the United States and Europe. Who was he?

Answer: Harry Houdini

Houdini was the son of a Hungarian rabbi. Early in his career he was a trapeze artist. Later he became an expert at escaping from improbable situations such as handcuffs, locked containers, from underwater situations, and from straitjackets. He also became involved in proving that spiritualists were frauds.
8. The United States entered World War I in 1917. What was one factor that led to the US entering the war in Europe?

Answer: The use of submarine warfare by Germany

President Wilson had hoped to keep the United States out of the war. Germany had promised to stop sinking unarmed merchant ships on the high seas but broke that promise. Wilson addressed Congress on April 1, 1917 and asked for a declaration of war against Germany.
9. What was a "Victory Garden"?

Answer: A place where the average U.S. citizen grew crops to support his family

The formation of Victory Gardens was promoted by the government. Those who lived in homes could use their own property but in the cities large patches of land were used and those living in apartment houses staked out a claim to a piece of land. The crops that were grown were intended for each family so that other food could be sent overseas to support the troops. Victory Gardens were used in both WW I and WW II.
10. In 1950 an attempt was made on the life of President Harry Truman. Where did this assassination attempt happen?

Answer: At Blair House

In 1950 the White House was being renovated and the First Family had to move across the street to Blair House which was a townhouse-type structure that was used to house visiting dignitaries. On November 1, 1950 two Puerto Rican men, who supported independence for Puerto Rico, approached the house from opposite ends of the sidewalk and opened fire on the police officers outside. President Truman was napping on the second floor and went to a window and observed the gunfight on the street below. A police officer and one of the assassins were killed during this incident.
Source: Author Jack212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us