Quiz about Average Middle School US History
Quiz about Average Middle School US History

Average Middle School U.S History Quiz


If you were in middle school today you might be expected to know the answers to most of these questions. Let's see how much you remember.

A multiple-choice quiz by Jack212. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Author
Jack212
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,559
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
24748
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 168 (9/10), Guest 24 (8/10), Guest 98 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When Columbus sailed from Spain on his epic journey what did he expect to find? Hint

Florida
New England
America
India

2. What was the name of one of Columbus's ships? Hint

Mayflower
Santa Cruz
Santa Maria
Intrepid

3. What was the reason that the Pilgrims left England and sailed for America? Hint

They were seeking freedom for their religion
They were trying to escape paying taxes to the king
They were looking for gold in the new world
They were trying to conquer Canada

4. What was the Stamp Act? Hint

A tax on stamps that the Pilgrims opposed
A tax on stamp collections
A law that said that all letters to England must have stamps
A tax imposed on the colonists by the British which taxed almost everything made of paper

5. Public schools in many parts of the United States were segregated for many years. In what year did a Supreme Court decision order the end of segregation? Hint

1946
1954
1964
1932

6. In 1836 there was a strong effort for Texan Independence. The Mexican army attacked a group of Americans at a place in Texas and most of the Americans were killed. What is the name of this battle? Hint

The Battle of Austin
The Battle of Houston
The Battle of Dallas
The Battle of the Alamo

7. What was the Underground Railroad? Hint

A special railroad that was partially underground that helped the southern states bring supplies to the army
The portion of the Central Pacific Railroad that went underneath the Mississippi River
A name given to New York City's subway system
A system of roads, swamps, and houses that slaves could use while escaping to the North

8. During World War I the USA was a member of which group? Hint

The Central Powers
The Allied Powers
The Alliance For Defeat of Germany
Wilson's Men

9. What was the Dust Bowl? Hint

A kitchen item invented in 1928
An area of the United States in the Great Plains where severe drought during the Great Depression caused farmers to lose the topsoil on their farms
A place outside of Washington, DC where automobiles raced
A football stadium in Dallas, Texas that was destroyed by fire

10. In 1849 some people were swept up in the excitement of what is called The Gold Rush. In what state was gold found? Hint

Arizona
Wyoming
Texas
California




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Columbus sailed from Spain on his epic journey what did he expect to find?

Answer: India

Queen Isabella of Spain recruited Columbus to find a shorter route to India where spices, jewels, and silk could be found in abundance. Columbus, believing that the world was round, set off in a westerly direction and landed on an island in the Bahamas.
2. What was the name of one of Columbus's ships?

Answer: Santa Maria

Columbus managed to get three ships from Queen Isabella. They were very small by modern standards. It is thought that they were no larger than seventy feet long.
3. What was the reason that the Pilgrims left England and sailed for America?

Answer: They were seeking freedom for their religion

In 1620 everyone in England was required to attend the Church of England which was considered to be the church of the king. This small group of people, who we today call the Pilgrims, took sixty five days to reach America.
4. What was the Stamp Act?

Answer: A tax imposed on the colonists by the British which taxed almost everything made of paper

In 1765 the British imposed one of many unfair laws on the colonists. The Stamp Act was one of these laws and said that the colonists had to pay tax on paper items such as mail, newspapers, stamps, and even playing cards.
5. Public schools in many parts of the United States were segregated for many years. In what year did a Supreme Court decision order the end of segregation?

Answer: 1954

The court decision, Brown vs. Board of Education, originated in Topeka, Kansas. A black child lived only seven blocks from a "white only" school and her school bus passed several other white schools before it arrived at her "black school". Her case was taken up by the NAACP and reached the Supreme Court in 1954.
6. In 1836 there was a strong effort for Texan Independence. The Mexican army attacked a group of Americans at a place in Texas and most of the Americans were killed. What is the name of this battle?

Answer: The Battle of the Alamo

The Alamo was a mission (or church) in the middle of nowhere. The Mexican army was determined to defeat the Americans who had taken refuge there or who had come there to help defend this place. The Mexican army eventually attacked the Alamo, broke down the front gate, climbed the walls, and killed every American defender inside.

This battle led to the battle cry, "Remember the Alamo" and later at the Battle of the San Jacinto River the Mexicans were driven from Texas.
7. What was the Underground Railroad?

Answer: A system of roads, swamps, and houses that slaves could use while escaping to the North

There were many people who were sympathetic to the plight of the slaves. They allowed slaves to hide in their homes, barns, or outbuildings during the day. The slaves also used roads that were known to be safe and swamps and woods where they could hide. This entire system was a haphazard path to freedom. Some of the homes are still in existence.
8. During World War I the USA was a member of which group?

Answer: The Allied Powers

The United States, France, Great Britain, Portugal, Italy, Russia, and other smaller countries were called the Allied Powers, or simply Allies. Germany, Austria-Hungary, Bulgaria, and Turkey were the Central Powers.
9. What was the Dust Bowl?

Answer: An area of the United States in the Great Plains where severe drought during the Great Depression caused farmers to lose the topsoil on their farms

The Dust Bowl was in the mid-United States where, during the Great Depression of the 1930's, hardly any rain fell causing the soil to turn to dust and sand. Much of the area had been 'over-farmed' harming the soil. Many farmers deserted their farms, and incredible dust storms swept across the Great Plains during this time.
10. In 1849 some people were swept up in the excitement of what is called The Gold Rush. In what state was gold found?

Answer: California

In 1848 Joseph Marshall found some pieces of gold in a stream on the property of a man named Joseph Sutter. No one could keep a secret and by 1849 people were leaving their jobs and homes in the east and travelling to California in the hopes of finding some gold. Some estimate that over 300,000 people came to California. They were given the name, the "49'ers".
Source: Author Jack212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 168: 9/10
Today : Guest 24: 8/10
Today : Guest 98: 3/10
Feb 01 2023 : Guest 67: 9/10
Feb 01 2023 : Guest 99: 9/10
Feb 01 2023 : Guest 149: 8/10
Feb 01 2023 : getuff: 10/10
Feb 01 2023 : Guest 74: 7/10
Jan 31 2023 : Guest 216: 8/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us