Quiz about Remnants of the Roman Empire
Quiz about Remnants of the Roman Empire

Remnants of the Roman Empire Trivia Quiz


This is a quiz all about the famous ruins left in Rome from the times of the glorious Empire

A multiple-choice quiz by superpippa. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Roman History

Author
superpippa
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,783
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
539
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 185 (6/10), Guest 107 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The construction of the Colosseum began under the rule of which Emperor? Hint

Titus
Vespasian
Constantine
Trajan

2. Complete the translation of a famous quote by 8th Century writer Bede: While the Colosseum stands, Rome shall stand; when the Colosseum falls, Rome shall fall; when Rome falls ... Hint

We shall fall
All hope is lost
We will be left with nothing
The world shall fall

3. How long was the longest aqueduct in Rome? Hint

140 miles
59 miles
32 miles
75 miles

4. What was special about the Baths of Caracalla? Hint

It had two separate libraries for Latin and Greek books
It was created with the rarest marble known
1,600 people could bathe here at once
All of these

5. Who organized the races in the Circus Maximus? Hint

Fractions
Artisans
Partisans
Factions

6. Why is Monte Testaccio is so important to historians and archaeologists? Hint

Julius Caesar is buried here
The Via Appia starts here
It is said to be where Romulus and Remus founded Rome
Romans dumped their plates and cups here over time

7. What used to be distributed free of charge in Trajan's markets? Hint

meat
asparagus
wheat
grapes

8. What does the Arch of Septimus Severus show? Hint

Victory over the Parthians
Victory over the Estruscans
Victory over the Gauls
Victory over the Greeks

9. What happened to the Pantheon in 80 AD? Hint

It was infested with rats
It was burnt down
The Catholic Church took it over
All of these

10. Where is Hadrian's Temple situated? Hint

Piazza Sciarra
Piazza della Rotunda
Piazza di Pietra
Piazza della Minerva


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The construction of the Colosseum began under the rule of which Emperor?

Answer: Vespasian

Vespasian reigned between 69 and 79 AD. He helped rebuild Rome after the civil war, adding many sights such as the Temple of Peace and the theatre of Marcellus as well as beginning the construction of the Colosseum.
2. Complete the translation of a famous quote by 8th Century writer Bede: While the Colosseum stands, Rome shall stand; when the Colosseum falls, Rome shall fall; when Rome falls ...

Answer: The world shall fall

Bede was a famous historian and doctor of the Church. He spent most of his time translating Ancient Roman and Greek documents to make them more accessible to fellow Anglo-Saxons. This was just one of many of his amazing quotes.
3. How long was the longest aqueduct in Rome?

Answer: 59 miles

There were 11 major aqueducts in Ancient Rome, the longest being Aqua Novus of 59 miles. Interestingly enough, it was located the furthest from the city. It was started by Caligula and its construction was finally finished in the time of Claudius. Remains of the impressive structure can still be seen today.
4. What was special about the Baths of Caracalla?

Answer: All of these

These baths were the largest in the world when opened in 217AD and functioned for over 300 years. People flocked from all over the Empire to bathe here, but perhaps Caracalla is best known for his decision to offer citizenship to all free inhabitants of the Roman Empire. (However, this was mainly to increase his income from taxes, it must be said!)
5. Who organized the races in the Circus Maximus?

Answer: Factions

At one time, this fantastic arena held over 250,000 people but sadly there remains hardly anything of the Circus Maximus nowadays. It has now been taken over as a site for dogwalkers and had you not known about the Empire, then you would find it hard to believe it once existed.
6. Why is Monte Testaccio is so important to historians and archaeologists?

Answer: Romans dumped their plates and cups here over time

Yes, thanks to this large human rubbish dump of food waste and crockery, historians have been able to tell a great deal about Roman culture and eating habits. It was once open to tourists but now is considered too much of a health and safety risk, so is kept away from the public's eyes. Testaccio is more commonly known for being the busiest nightlife district in modern Rome.
7. What used to be distributed free of charge in Trajan's markets?

Answer: wheat

Trajan's markets were large groups of shops which provide us with a living model of life in Rome. Known as 'the world's oldest shopping mall', if tourists enter through Via IV Novembre they will be able to immediately be standing on the area where free wheat was once distributed to the people of Rome
8. What does the Arch of Septimus Severus show?

Answer: Victory over the Parthians

This impressive arch was erected in AD 203 to commemorate the Parthian victories of Emperor Septimius Severus and his two sons, Caracalla and Geta. A flight of steps once originally led to the arch. However, 4th century erosion raised the forum's level so high that traffic began to travel through the arch for the first time, thus slowly making the steps disappear.
9. What happened to the Pantheon in 80 AD?

Answer: It was burnt down

The Pantheon was destroyed along with many other buildings in a huge fire in 80 AD. After Domitian rebuilt it, it burned down again in 110 AD. It did in fact become a church in the 7th century, which meant that it could not be used as a stone quarry, and as a result it is one of the best preserved ancient buildings in Rome. Nowadays, it is known for containing the tombs of some very important Italians - King Vittorio Emanuele and King Umberto I as well as Raphael.
10. Where is Hadrian's Temple situated?

Answer: Piazza di Pietra

Strangely enough, this building is now the stock exchange! It has kept its ancient facade, yet behind it, it is totally modern. It is certainly a strange but must have been a site to see!
Source: Author superpippa

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 172: 5/10
Dec 28 2022 : Guest 185: 6/10
Dec 27 2022 : Guest 107: 10/10
Dec 25 2022 : Guest 146: 7/10
Dec 12 2022 : Guest 162: 2/10
Dec 11 2022 : cpo5039: 6/10
Dec 09 2022 : Guest 86: 5/10
Dec 04 2022 : Guest 98: 5/10
Nov 29 2022 : Guest 94: 3/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us