Quiz about Famous Romans
Quiz about Famous Romans

Famous Romans Trivia Quiz


Ancient Rome was a fascinating civilisation, with many influential people that are still known today. See if you can remember some titbits about these famous Romans.

A multiple-choice quiz by eburge. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Roman History

Author
eburge
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,954
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3679
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 43 (9/10), Peter2375 (5/10), Guest 185 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the two founders of Rome, Romulus and Remus, was deified as the god Quirinus?

Answer: (One Word - Romulus or Remus)
2. How long was Julius Caesar's reign as dictator or consul of Rome? Hint

1 month
2 years
5 years
1 year

3. Another famous Roman leader was Mark Antony. Did Mark Antony commit suicide?

Yes
No

4. What was the name of the fifth and last emperor of the Julio-Claudian dynasty? Hint

Nero
Tiberius
Julius Caesar
Tacitus

5. Julius Caesar was famously assassinated on the Ides of March and, by tradition, is said to have uttered some of his final words to whom? Hint

Brutus
Plutarch
Nero
Archelaus

6. What was the name of Caligula's horse? Hint

Celer
Equus
Incitatus
Parthia

7. Who was the second of the Five Good Emperors, whose reputation had stood undiminished for nearly nineteen centuries? Hint

Titus
Nerva
Trajan
Hadrian

8. Who bore witness to the eruption of Vesuvius with his uncle, and recorded the events in two letters to Tacitus? Hint

Suetonius
Dio Cassius
Pliny the Younger
Plutarch

9. Marius, the great Roman general, was chosen for consulship how many times? Hint

One
Five
Seven
Three

10. Constantine the Great transformed which Greek city into Constantinople, his imperial residence? Hint

Byzantium
Pelinna
Eretria
Sicyon


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the two founders of Rome, Romulus and Remus, was deified as the god Quirinus?

Answer: Romulus

Romulus and Remus were the founders of Rome. According to records by Plutarch and Livy, Romulus acted as the first king of Rome. A quarrel between the pair over who would rule the city and give it his name saw Remus being killed with a shovel by Romulus.
2. How long was Julius Caesar's reign as dictator or consul of Rome?

Answer: 5 years

Julius Caesar was one of the greatest military strategists in history, rivalling Napoleon Bonaparte, Alexander the Great and Genghis Khan. Apart from being a brilliant military mind, he was also an influential political leader, even though his reign only lasted five years.
3. Another famous Roman leader was Mark Antony. Did Mark Antony commit suicide?

Answer: Yes

His lover, Cleopatra, locked herself away in a temple with her treasures when it was clear that Antony was losing the battle with Octavian. Having heard rumours that Cleopatra was dead, Antony, lovesick, killed himself by falling onto his sword. With Antony dead, and Cleopatra alive, she knew the Romans would swiftly take control of Egypt and either enslave her or kill her. Thus, Cleopatra famously got a venomous snake to bite her, so she would not be captured by the Romans.
4. What was the name of the fifth and last emperor of the Julio-Claudian dynasty?

Answer: Nero

Like many Roman emperors, Nero was not born Nero. He was born Lucius Domitius Ahenobarbus in AD 37. Despite having a philosophic and modest childhood, Nero grew to become a cruel person, who murdered two of his three wives, as well as having his mother killed.
5. Julius Caesar was famously assassinated on the Ides of March and, by tradition, is said to have uttered some of his final words to whom?

Answer: Brutus

Brutus (full name Marcus Junius Brutus) was the most infamous assassin of Julius Caesar in 44 BC. Many conspirators were in on the plot, but it was some of Caesar's supposed last words that have made Brutus famous, "Et tu, Brute?".
6. What was the name of Caligula's horse?

Answer: Incitatus

There are many stories that depict Caligula as insane, none more well-known than the story that he tried to make his horse, Incitatus, a Senator. Incitatus was apparently attended to by eighteen servants, and was fed oats mixed with flakes of gold.
7. Who was the second of the Five Good Emperors, whose reputation had stood undiminished for nearly nineteen centuries?

Answer: Trajan

Many records from the era depict Trajan as an influential man. In his writings, Pliny the Younger described Trajan as a moral and just emperor, and Dio Cassius maintained that he was a dignified and fair ruler.
8. Who bore witness to the eruption of Vesuvius with his uncle, and recorded the events in two letters to Tacitus?

Answer: Pliny the Younger

Pliny the Younger's account of the eruption of Vesuvius is perhaps the most reliable, as he witnessed it from the town of Misenum, while his uncle, Pliny the Elder, sailed towards the pyroclastic flow. Pliny the Younger wrote to Tacitus, a Roman historian, describing the black cloud that descended upon Pompeii.
9. Marius, the great Roman general, was chosen for consulship how many times?

Answer: Seven

Marius is perhaps best known for his remodelling of the Roman armies. He was also elected to the consul seven times in his lifetime, which was unprecedented.
10. Constantine the Great transformed which Greek city into Constantinople, his imperial residence?

Answer: Byzantium

Constantine I, also known as Constantine the Great, was the first Christian emperor of Rome. He moved the capital of the Roman empire to Byzantium, which he renamed Constantinople, in honour of himself.
Source: Author eburge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 43: 9/10
Feb 02 2023 : Peter2375: 5/10
Feb 01 2023 : Guest 185: 4/10
Jan 30 2023 : Guest 71: 5/10
Jan 26 2023 : Guest 61: 7/10
Jan 26 2023 : Guest 86: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 76: 6/10
Jan 21 2023 : Guest 61: 8/10
Jan 20 2023 : Guest 216: 3/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Ethan's Commission Collection:

If you're not a fan of my normal output (and, let's face it, who is?), then you're probably not going to like this list of my Commission quizzes. Anyway, enjoy... or don't.

  1. Help! I've Fallen and I Can't Get Up! Average
  2. Eburge and the Aliens Average
  3. Fiction By The Numbers Average
  4. Famous Romans Average
  5. Attack of the Radioactive Hamsters Average
  6. Say Cheese! Tough
  7. The Darkness of Night Easier
  8. Yours Truly, The Dog Warden Easier
  9. So Sue Me! Average
  10. Ten Suggestions Tough
  11. Have You Ever Been Green? Average
  12. Lost in the Park: "Heavy Rain" Average

Also part of quiz list
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us