Quiz about Ancient Rome I
Quiz about Ancient Rome I

Ancient Rome I Test | Ancient History


In my first year at university, I'm taking history classes to keep my mind fresh, and I'm really enjoying Ancient Rome and Greece. Enjoy this one, the inaugural!

A multiple-choice quiz by Kevzilla. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Roman History

Author
Kevzilla
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,279
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1646
Last 3 plays: Guest 43 (4/10), Guest 86 (8/10), Guest 96 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was Rome founded by Romulus according to traditional myth? Hint

753 BC
640 BC
722 BC
521 BC

2. Rome learned the city-state form of government from which people? Hint

Egyptians
Greeks
Etruscans
Assyians

3. A classic Roman tale "Horatius at the Bridge", which depicts a brave Roman warrior, was written by many others, but most notably Livy (who portrayed Horatius surviving the encounter), and another author who depicts Horatius dying. Who is this other author? Hint

Plutarch
Thucydides
Ovid
Polybius

4. In 387 BC, a group of people sacked the city of Rome. It would be the last time they'd be ravaged like that for another 797 years. Which people did this to Rome? Hint

Persians
Etruscans
Gauls
Greeks

5. It was because of a war with what people that Rome was forced to build their first road? Hint

Etruscans
Carthaginians
Samnites
Gauls

6. What King of Pontus would find himself crushed by the Roman army and later forced out of Egypt? Hint

Ptolemy
Mithridates
Anaxemander
Darius

7. Rome would eventually annex every part of the Mediterranean that contained at least some Greek influence. The last of these was Egypt. What year was this? Hint

44 BC
30 BC
28 BC
37 BC

8. Caesar Augustus - What was he originally known as? Hint

Marcus
Antony
Octavius
Julius

9. Julius Caesar was assassinated by Brutus. But who was Brutus' main accomplice? Hint

Marc Antony
Scipio
Cassius
Marius

10. Pontius Pilate, the famous _________ of Judea, who was forced into sentencing Jesus to death. Hint

Praetor
Governor
Quastor
Premier


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was Rome founded by Romulus according to traditional myth?

Answer: 753 BC

This is only the traditional, mythological date of the founding of Rome. Romulus, too, is a mythical person. The story went that he and his brother Remus (who were sons of the war god Mars) had been raised by a wolf, and Romulus eventually killed his own brother, and then settled into Rome.

In truth, at this time, Rome was a swamp, and the people began to drain it about a century later.
2. Rome learned the city-state form of government from which people?

Answer: Etruscans

The Etruscans come from an area just north of Rome. They had set up a monarchy in Rome, who lasted till 509 BC.
3. A classic Roman tale "Horatius at the Bridge", which depicts a brave Roman warrior, was written by many others, but most notably Livy (who portrayed Horatius surviving the encounter), and another author who depicts Horatius dying. Who is this other author?

Answer: Polybius

After Horatius made the bridge collapse, Polybius writes that he fell to his death. Plutarch didn't cover this era of Roman history, Ovid wrote love stories and Thucydides wrote about Greek history.
4. In 387 BC, a group of people sacked the city of Rome. It would be the last time they'd be ravaged like that for another 797 years. Which people did this to Rome?

Answer: Gauls

Gaul is now modern day France. This raid destroyed any recorded Roman history. Anything before 387 BC strongly relies on archaeology.
5. It was because of a war with what people that Rome was forced to build their first road?

Answer: Samnites

This war continued into the early 3rd century BC. It was a very long war, but Rome had a decisive advantage with their roads, allowing them to move troops more easily.
6. What King of Pontus would find himself crushed by the Roman army and later forced out of Egypt?

Answer: Mithridates

Mithridates was a long reigning King in the East. He tried to conquer Egypt in 168 BC, but the Egyptians turned to Rome for help. Rome complied and Militiades was intimidated and left. Rome considered Egypt to be 'amici et socii', which means friends. But Rome would go on to truly exploit Egypt over the centuries, because of its great wealth.
7. Rome would eventually annex every part of the Mediterranean that contained at least some Greek influence. The last of these was Egypt. What year was this?

Answer: 30 BC

After the death of Julius Caesar, Rome had been split into three, shared by Marcus Lepidus, Octavian and Marc Antony. Lepidus retired in 37 BC, leaving Octavian (Caesar's nephew) to rule the West and Antony (Caesar's friend) to rule the East. Antony wasted a lot of time trying to please his wife, Cleopatra.

They had a real fight for power, which culminated into a war. Octavian eventually crushed Antony at Actium (in Greece) in 31 BC. After this, Antony flew to Egypt, resource-less, where he and Cleopatra committed suicide. Octavian would eventually go on to transform Rome into an Empire.
8. Caesar Augustus - What was he originally known as?

Answer: Octavius

The Senate granted him the honorific title Augustus Caesar/Caesar Augustus after his defeat of Antony, which he then used extensively.
9. Julius Caesar was assassinated by Brutus. But who was Brutus' main accomplice?

Answer: Cassius

Cassius never gets much attention. Brutus had a history with Caesar, probably why he gets all the attention.
10. Pontius Pilate, the famous _________ of Judea, who was forced into sentencing Jesus to death.

Answer: Governor

In 33 AD, Pontius Pilate read off the charges and declared that Jesus was innocent and should be freed. The people however felt otherwise. Pilate was already under some scrutiny, so he gave in to the people's demands. However, before he did, he washed his hands and said that anything that happens to Jesus will be on their hands, not his. The crowd openly accepted this.
Source: Author Kevzilla

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 43: 4/10
Jan 18 2023 : Guest 86: 8/10
Dec 30 2022 : Guest 96: 6/10
Dec 29 2022 : Guest 92: 8/10
Dec 28 2022 : Guest 84: 8/10
Dec 27 2022 : Guest 107: 8/10
Dec 25 2022 : Guest 146: 7/10
Dec 23 2022 : Guest 172: 6/10
Dec 17 2022 : Guest 128: 8/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us