FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South Africa The Early Years
Quiz about South Africa The Early Years

South Africa: The Early Years Trivia Quiz


South Africa from 1650 to 1900.

A multiple-choice quiz by gywalgi. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. African
  8. »
  9. South Africa

Author
gywalgi
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,515
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1278
Last 3 plays: Guest 203 (7/10), Guest 105 (5/10), alaspooryoric (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1652, the Dutch East India Company set up a station in Cape Town to provision passing ships. What was the name of this station? Hint


Question 2 of 10
2. In 1657, Europeans began to settle in the arable regions surrounding Cape Town. What were their major productions? Hint


Question 3 of 10
3. Which group brought Islam to South Africa in the 1700s? Hint


Question 4 of 10
4. In 1795, the British occupied the Cape and controlled the sea route to the East. They returned the Cape to the Dutch 1803, but retook it in 1806. When was the Cape formally ceded to Britain? Hint


Question 5 of 10
5. In 1819, a Dr. John Philip arrived in South Africa. Who was he? Hint


Question 6 of 10
6. When did the slaves in South Africa regain their freedom? Hint


Question 7 of 10
7. Chief Maqoma was an important war leader in the mid-1800s. Which tribe was he leading? Hint


Question 8 of 10
8. Which were the 2 republics occupied by the Boers in the 1840's? Hint


Question 9 of 10
9. When were the first alluvial diamonds discovered in South Africa? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the Prime Minister of Cape Colony from 1890 to 1896? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 01 2024 : Guest 203: 7/10
May 21 2024 : Guest 105: 5/10
May 19 2024 : alaspooryoric: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1652, the Dutch East India Company set up a station in Cape Town to provision passing ships. What was the name of this station?

Answer: Table Bay

The Dutch East India Company was founded in 1602 by independent trading companies, its main purpose was to promote trade with Asia. Henry Hudson, the famous English explorer sailed under the flag of this company (1609).
2. In 1657, Europeans began to settle in the arable regions surrounding Cape Town. What were their major productions?

Answer: Wine and wheat

The slave trade originated with the settlers' request for manpower to help them increase their production. The Dutch East India Company started to import slaves from East Africa, Madagascar and the East Indies.
3. Which group brought Islam to South Africa in the 1700s?

Answer: Asian slaves

Islam brought the majority of the slaves and shaped the working class culture of the area.
4. In 1795, the British occupied the Cape and controlled the sea route to the East. They returned the Cape to the Dutch 1803, but retook it in 1806. When was the Cape formally ceded to Britain?

Answer: 1814

After 1806, the Cape Colony bacame an active part of the international trading empire created by Great Britain.
5. In 1819, a Dr. John Philip arrived in South Africa. Who was he?

Answer: The superintendent of the London Missionary Society

Philip was a promoter of equal rights for the 'people of colour'.
6. When did the slaves in South Africa regain their freedom?

Answer: December 1st 1838

In fact, the emancipation of the slaves happened in 1834 but they were given 4 years of apprenticeship by their previous masters who wished to 'prepare them for freedom'.
7. Chief Maqoma was an important war leader in the mid-1800s. Which tribe was he leading?

Answer: Xhosa

8. Which were the 2 republics occupied by the Boers in the 1840's?

Answer: South African Republic or Transvaal and Orange Free State

The Boers practiced an early form of apartheid, they segregated the black population but used them as labourers and even allies against some threatening black tribes like the Zulus.
9. When were the first alluvial diamonds discovered in South Africa?

Answer: Late 1860s

They were found on the Vaal River.
10. Who was the Prime Minister of Cape Colony from 1890 to 1896?

Answer: Cecil Rhodes

Before he became Prime Minister, Cecil Rhodes had been at the head of the De Beers monopoly he helped to establish.
Source: Author gywalgi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us