FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Brief History of South Africa
Quiz about A Brief History of South Africa

A Brief History of South Africa Quiz


This is a simple quiz with a South African theme. All questions are multiple choice.

A multiple-choice quiz by husker7. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. African
  8. »
  9. South Africa

Author
husker7
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
102,712
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2408
Last 3 plays: Guest 194 (4/10), raffucci (0/10), Guest 102 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who is the only one of the following South Africans not to have won the Nobel Peace prize? Hint


Question 2 of 10
2. Of which church was Desmond Tutu an important leader? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following parties did not contest the 1994 general elections? Hint


Question 4 of 10
4. An explorer from which European country was the first to land in South Africa? Hint


Question 5 of 10
5. In which year did Jan van Riebeeck arrive in South Africa? Hint


Question 6 of 10
6. Which South African leader was instrumental in drafting the League of Nations charter? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following has never been an African National Congress president? Hint


Question 8 of 10
8. Adam Kok was the leader of which nation? Hint


Question 9 of 10
9. What was the main reason for the influx of immigrants from India? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following films set in South Africa was not based on a true story? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 07 2024 : Guest 194: 4/10
May 26 2024 : raffucci: 0/10
May 14 2024 : Guest 102: 8/10
Apr 28 2024 : Guest 41: 9/10
Apr 26 2024 : Guest 41: 1/10
Apr 25 2024 : Guest 41: 2/10
Apr 24 2024 : Guest 155: 4/10
Apr 16 2024 : Guest 95: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the only one of the following South Africans not to have won the Nobel Peace prize?

Answer: Steve Biko

Biko was a high profile Black consciousness figure in the 1970's. He was detained by security police of the South African government and was murdered while in detention. His death was labelled "accidental".
2. Of which church was Desmond Tutu an important leader?

Answer: Anglican

Tutu was the Archbishop of the Anglican Church when he received the Nobel Peace prize.
3. Which of the following parties did not contest the 1994 general elections?

Answer: Azanian People's Organisation

Believe it or not, the Soccer Party was one of 29 parties contesting the first democratic elections. Azapo refused to take part in the process.
4. An explorer from which European country was the first to land in South Africa?

Answer: Portugal

Barthlomeu Diaz landed in what is now known as Cape Town in the 15th century. However, it was Dutch explorers of the the 17th century and Enlish settlers of the 19th century who would eventually colonise South Africa.
5. In which year did Jan van Riebeeck arrive in South Africa?

Answer: 1652

Van Riebeeck was an employee of the Dutch East India Company. The Dutch would eventually lose control of South Africa to the British.
6. Which South African leader was instrumental in drafting the League of Nations charter?

Answer: Jan Smuts

More conservative South African politicians criticized Smuts for being an Anglophile and had opposed his decision to join the Allied forces in the Second World War.
7. Which of the following has never been an African National Congress president?

Answer: Chris Hani

Hani was the assassinated leader of the South African Communist Party.
8. Adam Kok was the leader of which nation?

Answer: Griquas

The Griquas were one of the first Black nations to gain a measure of independence from Dutch rule in the 19th century and in fact established their own state within a state. The capital was Kokstad.
9. What was the main reason for the influx of immigrants from India?

Answer: To work in the canefields of Natal

Natal, now known as Kwa-Zulu Natal, and the most populous of the country's nine provinces still has a large and important population of people of Indian descent.
10. Which of the following films set in South Africa was not based on a true story?

Answer: Cry, the beloved country

Zulu was based on an incident during the war between the British and the Zulu, Cry Freedom was the stoty of Steve Biko, and Breaker Morant was based on a court case during the Anglo-Boer war.
Source: Author husker7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us