FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Cape Colony Early Days
Quiz about The Cape Colony Early Days

The Cape Colony: Early Days Trivia Quiz


This covers the early exploration of the Cape of Good Hope and the Dutch settlement thereof.

A multiple-choice quiz by LordHaag. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. African
  8. »
  9. South Africa

Author
LordHaag
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,247
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
907
Last 3 plays: rahul0 (3/10), Guest 105 (2/10), Guest 213 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who led the first expedition to round the Cape of Good Hope? Hint


Question 2 of 10
2. In which year did the Dutch first build a permanent settlement at the Cape of Good Hope? Hint


Question 3 of 10
3. With how many ships did Jan van Riebeeck originally set sail from Texel in the Netherlands? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following was NOT one of the ships in Jan van Riebeeck's flotilla? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the Khoisan leader who led a short war against the Dutch settlers seven years after their arrival? Hint


Question 6 of 10
6. When did the first slaves arrive at the Cape? Hint


Question 7 of 10
7. Was Van Riebeeck authorised to use indigenous peoples as slaves? Hint


Question 8 of 10
8. Where did most of the colony's slaves come from? Hint


Question 9 of 10
9. How many points does the Capetown Castle have? Hint


Question 10 of 10
10. One of the better known governors of the Cape was Simon van der Stel. What was the name of his wine estate? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : rahul0: 3/10
May 21 2024 : Guest 105: 2/10
May 19 2024 : Guest 213: 0/10
Apr 23 2024 : Guest 105: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who led the first expedition to round the Cape of Good Hope?

Answer: Bartolomeu Dias

Dias was attempting to find a route to India but only got as far as Algoa Bay, near today's Port Elizabeth before he faced a near mutiny and had to turn back.
2. In which year did the Dutch first build a permanent settlement at the Cape of Good Hope?

Answer: 1652

Van Riebeeck sailed from the Netherlands in early 1652 and they sighted Table Mountain on 5 April.
3. With how many ships did Jan van Riebeeck originally set sail from Texel in the Netherlands?

Answer: 5

Two of the original flotilla, the Olifant and Walvis were overloaded and were left behind only to arrive in the Cape a month late.
4. Which of the following was NOT one of the ships in Jan van Riebeeck's flotilla?

Answer: Oranje

Oranje was the Royal House of the Netherlands but not the name of any of the ships.
5. Who was the Khoisan leader who led a short war against the Dutch settlers seven years after their arrival?

Answer: Doman

Khosan X was a name adopted by Alan Boesak in the late 20th century,
Adam Kok was a Griqua leader in the 19th century and Autshumao also known as Harry was leader of the Strandlopers, a nomadic Khoisan tribe who collaborated with the Dutch.
6. When did the first slaves arrive at the Cape?

Answer: 1658

The ship Amersfoort arrived in early in 1658 with 170 slaves who had been taken off a Portuguese vessel off Angola. They were sold to the local "Burghers".
7. Was Van Riebeeck authorised to use indigenous peoples as slaves?

Answer: No

Van Riebeeck was under strict instructions NOT to enslave any of the Khoisan peoples.
8. Where did most of the colony's slaves come from?

Answer: Indonesia

With the Netherlands having extensive holdings in the East Indies most of the slaves came from Bali, Macassar, Batavia and Timor, all now part of Indonesia.
9. How many points does the Capetown Castle have?

Answer: 5

The Castle was built in the shape of a pentagon. The points were named, Leerdam, Buren, Katzenellenbogen, Nassau and Oranje. It is still used by the South African Military today.
10. One of the better known governors of the Cape was Simon van der Stel. What was the name of his wine estate?

Answer: Constantia

Groot Constantia estate is where the roots of the South African wine industry lie, and it is the oldest wine producing farm in South Africa.
Source: Author LordHaag

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us