Quiz about The Palace of Versailles
Quiz about The Palace of Versailles

The Palace of Versailles Trivia Quiz


Find out the details of the most opulent and magnificent palace ever constructed.

A multiple-choice quiz by vendome. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. French

Author
vendome
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,809
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1584
Last 3 plays: Guest 72 (0/10), Guest 104 (1/10), Guest 76 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The palace of Versailles is where in relationship to Paris? Hint

16 miles SW
14 miles SE
15 miles W
16 miles NW

2. The palace and gardens are set on 19,262 acres, and the total site is larger than? Hint

the State of Vermont
the city of Washington, DC
the city of Geneva, Switzerland
the island of Manhattan

3. Construction of the palace, based on existing records, cost 116,438,892 livres. This is how much in current day U.S. dollars? Hint

8 million
15.2 million
1.2 billion
2 billion

4. The entire complex was completed with the ultimate in opulence and luxury. Some first time visitors thought they had arrived at the palace, when in fact they had entered? Hint

the servant's quarters
the royal stables
the kitchens
he soldier's quarters

5. The Hall of Mirrors contains 17 large chandeliers and 26 smaller ones each made of solid silver. How many candles did the chandeliers hold? Hint

800
1,000
1,200
900

6. One location in the palace took 28 years to complete (from 1682 to 1710) because Louis XIV demanded absolute perfection in design, construction and materials. What was this section? Hint

the Opera
the Chapel
the Hall of Mirrors
the King's bedchamber

7. To escape the rigid court etiquette and formal ceremonies of Versailles, Marie Antoinette built a series of buildings where she could pretend to be a shepherdess or a milkmaid. What was the name given to this area? Hint

le Petit Trianon
la Meridienne
le Belvedere
le Hameau

8. The Queen's bedchamber was one of the largest rooms in the private apartments because protocol required her to perform what function? Hint

arise in public
dine in public
give birth in public
retire in public

9. Who was the main architect who completed construction of the palace of Versailles? Hint

Jules Hardoin-Mansart
Jacques-Ange Gabriel
Louis leVau
Andre leNotre

10. What was the most important modern day event that took place at Versailles? Hint

the signing of the treaty to end WWI
the Vietnam negotiations
the funeral of Charles de Gaulle
the signing of the treaty to end the Korean War


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The palace of Versailles is where in relationship to Paris?

Answer: 16 miles SW

The palace was a day's coach ride from the {capital;} Louis XIV moved from Paris for safety reasons. While living in the Louvre as a young boy, an uprising frightened him as an attempt was made to storm the palace.
2. The palace and gardens are set on 19,262 acres, and the total site is larger than?

Answer: the island of Manhattan

The entire Versailles site is larger than modern day Paris and the island of Manhattan
3. Construction of the palace, based on existing records, cost 116,438,892 livres. This is how much in current day U.S. dollars?

Answer: 2 billion

This massive cost does not include the cost of human lives, which was great. A substantial portion of the total cost was for renovations; each monarch changed the interior layout to suit his whim.
4. The entire complex was completed with the ultimate in opulence and luxury. Some first time visitors thought they had arrived at the palace, when in fact they had entered?

Answer: the royal stables

The stables for the 2,000 horses the King kept on site contained fireplaces and appeared to be a portion of the main palace.
5. The Hall of Mirrors contains 17 large chandeliers and 26 smaller ones each made of solid silver. How many candles did the chandeliers hold?

Answer: 1,000

6. One location in the palace took 28 years to complete (from 1682 to 1710) because Louis XIV demanded absolute perfection in design, construction and materials. What was this section?

Answer: the Chapel

Towering above the roofline of the palace, the Chapel is by far the most notable aspect of the palace architechturally. Louis viewed the Chapel as a statement of his devotion to the Catholic church, and a statement of the Church's supremacy in France. Thus, perfection was required.
7. To escape the rigid court etiquette and formal ceremonies of Versailles, Marie Antoinette built a series of buildings where she could pretend to be a shepherdess or a milkmaid. What was the name given to this area?

Answer: le Hameau

This series of farm buildings were constructed with complete realism, down to cracks in the walls to simulate age. Cows were washed and groomed prior to the Queen's arrrival, and lambs were taken for walks with silk ribbons as leashes.
8. The Queen's bedchamber was one of the largest rooms in the private apartments because protocol required her to perform what function?

Answer: give birth in public

All of these functions were performed in the queen's bedchamber, but the one requiring the most room was when the queen gave birth in public. During the birth of Louis XVI and Marie Antoinette's first child, the doctor panicked when 200 courtiers pushed into the room.
9. Who was the main architect who completed construction of the palace of Versailles?

Answer: Jules Hardoin-Mansart

The palace, and particularly the royal stables, are considered to be Mansart's masterpiece.

Louis leVau started the palace.
10. What was the most important modern day event that took place at Versailles?

Answer: the signing of the treaty to end WWI

The Treaty of Versailles, ending World War I, was signed in the Hall of Mirrors.
Source: Author vendome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 72: 0/10
Nov 29 2022 : Guest 104: 1/10
Nov 22 2022 : Guest 76: 5/10
Nov 19 2022 : Guest 68: 1/10
Nov 18 2022 : Linda_Arizona: 6/10
Nov 15 2022 : Guest 47: 5/10
Nov 15 2022 : Guest 207: 5/10
Nov 15 2022 : Guest 207: 0/10
Nov 12 2022 : Guest 172: 2/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us