FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tokyo  A History
Quiz about Tokyo  A History

Tokyo - A History Trivia Quiz


Tokyo, Japan has a long history stretching back to at least the 3rd millennium BC. Today, it is one of the most populous and modernized cities in the world. This quiz explores Tokyo's rich history from humble village to bustling metropolis.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Japan

Author
Joepetz
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,854
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2555
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Dreessen (7/10), kingramstone (6/10), WesleyCrusher (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Tokyo, formerly called Edo, started as a small fishing village named Hirakawa-mura. It wasn't until the 12th century that Hirakawa-mura began to spring up when Edo Shigenga built his home there. That home was later expanded by Ôta Dôkan and became what famous building? Hint


Question 2 of 10
2. By the early 17th century, Edo (the former name of Tokyo) was quickly becoming the most powerful city in Japan, rivaling that of the official capital, Kyoto. What is the name of the man who achieved this feat? He was also the first Tokugawa shogun. Hint


Question 3 of 10
3. The Tokugawa shoguns ruled Edo (the former name of Tokyo) and Japan for over 264 years. During that time the city saw great improvements including the establishment of several schools which are now Tokyo University. It also saw its fair share of tragedies. Which of the following is not a catastrophic event that blighted Tokyo during the Tokugawa shogunate? Hint


Question 4 of 10
4. In 1867, after years of political tension between the Tokugawa shoguns and the emperors, Tokugawa Yoshinobu resigned, giving control of Edo (the former name of Tokyo) and Japan to the emperors. What is the main reason the shift in power was seen as necessary by the Japanese people? Hint


Question 5 of 10
5. When Emperor Meiji arrived in Edo in 1868, he renamed the city Tokyo, which means what in English? Hint


Question 6 of 10
6. An earthquake struck Tokyo in 1923, called the Great Kanto Earthquake. About 3% of the city's population was killed and fires destroyed or damaged nearly every building. An estimated 10,000 people of what group were killed in the aftermath of the quake? Hint


Question 7 of 10
7. Citizens of Tokyo generally enjoyed many freedoms and liberties that were limited in Japan outside of the city. This changed during World War II when these freedoms were set aside to maintain the peace and control. Tokyo was also the first Japanese city to be bombed during World War II on April 18, 1942. What was this bombing called? Hint


Question 8 of 10
8. Which famous American general led the recovery effort of Japan after World War II from Tokyo? Hint


Question 9 of 10
9. In the 1980s, Tokyo's economy and population boomed creating a need for more buildings and homes within a short period of time. How was this problem solved? Hint


Question 10 of 10
10. On September 7, 2013, Tokyo was selected to host what for the third time? (It will, however, be the second time it hosts.) Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Dreessen: 7/10
Mar 02 2024 : kingramstone: 6/10
Feb 28 2024 : WesleyCrusher: 8/10
Feb 11 2024 : cosechero: 5/10
Feb 06 2024 : PurpleComet: 10/10
Jan 26 2024 : jddrsi_raven: 2/10
Jan 13 2024 : poetkah: 7/10
Jan 08 2024 : Fenwayfan60: 3/10
Jan 07 2024 : 4wally: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tokyo, formerly called Edo, started as a small fishing village named Hirakawa-mura. It wasn't until the 12th century that Hirakawa-mura began to spring up when Edo Shigenga built his home there. That home was later expanded by Ôta Dôkan and became what famous building?

Answer: Edo Castle

Today, much of Edo Castle has been declared a national historic site by the Japanese government. The Imperial Palace of Japan now occupies some of the space Edo Castle once did.
2. By the early 17th century, Edo (the former name of Tokyo) was quickly becoming the most powerful city in Japan, rivaling that of the official capital, Kyoto. What is the name of the man who achieved this feat? He was also the first Tokugawa shogun.

Answer: Tokugawa Ieyasu

Despite only reigning for two years (1603-1605), Tokugawa Ieyasu still controlled Edo's power until his death in 1616. He had abdicated in favor of his son. The reason for his abdication is not clear, but historians believe it is either so he could remain hidden from his enemies or due to his advanced age.
3. The Tokugawa shoguns ruled Edo (the former name of Tokyo) and Japan for over 264 years. During that time the city saw great improvements including the establishment of several schools which are now Tokyo University. It also saw its fair share of tragedies. Which of the following is not a catastrophic event that blighted Tokyo during the Tokugawa shogunate?

Answer: A monsoon flooded the city killing 25,000 people

There are no known injuries in Edo (Tokyo) from the eruption of Mount Fuji in 1707 as the mountain is about 60 miles away.

The Great Fire of Meireki occurred in 1721. No one is sure how the fire started but legend has it a priest started it when he was burning a cursed kimono, which then set the building on fire. Although the fire was initially small, strong winds and the crowdedness of the city caused it to spread. By the end, over 100,000 people died and the entire city had to be rebuilt.

In 1855, Edo was struck by a massive earthquake. In addition to the massive loss of life, over 50,000 homes and temples were destroyed by fires caused by the earthquake.
4. In 1867, after years of political tension between the Tokugawa shoguns and the emperors, Tokugawa Yoshinobu resigned, giving control of Edo (the former name of Tokyo) and Japan to the emperors. What is the main reason the shift in power was seen as necessary by the Japanese people?

Answer: U.S. Commodore Perry arrived in Japan with superior technology

This part of Japanese history is called the Meiji Restoration. Meiji means "enlightened." When Commodore Perry arrived in Edo, his ships far surpassed those of Japan, and Perry attempted to open trade with Japan. The goal of the Meiji Restoration was to take the best from the eastern and western worlds and combine them.
5. When Emperor Meiji arrived in Edo in 1868, he renamed the city Tokyo, which means what in English?

Answer: Eastern Capital

This was to distinguish Tokyo from Kyoto, which simply means "capital." For a few years, Kyoto was renamed Saikyo, meaning "Western Capital," but the name never caught on.
6. An earthquake struck Tokyo in 1923, called the Great Kanto Earthquake. About 3% of the city's population was killed and fires destroyed or damaged nearly every building. An estimated 10,000 people of what group were killed in the aftermath of the quake?

Answer: Koreans

When Tokyo was destroyed, looting ran rampant. Japanese, at the time, were anti-Korean and blamed them for the looting. Anti-Korean sentiments were also fueled by Korean movements for independence. Also killed in the chaos were many Chinese and Japanese people from outside Tokyo who were mistaken for Koreans.
7. Citizens of Tokyo generally enjoyed many freedoms and liberties that were limited in Japan outside of the city. This changed during World War II when these freedoms were set aside to maintain the peace and control. Tokyo was also the first Japanese city to be bombed during World War II on April 18, 1942. What was this bombing called?

Answer: Doolittle Raids

The attack was named after its planner, Lieutenant Colonel James Doolittle. The attack was revenge for the bombing of Pearl Harbor in 1941. Prior to this, Tokyo was thought to be defendable against any attack, but this raid proved that wrong.
8. Which famous American general led the recovery effort of Japan after World War II from Tokyo?

Answer: General MacArthur

General MacArthur had control over all of Japan, even Emperor Hirohito. His headquarters was in the Dai Ichi Life Insurance Building, which is now called the DN Tower.
9. In the 1980s, Tokyo's economy and population boomed creating a need for more buildings and homes within a short period of time. How was this problem solved?

Answer: Skyscrapers and high-rise apartments were built.

Prior to this time, Tokyo did have some skyscrapers, but most buildings were constructed narrowly so as to not cause traffic to increase. But with the boom, this system wouldn't work. The extreme need for such buildings caused the government not to regulate the construction very well and traffic and pollution became the norm in Tokyo. Also common were real estate scams where developers would construct buildings using shoddy material or unsafe insulation to cut costs. People also purchased apartments in complexes that were never to be built.
10. On September 7, 2013, Tokyo was selected to host what for the third time? (It will, however, be the second time it hosts.)

Answer: Summer Olympics

Tokyo previously hosted the games in 1964. It had also been awarded the games in 1940 but was stripped of them when Japan invaded Manchuria. Tokyo defeated Istanbul and Madrid to earn the 2020 Games.

The 1964 Games in Tokyo were considered Japan's redemption as it was the first time Japan had taken the world stage since its actions World War II and its defeat.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series History of World Cities - Asia:

Quizzes on the history of Asian Cities

  1. Baghdad - A History Average
  2. Seoul - A History Average
  3. Beijing - a History Average
  4. Tokyo - A History Average
  5. Shanghai - A History Average
  6. Istanbul - a History Average
  7. History of Kuala Lumpur Average
  8. History of Manila Average
  9. History of Kolkata Average
  10. History of Dubai Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us