Quiz about Who Was The First Woman To
Quiz about Who Was The First Woman To

Who Was The First Woman To ...? Quiz


Simply match the 'first' with the appropriate woman.

A matching quiz by ClarkyB. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
ClarkyB
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
384,519
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
841
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 195 (10/10), demurechicky (10/10), Guest 74 (7/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Swim the English Channel  
Gertrude Ederle
2. Climb Mount Everest  
Amelia Earhart
3. Fly solo across the Atlantic Ocean  
Valentina Tereshkova
4. Go into space  
Kathryn Bigelow
5. Win an Academy Award (Oscar) for Best Director  
Betty Boothroyd
6. Be appointed poet laureate of the United States  
Mona Van Duyn
7. Be inducted into the Rock and Roll Hall of Fame  
Michaela Tabb
8. Be appointed Speaker of the House of Commons of the UK  
Aretha Franklin
9. Referee the World Snooker Championship final  
Junko Tabei
10. Be appointed a U.S. Supreme Court Justice  
Sandra Day O'Connor






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Swim the English Channel

Answer: Gertrude Ederle

Born In New York City on 23rd October 1906, Gertrude Ederle became the first woman to swim the 21 miles from Dover (England) to Cape Griz-Nez (France) on 6th August 1926.

This was her second attempt at swimming the English Channel, having previously made a failed attempt just under a year earlier.
2. Climb Mount Everest

Answer: Junko Tabei

Japanese mountaineer Junko Tabei survived an avalanche to become the first woman to reach the summit of Mount Everest on 16th May 1975.

She sadly died of cancer on 20th October 2016, aged 77.
3. Fly solo across the Atlantic Ocean

Answer: Amelia Earhart

Amelia Earhart became the 16th woman to be issued a pilot's license, and made the most of it by becoming the first woman to fly solo across the Atlantic Ocean on 20th May 1932.

She was nicknamed "Lady Lindy" because of her physical resemblance to fellow aviator Charles Lindbergh.
4. Go into space

Answer: Valentina Tereshkova

Born in the Yaroslavl Region of Russia on 6th March 1937, Valentina Tereshkova worked in a textile mill and enjoyed parachuting as a hobby prior to becoming a cosmonaut in the USSR's space program.

She became the first woman to go into space on 16th June 1963.
5. Win an Academy Award (Oscar) for Best Director

Answer: Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow has directed many notable movies, such as "Point Break", "Near Dark", and "Zero Dark Thirty". However, it was her direction of the 2009 war film about an army bomb squad in Iraq, "The Hurt Locker" which won her the 2009 Academy Award for Best Director, thereby making her the first woman to win this award.
6. Be appointed poet laureate of the United States

Answer: Mona Van Duyn

Born in Waterloo, Iowa on 9th May 1921, Mona Van Duyn won every major American award for poetry, and served as the U.S. Poet Laureate from 1992-1993, the first woman to hold this role.

Mona died of bone cancer on 2nd December 2004 aged 83.
7. Be inducted into the Rock and Roll Hall of Fame

Answer: Aretha Franklin

Nicknamed the "Queen Of Soul", multiple Grammy award winner Aretha Franklin has had numerous hits, including her signature song "Respect".

She became the first woman to be inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 1987.
8. Be appointed Speaker of the House of Commons of the UK

Answer: Betty Boothroyd

Baroness Betty Boothroyd served as Speaker of the House of Commons from 1992 to 2000, the first time a woman had held the post in the House's 700-year history.

Immediately prior to this appoitment, from 1973-1992 she was the Labour Member of Parliament for West Bromwich, and later West Bromwich West.
9. Referee the World Snooker Championship final

Answer: Michaela Tabb

Born on 11th December 1967, Michaela Tabb began refereeing professionally on the pool circuit in 1997 before moving on to the professional snooker tour in 2001.

She became the first woman to referee the World Snooker Championship final in 2009, when John Higgins beat Shaun Murphy, and then refereed the World Snooker Championship final again in 2012, when Ronnie O'Sullivan beat Ali Carter.
10. Be appointed a U.S. Supreme Court Justice

Answer: Sandra Day O'Connor

After graduating from Stanford University in 1950 with a bachelor's degree in economics, Sandra Day O'Connor continued at the Stanford Law School and received her Bachelor of Laws in 1952.

In 1981, Ronald Reagan nominated her to the U.S. Supreme Court. She received unanimous Senate approval, and made history as the first woman justice to serve on the nation's highest court.
Source: Author ClarkyB

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 195: 10/10
Jan 06 2023 : demurechicky: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 74: 7/10
Jan 02 2023 : LynnDalton: 7/10
Jan 01 2023 : Guest 99: 10/10
Jan 01 2023 : Guest 174: 10/10
Dec 28 2022 : Guest 107: 7/10
Dec 25 2022 : ldunn12: 7/10
Dec 19 2022 : DCW2: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series ClarkyB's Match Quizzes:

A selection of match quizzes from various categories.

  1. A Night at the Movies - American Teen Comedies Average
  2. Left or Right Average
  3. Let's Go Down To The Arcade Average
  4. That's Why We Love ... TV Shows Set In Workplaces Average
  5. Sporting Equipment for Kids Very Easy
  6. One Word Hits Of 2016 Average
  7. Time FOR A Change Very Easy
  8. Cities Of The World - Anagrams Easier
  9. UK Landmarks Easier
  10. US Presidents vs UK Prime Ministers Easier
  11. Who Was The First Woman To ...? Easier
  12. Track and Field - British Olympic Gold Easier

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us