FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Another South African Foods Quiz
Quiz about Another South African Foods Quiz

Another South African Foods Quiz


I have compiled an introduction to some of my favorite food in South Africa. This is my first quiz I do hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by acmow. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. South African Foods

Author
acmow
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
381,790
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
207
- -
Question 1 of 10
1. Name a dish consisting of spiced mince meat (usually beef) topped with an egg custard. Hint


Question 2 of 10
2. Name a traditional Cape Malay dish made with tomatoes, lamb and potatoes. Hint


Question 3 of 10
3. What is a the name of a stew traditionally made outside on a fire made from wood? The dish is exactly like a stew, just the method of cooking is different. Hint


Question 4 of 10
4. Do you know what the dried, cured salty cut of meat is called? It is a favorite snack in most South African homes, very similar to jerky. Hint


Question 5 of 10
5. This traditional South African pastry is filled with either mince or jam and cheese. It is a piece of dough which is deep fried to be crispy on the outside and fluffy on the inside. Which one is the correct answer describing this little treat? Hint


Question 6 of 10
6. What do South Africans typically call their meatballs? Hint


Question 7 of 10
7. What is the South African name for their marinated, cubed and skewered pieces of meat? Hint


Question 8 of 10
8. The next dish is a type of sausage filled with beef, pork, lamb or chicken. Seasoned with spices like coriander and usually prepared outside on the braai or as you may know it a barbecue. Can you name the South African sausage? Hint


Question 9 of 10
9. The next meal can be eaten for breakfast, lunch and dinner. It is a porridge made mainly from ground maize. It can also be prepared a little more stodgy like mashed potato. White in color and great for the budget. Which of the below choices match this description? Hint


Question 10 of 10
10. The final question is actually about a famous condiment in South Africa. We put it on almost everything. It is a sweet, spicy stewed thick type of sauce. Mrs Balls in my humble opinion makes the best. Which of these sauces do you think belongs to South Africa and Mrs Balls? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Name a dish consisting of spiced mince meat (usually beef) topped with an egg custard.

Answer: Bobotie

Mince meat I hear is also called ground beef for some of you. We also make a delicious Bobotie with ostrich mince.
2. Name a traditional Cape Malay dish made with tomatoes, lamb and potatoes.

Answer: Tomato Bredie

This is a traditional Cape Malay stew called a bredie. It's a great comfort food especially in those cold winter months. A long slow cooking is required for the perfect bredie.
3. What is a the name of a stew traditionally made outside on a fire made from wood? The dish is exactly like a stew, just the method of cooking is different.

Answer: Potjiekos

This is a very social way of cooking, we light the fire, and wait for the coals to get hot. The food gets prepared in a cast iron pot. Again slow and steady cooking is what is required. It is a skill to make a good potjie, as the rule is never to stir. Potjiekos is loosely translated to small pot food in Afrikaans.
4. Do you know what the dried, cured salty cut of meat is called? It is a favorite snack in most South African homes, very similar to jerky.

Answer: Biltong

Biltong is a cured dried meat. It is a great snack to eat whilst watching rugby and braaing. Droewors (dry sausage) is made from beef sausage called boerewors. This is another favorite of mine!
5. This traditional South African pastry is filled with either mince or jam and cheese. It is a piece of dough which is deep fried to be crispy on the outside and fluffy on the inside. Which one is the correct answer describing this little treat?

Answer: Vetkoek

Vetkoek translated means fat cake. It's so delicious it could be mistaken for a dessert.
6. What do South Africans typically call their meatballs?

Answer: Frikkadel

What more can I say about this round mince delight, perfect over mash potatoes covered with lots of gravy. Usually it's prepared with beef mince, onion, bread, eggs and spices.
7. What is the South African name for their marinated, cubed and skewered pieces of meat?

Answer: Sosaties

Sosaties are very similar to the kabob, with pieces of fruit or vegetable in-between. They could be beef, lamb or chicken. Traditionally braaied, they can also be grilled or fried.
8. The next dish is a type of sausage filled with beef, pork, lamb or chicken. Seasoned with spices like coriander and usually prepared outside on the braai or as you may know it a barbecue. Can you name the South African sausage?

Answer: Boerewors

Boerewors is a long sausage which is usually packaged in a coil shape, great to make boerie rolls (similar to hot dogs).
9. The next meal can be eaten for breakfast, lunch and dinner. It is a porridge made mainly from ground maize. It can also be prepared a little more stodgy like mashed potato. White in color and great for the budget. Which of the below choices match this description?

Answer: Mielie Pap

There are so many foods that Mieliepap goes with, stews, boerewors, even an oven bake with cheese and bacon. It is such a versatile food; it can also be served at breakfast with milk, butter and sugar.
10. The final question is actually about a famous condiment in South Africa. We put it on almost everything. It is a sweet, spicy stewed thick type of sauce. Mrs Balls in my humble opinion makes the best. Which of these sauces do you think belongs to South Africa and Mrs Balls?

Answer: Chutney

Mrs Balls and her husband arrived in South Africa in 1856 almost without any possessions after a shipwreck. One of the few things that remained to her was the recipe that would become the basis of her family's successful business.
Source: Author acmow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us