Quiz about Antique Furniture
Quiz about Antique Furniture

Antique Furniture Trivia Quiz


There is a lot of antique furniture still in use, but sometimes we are not sure of its correct name or usage. This quiz may help a little.

A multiple-choice quiz by exit10. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles

Author
exit10
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
58,569
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2501
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 173 (3/10), Guest 172 (2/10), Guest 91 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What would you use a cheval for? Hint

to gaze at your reflection
putting flowers in
as a footstool
putting the baby to bed

2. What is a narrow high chest of drawers or bureau, often with a mirror attached called? Hint

a secretaire
a highboy
a chiffonier
a davenport

3. How many drawers does a semenier chest have? Hint

7
4
2
8

4. What are brewster, spoonback and fauteuil all types of? Hint

tables
chairs
escritoires
whatnots

5. In which room would you most likely find a canterbury? Hint

in the parlour
in a lady's dressing room
in the kitchen
in a gentleman's study

6. What is a credenza? Hint

all of these
sideboard
buffet
bookcase

7. What is the correct name for a table with hinges that collapses to half size? Hint

Loo table
Pedestal table
Occasional table
Sutherland table

8. Traditionally, who would use a bonheur du jour? Hint

a lady
maid
a gentleman
butler

9. What is an etagere most similar to? Hint

a highboy
a whatnot
a bentwood chair
a jardiniere

10. What is a vitrine? Hint

a tea trolley
a porcelain chamber pot
a glass cabinet
an umbrella stand


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What would you use a cheval for?

Answer: to gaze at your reflection

A cheval is a free-standing adjustable mirror standing on a four legged frame. The mirrors first known as 'horse dressing glasses' first became possible in the late 18th century when technical advances made it possible to cast single plates of glass. The French gave the name 'cheval', their word for horse, to this type of mirror.
2. What is a narrow high chest of drawers or bureau, often with a mirror attached called?

Answer: a chiffonier

A highboy (or tallboy) is a tall chest of drawers divided into 2 sections and supported on 4 legs. Both davenports and secretaires are desks.
3. How many drawers does a semenier chest have?

Answer: 7

Of French origin. A semenier is a tall, narrow seven-drawer chest designed for linen for each day of the week. From the French 'semain' meaning week.
4. What are brewster, spoonback and fauteuil all types of?

Answer: chairs

5. In which room would you most likely find a canterbury?

Answer: in the parlour

A canterbury is a small, portable stand with dividers used to hold books or music. Named for the Bishop of Canterbury who is reported to have first given the orders to have such a piece made.
6. What is a credenza?

Answer: all of these

Origin: Italian, from Medieval Latin credentia, trust (possibly from the practice of placing food and drink on a sideboard to be tasted by a servant before being served to ensure that it contained no poison).
7. What is the correct name for a table with hinges that collapses to half size?

Answer: Sutherland table

Loo is a card game and specific tables which were low and oval in shape were made for the purpose of playing.
8. Traditionally, who would use a bonheur du jour?

Answer: a lady

It is a lady's writing desk. It developed in the time of Louis XVI when letter-writing and diaries were a passion of court ladies.
9. What is an etagere most similar to?

Answer: a whatnot

It is a piece of furniture with open shelves for ornaments, trifles, knick knacks etc. hence the name 'whatnot'. The term is also interchangeable with etagere however and the structure is the same.
A highboy is a chest of drawers, a jardiniere is a decorative stand or pot for plants or flowers.
10. What is a vitrine?

Answer: a glass cabinet

It is a china or curio cabinet with glass doors.
Source: Author exit10

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 173: 3/10
Jan 28 2023 : Guest 172: 2/10
Jan 28 2023 : Guest 91: 0/10
Jan 25 2023 : Guest 2: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 46: 2/10
Jan 23 2023 : Guest 98: 1/10
Jan 22 2023 : Guest 90: 5/10
Jan 22 2023 : Guest 120: 3/10
Jan 16 2023 : Dlawson1017: 5/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us