Quiz about Are you a Collector
Quiz about Are you a Collector

Are you a Collector? Trivia Quiz


You will be asked to match the collector with the items that are in his domain.

A matching quiz by lout62001. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles

Author
lout62001
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
396,303
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
738
Last 3 plays: hbosch (8/10), ZWOZZE (10/10), ncterp (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Tegestologist  
Bird Eggs
2. Numismatist  
Stamps
3. Deltiologist  
Shells
4. Philatelist  
Postcards
5. Conchologist  
Beer Mats/Coasters
6. Phillumenist  
Matchbooks
7. Arctophilist  
Coins
8. Lepidopterist  
Teddy Bears
9. Notaphilist  
Banknotes
10. Oologist  
Butterflies






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tegestologist

Answer: Beer Mats/Coasters

Coasters are used to protect surfaces like tables and are typically used to set glasses upon them. Beer mats are usually small circular or square mats with beer advertising on them, used as a surface protector by pubs and cardboard ones were first introduced during the 1880s in Germany. Coasters and beer mats must have good water absorbency. Tegestology is derived from the latin term 'teges'.
2. Numismatist

Answer: Coins

Numismatists can be divided into three groups: collectors, dealers and scholars. Collectors are those who collect coins merely for pleasure or as a hobby. Coin dealers are professionals who verify the authenticity and grade coins according to their condition as a prerequisite to buy and sell them. Scholars are those who are interested in the history of coins.
3. Deltiologist

Answer: Postcards

Postcard collecting is among the most popular collecting hobby after stamps and coins. Most people collect them while on vacation, at flea markets and even on the internet. The term deltiology was first introduced in 1945 by Randall Rhoades, an Ohio professor. Postcards are also collected by historians as well as schools for teaching aids.
4. Philatelist

Answer: Stamps

A Philatelist is ordinarily a stamp collector but may also be interested in the history or the study of them. The art of Philately uses a set of tools such as tongs, a magnifying glass and a perforation gauge as well as stamp books, catalogues and hinges. The very first adhesive postage stamp was the 'Penny Black' issued by Great Britain in 1840.
5. Conchologist

Answer: Shells

A conchologist is generally regarded as a collector of seashells or mollusc shells. However, not all conchologists collect shells as some of them merely study them. Conversely, not all shell collectors are conchologists because they usually don't study them but rather have them for sentimental value only. A large collection is available for viewing at the Smithsonian Institution.
6. Phillumenist

Answer: Matchbooks

A Phillumenist collects items that are related to matches such as matchbooks. The term was introduced by British collector Marjorie Evans in 1943. The practice of Phillumeny can be traced back to the early nineteenth century when travellers would bring back matchbooks or matchboxes from countries they had visited. This hobby became a popular activity during 1960s to the 1980s.
7. Arctophilist

Answer: Teddy Bears

Teddy bears are most commonly associated with children's toys and were originally made with plush material stuffed with straw and beans. These collections are thought to have originated in England during the Victorian era and became popular around the turn of the twentieth century in America, Germany and France.
8. Lepidopterist

Answer: Butterflies

A lepidopterist can be either a butterfly collector or someone who studies butterflies or both. The root of this interest stems from the Post-Renaissance period during which an increase in science and nature prompted this activity. Explorers would often make expeditions to various parts of the world to gather specimens. Large collections of butterflies can be seen in museums throughout the world.
9. Notaphilist

Answer: Banknotes

A notaphilist is a hobbyist who collects or studies banknotes and paper money. Collectors firmly established notaphily as a hobby in the 1970s but people began collecting paper money ever since it was used as a medium for payment. Collections are typically valued according to grade/condition and verified for authenticity.
10. Oologist

Answer: Bird Eggs

The collecting of bird eggs was initially used by the scientific community during the 1800s but later also became a hobby in the twentieth century. Egg collectors typically seek out rare birds and often trade with one another to build their collection. Collectors always remove the contents of the egg, otherwise, the egg will rot.
Source: Author lout62001

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : hbosch: 8/10
Jan 22 2023 : ZWOZZE: 10/10
Jan 18 2023 : ncterp: 10/10
Jan 13 2023 : stephedm: 10/10
Jan 12 2023 : Creedy: 10/10
Jan 08 2023 : Trivia_Fan54: 10/10
Jan 08 2023 : Guest 94: 0/10
Jan 06 2023 : Guest 86: 1/10
Dec 24 2022 : Guest 69: 8/10

Related Quizzes
1. The Whimsical World Of Pocket Dragons Average
2. What Are Those? Average
3. Little Aussie Picker Average
4. Paperbacks! Difficult
5. Paging Dr. Wall! Difficult
6. Antique Furniture Difficult
7. My Tea, Please, Caddy Tough
8. A Proper English Tea: Porcelain Difficult
9. Rather Odd Collectibles Very Difficult
10. Tempus Fugit Tough
11. Snapple Caps "Real Facts" the Sequel Average
12. Comics That'll Hurt Tough

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us