Quiz about Are you Familiar with Todays Pens
Quiz about Are you Familiar with Todays Pens

Are you Familiar with Today's Pens? Quiz


Are you familiar with today's pens? Do you know who makes which pen, or the origins of pen makers? If you are interested in these areas, this quiz should be easy! But for the rest of the world, it may not. Enjoy!

A multiple-choice quiz by obersthoch. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles

Author
obersthoch
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
203,034
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
480
Last 3 plays: Guest 91 (1/10), james1947 (9/10), Guest 98 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Let's start off with an easy question. We have all heard of Cross pens, but do we all know the nationality of Cross? In which country does Cross make its pens? Hint

United Kingdom
Germany
Canada
United States

2. Perhaps you've used a fountain pen. This company developed a new fountain pen, in 1884. This was a big advance in the development of fountain pens, as this design made them less messy. Hint

Parker
Waterman
Cross
Montblanc

3. Montblanc has a reputation for making fine German pens. Other than metal, the bodies of their pens are often made of which material? Hint

Wood
Fiberglass
Rubber
Resin

4. Which one of these Parker pens does not exist? Hint

Infinity
Infusion
Inflection
Insignia

5. Many pen companies are more than 50 years old. Which one of these pen companies is the oldest of the group? Hint

Sensa
Rotring
Montblanc
Lamy

6. Sigma, a pen company owned by Merangue, is not very well known. Which of its models has an exclusive gunmetal finish? Hint

Bullion
Olympian
Summit
Genesis

7. Which one of these sports car manufacturers also produces a line of exclusive pens? Hint

Aston Martin
Ferrari
Porsche
Maserati

8. Which one of these clothes designers also produces a line of pens? Hint

Bill Blass
Giorgio Armani
Pierre Cardin
Hugo Boss

9. There is a company that produces unique pens that have pressurized ballpoint refills. These pens were used by NASA in space, where other pens would not work. What is the name of this company? Hint

Fisher
Diesel
Faber-Castell
Dunhill

10. The Waterman Serenite has a few unusual features. Which one of these is the only true statement?
Hint

It will accept ballpoint and rollerball cartridges
It has a triangular prism shaped body
It comes in pencil format
It does not have a clip


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's start off with an easy question. We have all heard of Cross pens, but do we all know the nationality of Cross? In which country does Cross make its pens?

Answer: United States

All Cross pens ahave been made in Rhode Island, USA for over 150 years. Some of the newer models include the "Vice", "Morph" and the "Matrix".
2. Perhaps you've used a fountain pen. This company developed a new fountain pen, in 1884. This was a big advance in the development of fountain pens, as this design made them less messy.

Answer: Waterman

Lewis Edson Waterman created a new fountain pen that was revolutionary. A bad fountain pen caused him to lose a contract when it stained a document. He created a new fountain pen that sent ink down the back of the nib and onto the paper. He called this pen the "Regular".
3. Montblanc has a reputation for making fine German pens. Other than metal, the bodies of their pens are often made of which material?

Answer: Resin

All of their lines, including the "Meisterstuck", the "Boheme" the "Scenium" and the "Starwalker" feature models made in precious resin. Many of their pens have either a platinum clip or gold clip. The Solitaire Royal fountain pen even is encrusted in 4 810 diamonds!
4. Which one of these Parker pens does not exist?

Answer: Infinity

The Infusion is one of the newer Parkers. It is a very curvy "new-age" design made of stainless steel over brass with resin ends. The Infusion only comes in ballpoint and 0.5mm pencil. The Inflection is also a newer Parker, and it comes in all types of pen.

The Insignia has been around for a while, and it is quite thin, almost like Cross pens. Newer Parker pens are made in the USA and the UK.
5. Many pen companies are more than 50 years old. Which one of these pen companies is the oldest of the group?

Answer: Montblanc

Rotring was founded in Germany in 1928. Lamy was also founded in Germany one year later. Another German company, Montblanc, was founded in 1906. Sensa, by far is the newest pen company, appearing in 1995. Sensa has a new gel "grip" that molds to you fingers. That is why they are called "The world's most comfortable pen".
6. Sigma, a pen company owned by Merangue, is not very well known. Which of its models has an exclusive gunmetal finish?

Answer: Summit

Sigma doesn't have any history behind it, but they do offer good deals. For as little as ten dollars, you could get a smooth writing pen with a velvet lined case. Refills are cheap, because they will accept Parker refills. The Sigma Summit only comes in a gunmetal finish, where as the others come in different finishes. The Sigma Bullion features a gold finish.
7. Which one of these sports car manufacturers also produces a line of exclusive pens?

Answer: Porsche

Interestingly enough, the prices of the pens are not like the prices of their cars. The "Aero", made of aluminum ,can be yours for only 60 dollars! The pens are made by Faber-Castell, but designed by Porsche.
8. Which one of these clothes designers also produces a line of pens?

Answer: Bill Blass

Bill Blass' pens are very affordable.
9. There is a company that produces unique pens that have pressurized ballpoint refills. These pens were used by NASA in space, where other pens would not work. What is the name of this company?

Answer: Fisher

The "space-pen" can write under water, or upside down! They use pressurized ball-point cartridges. This pen appeared around 1945.
10. The Waterman Serenite has a few unusual features. Which one of these is the only true statement?

Answer: It will accept ballpoint and rollerball cartridges

The Waterman Serenite is very expensive, around $500. It has a mildly curved body. It comes in fountain pen and rollerball, but the rollerball version will take ballpoint refills as well. The pen also has a small clip. I certainly hope you've enjoyed this quiz, and hopefully learned something new.
Source: Author obersthoch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 19 2022 : Guest 91: 1/10
Nov 10 2022 : james1947: 9/10
Nov 04 2022 : Guest 98: 7/10
Oct 15 2022 : ClarkyB: 8/10
Oct 15 2022 : Guest 24: 3/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us