FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bombays Street Treats
Quiz about Bombays Street Treats

Bombay's Street Treats Trivia Quiz


Bombay (Mumbai) is a melting pot of cuisines adapted from different parts of India. Can you correctly match these popular street foods with their descriptions?

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Indian Foods

Author
zorba_scank
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
387,813
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1580
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: BullsGold (7/10), Guest 203 (0/10), Guest 107 (6/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Thick mixed vegetable gravy eaten with bread  
  Frankie
2. Bombay's answer to the western hamburger  
  Ragda Pattice
3. Traditional Indian ice cream  
  Vada Pav
4. Hollow, crisp Indian bread filled with a mixture of chickpeas, potatoes and chutneys  
  Pani Puri
5. Pancake prepared from fermented rice batter  
  Gola
6. Crushed ice flavoured with syrups and served on a stick  
  Anda Bhurji
7. Dry chicken gravy in roti eaten as a roll  
  Kulfi
8. Scrambled eggs  
  Pav Bhaji
9. Fried potato cutlets eaten with a dry stew of peas  
  Bhelpuri
10. Puffed rice mixed with finely chopped onions, tomatoes and tamarind chutney  
  Dosa





Select each answer

1. Thick mixed vegetable gravy eaten with bread
2. Bombay's answer to the western hamburger
3. Traditional Indian ice cream
4. Hollow, crisp Indian bread filled with a mixture of chickpeas, potatoes and chutneys
5. Pancake prepared from fermented rice batter
6. Crushed ice flavoured with syrups and served on a stick
7. Dry chicken gravy in roti eaten as a roll
8. Scrambled eggs
9. Fried potato cutlets eaten with a dry stew of peas
10. Puffed rice mixed with finely chopped onions, tomatoes and tamarind chutney

Most Recent Scores
Jun 06 2024 : BullsGold: 7/10
May 29 2024 : Guest 203: 0/10
May 23 2024 : Guest 107: 6/10
May 11 2024 : slay01: 10/10
May 09 2024 : Guest 49: 9/10
May 09 2024 : Guest 209: 10/10
May 05 2024 : Guest 112: 10/10
Apr 21 2024 : Guest 61: 8/10
Apr 20 2024 : Guest 45: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Thick mixed vegetable gravy eaten with bread

Answer: Pav Bhaji

Pav is the word for bread in various Indian languages like Hindi and Marathi while bhaji means vegetables. Onions, tomatoes, garlic and other vegetables are mashed together and cooked on an open pan into a thick, spicy gravy. The bread is lightly fried in butter and then served with the gravy.
2. Bombay's answer to the western hamburger

Answer: Vada Pav

The vada pav is commonly called the poor man's burger or Bombay's version of the hamburger. Pav refers to the bread which is a soft bread roll split into two parts. The vada is the filling which is a fried patty of potatoes, chickpeas and onions. It is a filling snack and convenient to eat on-the-go. It is usually had with coriander chutney or chilli-garlic powder.
3. Traditional Indian ice cream

Answer: Kulfi

Kulfi is popular throughout the Indian subcontinent. Traditionally cooked in earthenware, it is a creamier version of the western ice cream. Instead of a cone, the kulfi is hardened around a stick and can be chewed and eaten while holding the stick. Flavours include saffron, cream (called malai), pistachio and mango.
4. Hollow, crisp Indian bread filled with a mixture of chickpeas, potatoes and chutneys

Answer: Pani Puri

The puri is a crisp, round Indian bread. For this snack, the centre is hollowed out. Pani means water in Hindi. Here, the pani is a spicy chilli water preparation. A mixture of chickpeas and potato is filled in the puri and the puri is then dipped into a sweet chutney and then the spicy water. Variations of this snack are eaten in different parts of India and are known by different names.
5. Pancake prepared from fermented rice batter

Answer: Dosa

Originally from the southern part of India, dosas were brought to Bombay (Mumbai) by migrants. The food is quick to prepare and healthy. Rice batter is fermented, sometimes overnight, and then fried on a pan to make a thin crepe. It can be had plain with chutney and a thin gravy called sambar.

Other variations include traditional ones like the masala dosa which has a filling of spicy potatoes to more modern variations like the Schezwan dosa which has a filling of noodles.
6. Crushed ice flavoured with syrups and served on a stick

Answer: Gola

During the hot summer months, the gola is a great way to beat the heat and cool down. Shaved ice is put in a glass and then various syrups are added to create flavours based on customer requests. Popular flavours are kala khatta (made from the jamun fruit) and orange. The mixture is then compacted over a stick and eaten like a lollipop.
7. Dry chicken gravy in roti eaten as a roll

Answer: Frankie

Bombay's version of the kathi rolls that Calcutta is famous for, the frankie can be described as a roll. Fillings may include thick gravies of chicken, egg, mutton or vegetables. Along with raw onions, the gravy is spread on a flat roti, a type of Indian bread and then rolled to form the frankie.
8. Scrambled eggs

Answer: Anda Bhurji

Anda bhurji is simply scrambled eggs. Tomatoes, onions, chillies or pepper may be added and the mixture is eaten with bread.
9. Fried potato cutlets eaten with a dry stew of peas

Answer: Ragda Pattice

Ragda refers to the dry pea stew while the fried potato cutlets are the pattice (probably a corruption of the word 'patties'). The peas are soaked overnight and then cooked in a pressure cooker to form a thick dry stew along with chillies, onions and tomatoes.
10. Puffed rice mixed with finely chopped onions, tomatoes and tamarind chutney

Answer: Bhelpuri

Bhelpuri means a mixture. The dish consists of dry, puffed rice along with chopped onions, tomatoes and chillies mixed with a tangy tamarind chutney. It is eaten using a crisp, flat puri as a spoon.

Bombay is often affectionately called a 'bhelpuri' as it is a potpourri of various Indian regional cultures. For a city that 'never sleeps' and is always on the go, the street food is a lifeline for those working odd hours as well as those unable to afford more fancy meals.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series An Ode to Bombay:

Quizzes that were inspired by the city I was born and grew up in.

  1. Born in Bombay Easier
  2. From Bombay to Mumbai Tough
  3. An Architectural Tour of Bombay Average
  4. Mumbai (Bombay) For Visitors Average
  5. Bombay's Street Treats Average
  6. Is That Called Bombay Too? Average
  7. Getting into Top Gear in Mumbai Average
  8. Bombay on the Silver Screen Easier

Also part of quiz lists:
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us