Quiz about InCider Knowledge
Quiz about InCider Knowledge

In-Cider Knowledge Trivia Quiz


Cider can be hard or soft, sweet or tangy, dark or clear... but how much do you know about how it's made?

A multiple-choice quiz by Bheth. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Beverages (Non-Alcoholic)

Author
Bheth
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,016
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
292
Last 3 plays: Guest 147 (5/10), Guest 94 (3/10), Dchick2 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many pounds of apples does it take to produce a gallon of cider? Hint

6 to 9 pounds
25 to 30 pounds
16 to 20 pounds
11 to 14 pounds

2. Which of the following is not a type of apple juice used in cider making? Hint

Sweet
Astringent
Aromatic
Neutral

3. There are two methods used to preserve fresh (sweet) cider for extended periods of time: refrigeration or the addition of sodium benzoate.

True
False

4. In the United States, what season is apple harvest season? Hint

Spring
Early winter
Summer
Fall

5. How do cider makers ensure a year-long supply of cider? Hint

Vats of pulp are frozen for future use.
Vats of raw juice are frozen for future use.
Harvested apples are kept in temperature and humidity-controlled storage for future use.
Sales data from previous years allow them to predict the amount needed.

6. What is another name for apple pulp? Hint

Pressing
Mash
Pomace
Crush

7. Grinding apples into pulp is called: Hint

Crushing
Mashing
Scratting
Pomacing

8. Apple pulp is pressed to extract the juice. Which of the following is not a legitimate use for the pressed, juiceless pulp? Hint

Making compost
Making cattle feed
Making applesauce
Making cookies

9. Since apples contain natural yeast, it is possible to ferment cider without adding any additional yeast.

True
False

10. If there is sediment in your bottle of hard cider, it means that the fermentation process occurred in a vat, not in the bottle.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many pounds of apples does it take to produce a gallon of cider?

Answer: 11 to 14 pounds

The juicier the fruit, the fewer pounds necessary to produce a gallon of lovely cider.
2. Which of the following is not a type of apple juice used in cider making?

Answer: Sweet

There are four juice types: astringent, aromatic, neutral, and acid-tart. A typical blend for cider would be 10% astringent, 20% aromatic, 20-30% tart, and 40-50% neutral.
3. There are two methods used to preserve fresh (sweet) cider for extended periods of time: refrigeration or the addition of sodium benzoate.

Answer: False

Fresh cider is preserved by pasteurization or the addition of potassium sorbate.
4. In the United States, what season is apple harvest season?

Answer: Fall

Most apple harvesting is done in the fall. However, there are a few varieties, such as the Gala (a great eating apple!) that are harvested in late summer.
5. How do cider makers ensure a year-long supply of cider?

Answer: Vats of pulp are frozen for future use.

The pulp is finely ground in a mill to extract the most juice and to reduce discoloration from oxidation, then placed in plastic-lined 55-gallon steel drums. Some of the pulp is frozen in the drums and thawed when needed to make more cider.
6. What is another name for apple pulp?

Answer: Pomace

The origin of the word pomace, according to the Merriam-Webster online dictionary: "Middle English pomys, probably from Medieval Latin pomacium cider, from Late Latin pomum apple, from Latin, fruit".
7. Grinding apples into pulp is called:

Answer: Scratting

Scratting is done in the cider mill. Mills are usually electrically powered, but they used to be water or horse-powered.
8. Apple pulp is pressed to extract the juice. Which of the following is not a legitimate use for the pressed, juiceless pulp?

Answer: Making applesauce

Applesauce is made from whole apples and sugar (optional). Apples are peeled, chopped, and cooked in a heavy pot over low heat until soft, then mashed or processed in a blender or food processor. Sometimes spices are added, cinnamon being the most common. Applesauce made from pressed pulp would be flavorless at best, but more likely sawdust-like.
9. Since apples contain natural yeast, it is possible to ferment cider without adding any additional yeast.

Answer: True

Even though apples do contain enough natural yeast for fermentation, most makers of alcoholic cider use addional yeast to obtain greater control over the fermentation process.
10. If there is sediment in your bottle of hard cider, it means that the fermentation process occurred in a vat, not in the bottle.

Answer: False

When fermentation occurs in a vat, the cider is siphoned off, leaving the sediment (mostly yeast) behind. There is no way to remove the yeast from a sealed bottle of cider, but you needn't decant your bottled cider; the sediment won't hurt you, so enjoy!
Source: Author Bheth

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 22 2023 : Guest 147: 5/10
Mar 18 2023 : Guest 94: 3/10
Mar 07 2023 : Dchick2: 4/10
Feb 27 2023 : Guest 110: 6/10
Feb 23 2023 : Guest 99: 0/10
Feb 21 2023 : Guest 82: 0/10
Jan 26 2023 : Guest 75: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Drinks On Me! Average
2. Soft Drinks Average
3. My Favorite Drinks Easier
4. Drinks For Peeps 01 Very Easy
5. Mock-Tails Average
6. Soda Pop Tough
7. Pop, Soda, Coke: The Pause that Refreshes Average
8. Do You Know Your Sodas? (U.S.) Average
9. Water Bottles (U.S.) Average
10. Coffee - A Daily Grind Easier
11. The Obscure World of Jones Soda Average
12. Various Soft Drinks Difficult

3/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us