Quiz about Pop Soda Coke The Pause that Refreshes
Quiz about Pop Soda Coke The Pause that Refreshes

Pop, Soda, Coke: The Pause that Refreshes Quiz


Pause here to refresh! Fizzle your brain with questions about soft drinks, our beloved non-alcoholic refreshment.

A multiple-choice quiz by Godwit. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Beverages (Non-Alcoholic)

Author
Godwit
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,299
Updated
Jun 29 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4694
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), Guest 73 (7/10), Guest 197 (2/10).
1. People drive across town for a chance to use a certain high-tech Coca-Cola machine. What does this particular machine do? Hint

It adds colored ice
It allows customers to mix many brands
It dispenses solid bars of soda
It sings to consumers

2. Many of the popular sodas were invented by men in what profession (US terminology)? Hint

Pharmacists
Artists
Physicists
Grocers

3. Carbonated drinks (those with carbon dioxide gas) are called colas, coke, soda, pop, or what else, depending where you live? Hint

Ales
Sippies
Soft drinks
Fizzy waters

4. The Golden variety of this soft drink was enjoyed in Eastern Europe for centuries. It also comes in "dry" and is often used as a mixer. Hint

Grape Crush
Mountain Dew
Mineral Water
Ginger Ale

5. What was the original "un-cola"? Hint

Cherry Coke
Hansen's
Ginger Ale
7-Up

6. Which early innovation radically changed and enlarged the market for soft drinks? Local markets were able to go global, in fact. Hint

Animal mascots
Making it part of school lunch
Bottling the drinks
Free refills

7. Michael Jackson was shooting a commercial when his hair caught fire. What product was he promoting? Hint

Pepsi
Orange Crush
Mountain Dew
Coca-Cola

8. There's a rumor, or is it true, that early Coca-Cola contained which type of drug? Hint

Cocaine
Aspirin
Ritalin
Ecstasy

9. The first marketed non-carbonated drinks appeared in the 17th century. They were composed of what? Hint

Mineral water and beer
Water, lemon juice, and honey
Chocolate and spring water
Fruit juice and spring water

10. What criticism of soft drinks resulted in the major producers pulling their drinks from U.S. schools, in 2006? Hint

Litter from cans
The sugar causes obesity
Drinking not thinking
Kids spend too much money


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. People drive across town for a chance to use a certain high-tech Coca-Cola machine. What does this particular machine do?

Answer: It allows customers to mix many brands

Coca-Cola sales were dropping, so the "Freestyle" machine emerged. It's fun, but more importantly, it keeps track of how much liquid restaurant customers put into a cup, what kind of brands they mix, and how often a specific brand sells every day. Coca-Cola hoped to discover their next million dollar brand, based on the mix of brands people like best.
2. Many of the popular sodas were invented by men in what profession (US terminology)?

Answer: Pharmacists

Pharmacists. Examples are pharmacist John Pemberton who invented Coca-Cola in 1886. Pepsi was created in 1893 by Caleb Bradham, a pharmacist from North Carolina. A Waco, Texas pharmacist named Charles Alderton invented Dr Pepper in 1885. (The period was removed from Dr Pepper in the 1950s).
3. Carbonated drinks (those with carbon dioxide gas) are called colas, coke, soda, pop, or what else, depending where you live?

Answer: Soft drinks

Pops were called "soft drinks" to differentiate them from alcoholic "hard" drinks. They were also called tonic water. Confusion arises when a waiter may ask if a customer would like "a coke" or a "cola". In some regions, that means any kind of soft drink, such as a 7-Up.
4. The Golden variety of this soft drink was enjoyed in Eastern Europe for centuries. It also comes in "dry" and is often used as a mixer.

Answer: Ginger Ale

Ginger Ale, the golden variety, is an ancient Eastern European drink, now popular all over the world. The "dry" variety, such as the popular "Canada Dry Ginger Ale" was preferred in the USA during Prohibition. It was used as a mixer because it has a lighter taste than the Golden.
5. What was the original "un-cola"?

Answer: 7-Up

In 1967 7-Up positioned their Diet 7-Up as the "uncola". 7-Up is lemon-lime flavored and non-caffeinated. The term uncola or sometime uncoke expanded over time to mean all lighter colored drinks such as Mountain Dew, Ginger Ale and many others that are not caramelized. They are "un-colas".
6. Which early innovation radically changed and enlarged the market for soft drinks? Local markets were able to go global, in fact.

Answer: Bottling the drinks

Early manufacturers had a tough time trying to cap the bubbles and gasses in soft drinks, but finally they found a way. In just a few years, glass bottle production went up from 1,500 bottles each day, to 57,000 a day. Bottling allowed expansion into home, work, schools, long distance and finally overseas markets. Shifting to plastic bottles expanded markets even further, since plastic is lighter, and rarely breaks during shipping.
7. Michael Jackson was shooting a commercial when his hair caught fire. What product was he promoting?

Answer: Pepsi

The Pepsi commercial started with Michael and his brothers on stage. Pyrotechnics went off too early, setting Michael's hair on fire. Other famous promoters for Pepsi include NASCAR driver Jeff Gordon, Aretha Franklin, Ray Charles, Pink, Beyonce, Enrique Iglesias, Shakira, Aamir Khan, Shoaib Akhtar, David Bowie, Tina Turner and an attempt to utilize Madonna, but she caused an anti-catholic controversy. Pepsi has famous promoters all around the globe.
8. There's a rumor, or is it true, that early Coca-Cola contained which type of drug?

Answer: Cocaine

It's true! Until 1905, the soft drink, marketed as a tonic, contained extracts of cocaine. Like cigarettes, cocaine was considered good for one's health, back when.
9. The first marketed non-carbonated drinks appeared in the 17th century. They were composed of what?

Answer: Water, lemon juice, and honey

This might be a hard one, until you think about transport and marketing in the 17th century. It was 1676 in Paris. Vendors began to carry tanks of a lemonade mix on their backs, bringing "soft drink" to Parisians.
10. What criticism of soft drinks resulted in the major producers pulling their drinks from U.S. schools, in 2006?

Answer: The sugar causes obesity

One 12-ounce can of soft drink has about thirteen teaspoons of sugar, usually high-fructose corn syrup. Studies linked the sugar in sodas to both obesity and Type 2 diabetes. Questions about sugar substitutes in diet sodas also emerged. Major soda companies pulled out of schools, and began creating natural and "health" drinks.
Source: Author Godwit

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 174: 9/10
Dec 02 2022 : Guest 73: 7/10
Nov 29 2022 : Guest 197: 2/10
Nov 29 2022 : Guest 207: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 162: 8/10
Nov 26 2022 : Guest 76: 7/10
Nov 26 2022 : Guest 108: 7/10
Nov 25 2022 : Guest 73: 7/10
Nov 24 2022 : Guest 173: 10/10

Score Distribution

quiz
12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us