Quiz about Coffee  A Daily Grind
Quiz about Coffee  A Daily Grind

Coffee - A Daily Grind Trivia Quiz


This quiz is about that wonderful beverage that gets you going in the morning, coffee.

A multiple-choice quiz by jane3cats. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Beverages (Non-Alcoholic)

Author
jane3cats
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
339,333
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2993
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (9/10), 1ziggy (8/10), Monkman (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the chemical that gives coffee its "kick"? Hint

Caffeine
Niacin
Chlorine
Sodium

2. Which of the following is NOT a regular slang term for coffee? Hint

Java
Jitters
Cup of Joe
Mud

3. Which region of the world is generally credited with discovering coffee? Hint

Italy
Jamaica
Arabia
Canada

4. What European city had the first coffee houses? Hint: It's also known for its canals. Hint

Florence
Venice
England
Oslo

5. What famous London insurance market started as a coffee house? Hint

Fortnam and Mason
Harrods
Lloyd's of London
Abercrombie and Fitch

6. In America, "coffee black" generally means which of the following? Hint

Milk, but no cream
Cream, no sugar
Neither milk or cream
Sugar and cream

7. What event caused Americans to start drinking coffee instead of tea? Hint

World War I
Civil War
World War II
Boston Tea Party

8. Fill in the blank to this commercial jingle; "The best part of waking up is __________ in your cup." Hint

Maxwell House
Folger's
Sanka
8 O'Clock Coffee

9. In New Orleans, what is commonly added to coffee to make it last longer? Hint

Cinnamon
Chickpeas
Chicory
Water

10. Cafe au Lait is what in English? Hint

Coffee with cream
Coffee with milk
Coffee with sugar
There is no English equivalent


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the chemical that gives coffee its "kick"?

Answer: Caffeine

There is much debate about the health benefits of caffeine. It is a mild stimulant that increases alertness and a is mild appetite suppressant. A fatal dose would be 5000 milligrams, which is equivalent to drinking 40 cups of coffee rapidly. That's a lot of coffee!
2. Which of the following is NOT a regular slang term for coffee?

Answer: Jitters

Although coffee may cause the "jitters", it isn't usually known by that name.
3. Which region of the world is generally credited with discovering coffee?

Answer: Arabia

The legend goes that a goat herder noticed his goats would stay up all night if they ate a certain berry. He chewed on it and found he had more energy.
4. What European city had the first coffee houses? Hint: It's also known for its canals.

Answer: Venice

This was around 1600. Coffee was introduced to the city from the Arabian peninsula.
5. What famous London insurance market started as a coffee house?

Answer: Lloyd's of London

Edward Lloyd's Coffeehouse opened in 1688. Coffee houses became the place to socialize and certain occupations tended to congregate at certain coffee houses.
6. In America, "coffee black" generally means which of the following?

Answer: Neither milk or cream

According to Wikipedia, coffee black is without milk or cream. When I grew up, "coffee black" meant nothing in it, no sugar, cream or milk.
7. What event caused Americans to start drinking coffee instead of tea?

Answer: Boston Tea Party

The Boston Tea Party was the American response to the British tax on tea. A bunch of men, dressed up like Indians dumped crates of tea into Boston Harbor to protest the tax. It became patriotic to drink coffee after that.
8. Fill in the blank to this commercial jingle; "The best part of waking up is __________ in your cup."

Answer: Folger's

Folger's was started in 1850 in San Francisco. Three brothers came to mine gold. The youngest was unable to accompany his brothers due to lack of money and stayed in town, working. He partnered with another man and they thought that grinding the coffee beans after roasting would make the coffee more convenient.

When the brother had enough money, he went to his brothers, carrying the ground coffee in cans.
9. In New Orleans, what is commonly added to coffee to make it last longer?

Answer: Chicory

Louisiana was originally a French Colony. During the French Civil War, coffee was scarce, so chicory was added, to stretch the coffee and to decrease the bitterness. Cafe du Monde in New Orleans is known for its various coffee blends with chicory.
10. Cafe au Lait is what in English?

Answer: Coffee with milk

Cafe au Lait is usually half coffee and half steamed milk. It's known as Cafe con Leche in Spanish.
Source: Author jane3cats

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 73: 9/10
Nov 29 2022 : 1ziggy: 8/10
Nov 29 2022 : Monkman: 8/10
Nov 29 2022 : redwaldo: 9/10
Nov 29 2022 : puzzlelover2: 9/10
Nov 29 2022 : agentofchaos: 10/10
Nov 29 2022 : PDAZ: 9/10
Nov 29 2022 : Linda_Arizona: 9/10
Nov 29 2022 : Scooby2010: 8/10

Score Distribution

quiz
12/1/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us