FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about La Cuisine Normande The Norman Gastronomy
Quiz about La Cuisine Normande The Norman Gastronomy

La Cuisine Normande/ The Norman Gastronomy Quiz


Normandy is a beautiful French region. Come on to discover its wonderful landscapes, its rich History, its generous nature, its famous artists and, its delicious cuisine. Do you know the gastronomy of my native region?

A multiple-choice quiz by Ninarya27. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. French Foods

Author
Ninarya27
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,139
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
268
- -
Question 1 of 15
1. In France, we tend to start a good meal with an aperitif. What are you going to drink, if we offer you a "Kir Normand"? Hint


Question 2 of 15
2. If you visit Caen or Cherbourg, two famous cities in Normandy, you can drink a cocktail named "L'Embuscade" (the ambush). What is it? Hint


Question 3 of 15
3. For starters, you are served a specialty of the town of Vire, what is it? Hint


Question 4 of 15
4. Do you like oysters? In which part of Normandy can you eat oysters with a strong iodized taste and a subtle nutty flavor? Hint


Question 5 of 15
5. If you like fish and shellfishes dishes, which of these should the waiter recommend you to try? Hint


Question 6 of 15
6. Which small Norman harbor is famous for its production of mussels? Hint


Question 7 of 15
7. What is "escalope à la normande"? Hint


Question 8 of 15
8. During long festive meals, for a wedding, for example, we take "Le trou normand" (the Norman hole). It separates the fish dish and the meat dish. But what is "Le trou normand"? Hint


Question 9 of 15
9. Le Mont St Michel is not only famous for being listed as a world heritage site by UNESCO, but also for two recipes. What are they? Hint


Question 10 of 15
10. What are going to eat if you order some "Demoiselles de Cherbourg"? Hint


Question 11 of 15
11. Normandy is well known for its cheeses. This is one of the regions that produces different kinds of cheeses.

Which of the following cheeses, does not take its name from the place where it comes from?
Hint


Question 12 of 15
12. Now it's dessert time! We offer you some "teurgoule", what is it? Hint


Question 13 of 15
13. During fairs, festivals, or just for a tasty snack, we can eat an apple, or a pear, cooked in a spicy sirup, then wrapped in puff paste. We put butter and cinnamon at the top, then we bake it. What's the name of this recipe? Hint


Question 14 of 15
14. If you want bring a tasty souvenirs from Normandy, you can buy special candies from Isigny, what are they? Hint


Question 15 of 15
15. You could also buy a famous Norman biscuit if you want. It's french name comes from the word "sand" in french, what is name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In France, we tend to start a good meal with an aperitif. What are you going to drink, if we offer you a "Kir Normand"?

Answer: Cider with Blackcurrant liqueur

An aperitif is a drink designed to whet your appetite.

Kir is traditionally a dry white wine with blackcurrant liqueur, but you can also choose peache, blackberry or raspberry liqueurs, if you prefer. For Kir Royal, the white wine is replaced with champagne. For Kir Normand, wine is replaced by the famous cider, produced in the region.
2. If you visit Caen or Cherbourg, two famous cities in Normandy, you can drink a cocktail named "L'Embuscade" (the ambush). What is it?

Answer: Calvados, beer and white wine

This drink does not taste as if it had a high alcohol content, but it actually does - thus the name.
3. For starters, you are served a specialty of the town of Vire, what is it?

Answer: L'andouille

L'andouille is a pork sausage smoked in beech wood, then baked in court-bouillon.
Its strong flavor is due to the pieces of pork used in the recipe.
4. Do you like oysters? In which part of Normandy can you eat oysters with a strong iodized taste and a subtle nutty flavor?

Answer: Le Cotentin

Le Cotentin is located on the English Channel coasts. It's an area very famous for oysters, mussels and others shellfishes.
5. If you like fish and shellfishes dishes, which of these should the waiter recommend you to try?

Answer: La marmite Dieppoise

This is a dish from the city of Dieppe. This is a stew made with angler fish, sole, turbot fish, pilgrim scallop and, mussels. It's cooked with leek, celery, white wine and, cream.

Les tripes à la mode de Caen are meat offal cooked with white wine and aromatic herbs. It's a recipe from the city of Caen.

La salade cauchoise is a salad of endive with apple, diced ham, Gruyere cheese, walnut kernels, seasoned with a lemon cream sauce.

Escalope normande is a meat dish with cream and mushrooms.
6. Which small Norman harbor is famous for its production of mussels?

Answer: Barfleur

Barfleur has the label of the most beautiful villages of France. This is the smallest village of the department named La Manche. It has kept an authentic Norman heritage. It's very famous about the mussels production as well as being a popular destination for the summer holidays.
7. What is "escalope à la normande"?

Answer: A slice of cushion of veal cooked with mushrooms, cream, calvados and a bite of camembert

"A la normande" means cooked with mushrooms, cream and Calvados liqueur for a meat dish.

It could be a little different for a fish dish, but there is always cream.
8. During long festive meals, for a wedding, for example, we take "Le trou normand" (the Norman hole). It separates the fish dish and the meat dish. But what is "Le trou normand"?

Answer: Calvados liqueur shot with apple sorbet

The Calvados liqueur is said to help the digestion to continue eating during a festive and high calories' meal.
9. Le Mont St Michel is not only famous for being listed as a world heritage site by UNESCO, but also for two recipes. What are they?

Answer: Omelette de la Mère Poulard / Le mouton de prés salés

Le prés salé (Salted marsh) is a field which is covered by the sea during the high tide. Then when the water recedes, sheep eat the high salinity grass, which gives a characteristic flavor to the meat. The salted marsh of the Mont Saint Michel is the largest in Europe.

La Mère Poulard is Annette Boutiaut who married Victor Poulard in the Mont St Michel in 1873. She opened a little restaurant, on the Mont Saint Michel, whose beginnings were difficult. While the customers were waiting for their main dish, she offered them a very light omelet, perfectly cooked over a wood fire. The fame of La mère Poulard was born!

Artists and politicians came from all over France to taste her famous omelet.
It's said that the secret of the recipe is the fact that eggs are whipped for a very long time.
10. What are going to eat if you order some "Demoiselles de Cherbourg"?

Answer: Lobsters

Les Demoiselles de Cherbourg are small lobsters cooked in a court-bouillon.
11. Normandy is well known for its cheeses. This is one of the regions that produces different kinds of cheeses. Which of the following cheeses, does not take its name from the place where it comes from?

Answer: Excelsior

L'Excelsior was a cheese produced near Forges-les-Eaux in the XIXth century. It was the Parisian cheese merchant, Androuët, who gave it its name.

The other cheeses are named for the village where they are produced.
12. Now it's dessert time! We offer you some "teurgoule", what is it?

Answer: Rice cooked in milk with sugar and cinnamon or vanilla

La "teurgoule" (tordre la goule) means "twist the face".

Its name comes from the fact that it's so good, so the greedy people can't wait for it to cool. They eat it when it's still too warm, that makes them make funny faces because it burns their mouths and tongues.

It's a really tasty dessert made of rice cooked in a earthenware pot, with milk, sugar and cinnamon. The original recipe is with cinnamon, but you can change that to vanilla. We bake it for a very long time (5-6 hours), at a low temperature (150°C).
13. During fairs, festivals, or just for a tasty snack, we can eat an apple, or a pear, cooked in a spicy sirup, then wrapped in puff paste. We put butter and cinnamon at the top, then we bake it. What's the name of this recipe?

Answer: Douillon

This is a very old recipe and each family has its own.

It has been mostly unavailable in stores for a long time because it's not a fashionable dessert, but a rustic one. But nowadays, we can buy it, in few Boulangeries/Patisseries (bakery shops).
14. If you want bring a tasty souvenirs from Normandy, you can buy special candies from Isigny, what are they?

Answer: Caramels

Issigny is very famous for its dairy industry. You have the possibility to visit the toffee factory in Issigny-sur-mer and to buy all their different kinds of caramels (salted butter, with nuts, with coffee, chocolate, vanilla, apple, Calvados...)
15. You could also buy a famous Norman biscuit if you want. It's french name comes from the word "sand" in french, what is name?

Answer: Le sablé

Le sablé is mainly made of butter.

The dough is very crumbly and looks like sand (sable in french).
It's so delicious, but you must love good butter to appreciate it ;)
Source: Author Ninarya27

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us