FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Taste of France
Quiz about A Taste of France

A Taste of France Trivia Quiz


From haute cuisine to bistro dining, let us take a look at what France has to offer. Bon Appétit!

A multiple-choice quiz by Plodd. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. French Foods

Author
Plodd
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,056
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2818
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (9/10), Guest 92 (9/10), Guest 75 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which creamy French cheese made from cow's milk originated from the Normandy region in northern France?
Hint


Question 2 of 10
2. Crécy soup is a hearty and warming dish served throughout France. What is the main ingredient?
Hint


Question 3 of 10
3. Black truffles are a well known feature on some of the gastronomic menus in France. What is the truffle called from the Perigord region?
Hint


Question 4 of 10
4. Small strips of pork fat are used in French cooking to add a salty flavour to soups, stews, quiches and salads. What are these pieces of fat called? Hint


Question 5 of 10
5. Which hearty casserole from south west France is translated as 'white bean stew'?
Hint


Question 6 of 10
6. France is famed for its production of wine and liquor. Which of the following liquor was introduced by the Carthusian Monks in the 18th century? Hint


Question 7 of 10
7. A typical French patisserie will sell pastries and cakes of various types and sizes. Which traditional French cake is shaped like a shell and made from a sponge mixture? Hint


Question 8 of 10
8. In relation to French food, what are 'cuisses de grenouille'? Hint


Question 9 of 10
9. Croque Monsieur is a toasted cheese and ham sandwich. Which ingredient would be added to turn this popular snack into a Croque Madame? Hint


Question 10 of 10
10. This French cake is a masterpiece served at weddings. It consists of individual profiteroles being 'glued' together with toffee glaze into a large conical shape. What is the name of this elaborate cake? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Guest 172: 9/10
Jul 13 2024 : Guest 92: 9/10
Jun 29 2024 : Guest 75: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which creamy French cheese made from cow's milk originated from the Normandy region in northern France?

Answer: Camembert

An inhabitant from the village of Camembert reputedly invented the cheese in the 19th century. Marie Harel gave shelter to a monk from Brie, near Paris, during the French Revolution. In return he gave her the 'secret' recipe to make the cheese.
2. Crécy soup is a hearty and warming dish served throughout France. What is the main ingredient?

Answer: Carrots

The region of Crécy in northern France is noted for the production of carrots. The area is also famous for its battlefield and the Hundred Years War. The English traditionally ate carrot soup on August 26th, the anniversary of the French defeat at the Battle of Crécy.
3. Black truffles are a well known feature on some of the gastronomic menus in France. What is the truffle called from the Perigord region?

Answer: Black diamond

An easy way to use truffle for cooking is to make truffle butter. Shred one ounce of truffle with half a pound of butter and a little salt. This can be refrigerated or put into individual ice cube containers for freezing.
4. Small strips of pork fat are used in French cooking to add a salty flavour to soups, stews, quiches and salads. What are these pieces of fat called?

Answer: Lardons

Pork used for lardons is normally cured which will keep it fresh for an extended period of time. The salty, slightly smoky flavour enhances many recipes and can add texture to salads if they are cooked until crispy. Lardons can also be used to brown and cook vegetables, or meats, without leaving the food oily and greasy.
5. Which hearty casserole from south west France is translated as 'white bean stew'?

Answer: Cassoulet

Cassoulet dates back to about the 14th century and is named after the 'cassole', a round, deep earthenware pot. Pork, mutton, duck or goose can be used and at least 70% of the recipe should contain white haricot beans. Herbs and juices are included to give flavour.
6. France is famed for its production of wine and liquor. Which of the following liquor was introduced by the Carthusian Monks in the 18th century?

Answer: Chartreuse

Chartreuse is a green liquor made from wine alcohol, plants and herbs. It was first made as a medicine and distributed in small bottles to villagers surrounding Grenoble in France. It became so popular that a milder recipe was introduced for more widespread distribution.
7. A typical French patisserie will sell pastries and cakes of various types and sizes. Which traditional French cake is shaped like a shell and made from a sponge mixture?

Answer: Madeleine

The Madeleine originated from the Lorraine region in north eastern France. Genoise cake batter is placed in a specially molded pan in the shape of a shell. Finely ground nuts can be added to the cake batter or lemon zest to give the cake a lemony flavour.
8. In relation to French food, what are 'cuisses de grenouille'?

Answer: Frogs legs

Approximately 4,000 tons of frogs legs are eaten each year in France. They are normally imported from Indonesia as the frog is now a protected species in France. The easiest way to cook frogs legs is to lightly coat them with flour before frying in olive oil.
9. Croque Monsieur is a toasted cheese and ham sandwich. Which ingredient would be added to turn this popular snack into a Croque Madame?

Answer: Egg

Croque Monsieur is a traditional snack that was first recorded during the early 20th century. Thin slices of ham and cheese, typically Gruyere, are inserted between two slices of bread before grilling. A Croque Madame includes a fried egg placed on top of the toasted sandwich.
10. This French cake is a masterpiece served at weddings. It consists of individual profiteroles being 'glued' together with toffee glaze into a large conical shape. What is the name of this elaborate cake?

Answer: Croquembouche

Profiteroles are stacked high into a conical shape using toffee to stick them together. The outside of the cake can be decorated with candied almonds, flowers, chocolates, ribbons and threads of caramel. Two or three profiteroles are served to each guest. The word croquembouche means 'bite in the mouth'.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Taste Of...:

Come and explore the culinary delights from different menus around the world

  1. A Taste of England [3] Average
  2. A Taste of England [1] Average
  3. A Taste of England [2] Average
  4. A Taste of England [4] Average
  5. A Taste of France Average
  6. A Taste of India Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us