FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Food and Wines from Burgundy
Quiz about Food and Wines from Burgundy

Food and Wines from Burgundy Trivia Quiz


Few places have such a reputation for good eating and drinking as Burgundy. Maybe, this little quiz can refresh some of your knowledge on the foods and wines of the area.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. French Foods

Author
flem-ish
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
48,636
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1213
Last 3 plays: Guest 92 (6/10), Guest 76 (3/10), Guest 73 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these four qualifications would normally refer to the best quality of wine? Hint


Question 2 of 10
2. Whom does the Brotherhood of the Tastevin (wine-tasting )Knights recognize as the 'father of wine' ? Hint


Question 3 of 10
3. Where does the Brotherhood of the Tastevins ( official wine-tasters) hold their Chapters ? Hint


Question 4 of 10
4. In France wine can be bought from individual wine-growers and individual dealers but also from so called 'cooperatives'.In what does the wine from a cooperative normally differ from the other ones ? Hint


Question 5 of 10
5. At which time of the year is the great wine-auction held at the Hotel-Dieu (or Hospice) of Beaune ? Hint


Question 6 of 10
6. What type of white wine is normally used for the famous 'Kir' aperitif? Hint


Question 7 of 10
7. What procedure is used for the wine-auction at Beaune? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these is NOT a typical Burgundian delicacy ? Hint


Question 9 of 10
9. What colour are the famous Charolais cattle ? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these 'raisins' or 'cepages' is typically used for the more famous Burgundian red wines ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 92: 6/10
Jun 22 2024 : Guest 76: 3/10
Jun 07 2024 : Guest 73: 8/10
Jun 04 2024 : Guest 77: 7/10
May 24 2024 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these four qualifications would normally refer to the best quality of wine?

Answer: Grand Cru

Hautes Cotes (e.g. of Beaune or of Nuits Saint-Georges)refer to the periphery of the real wine-area.-Villages is a similar label.
2. Whom does the Brotherhood of the Tastevin (wine-tasting )Knights recognize as the 'father of wine' ?

Answer: Noah

Saint-Bernard was probably too much of an ascetic reformer to fully appreciate the qualities of the vineyards which his Cluniac predecessors had first planted in the area. - Saint-Vincent is their patron saint.- Bacchus is the God of wine.
3. Where does the Brotherhood of the Tastevins ( official wine-tasters) hold their Chapters ?

Answer: Clos de Vougeot chateau

The Dukes' Palace is now the Burgundy Governmental Palace - the Hospice de Beaune is where the famous wine auctions are held - the Clos de Vougeot chateau was built by the monks from Cluny who started a vineyard here
4. In France wine can be bought from individual wine-growers and individual dealers but also from so called 'cooperatives'.In what does the wine from a cooperative normally differ from the other ones ?

Answer: wine will most probably be from different plots

Only the individual dealers or wine-growers guarantee - at least for their better wines - that they are from the same plot.
5. At which time of the year is the great wine-auction held at the Hotel-Dieu (or Hospice) of Beaune ?

Answer: 3rd Sunday of November

The net gains from the sales of wine were originally meant for the poor of Beaune. Now they are given to charity organisations.
6. What type of white wine is normally used for the famous 'Kir' aperitif?

Answer: Bourgogne Aligote

Chardonnay is not a wine but a raisin (cepage). - Chablis and Meursault are far too good wines to ever use in an aperitif. - Aligote is the more ordinary type of white wine in Burgundy and it was a clever commercial idea to use that type of wine as an ingredient in an aperitif.
7. What procedure is used for the wine-auction at Beaune?

Answer: wine goes to the last bidder before a burning candle dies out

8. Which of these is NOT a typical Burgundian delicacy ?

Answer: cider

The black currant liqueur is typically used with the 'cheaper' Aligote white wines to make Kir. In combination with champagne or 'cremant' the Kir becomes a 'Kir Royal'.- Cassis is also an excellent type of jam. - Dijon has a long-standing reputation for both mustard and pain d'epices.
9. What colour are the famous Charolais cattle ?

Answer: white

They are typical 'meat' cows from the area near Charolles.
10. Which of these 'raisins' or 'cepages' is typically used for the more famous Burgundian red wines ?

Answer: Pinot Noir

Sauvignon is used for white wine. - Gamay Noir is a more democratic cepage , allows of a larger production but does not yield the same quality. - Merlot is not a popular cepage in Burgundy.
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us