FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Provencal Cuisine
Quiz about Provencal Cuisine

Provencal Cuisine Trivia Quiz


Here are some things about Provencal dishes and beverages that you might not know. I have tried everything but one! Good luck!

A multiple-choice quiz by Bruyere. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. French Foods

Author
Bruyere
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,402
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2558
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: wellenbrecher (10/10), Guest 136 (7/10), Guest 58 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Aioli, a classic Provencal dish cited in numerous books and films about the area, refers to what : Hint


Question 2 of 10
2. Pissaladiere, another typical dish from Provence is : Hint


Question 3 of 10
3. What is authentic Bouillabaisse? Hint


Question 4 of 10
4. Bouillabaisse is traditionally accompanied by : Hint


Question 5 of 10
5. What are calissons? Hint


Question 6 of 10
6. Ratatouille : which of the following is NOT true ? Hint


Question 7 of 10
7. 'Barbajuan' is the name of a speciality that comes from the Riviera and Nice in particular. What is it ? Hint


Question 8 of 10
8. What are 'Pieds et paquets marseillais'? Hint


Question 9 of 10
9. 'Aigo boulido', which of the following statements is false ? Hint


Question 10 of 10
10. 'Pastis', the legendary drink of Provence in literature and films. Which of the following is NOT true ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : wellenbrecher: 10/10
Jun 21 2024 : Guest 136: 7/10
Jun 18 2024 : Guest 58: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aioli, a classic Provencal dish cited in numerous books and films about the area, refers to what :

Answer: Garlic mayonnaise with olive oil, served with poached salt cod, boiled vegetables, and hard boiled eggs.

Aioli is a typical meal for festivities and sometimes villages brag about the biggest aioli ever made ! The saying goes that you put in one clove per person at the table. And that it is only good if everyone eats it !
2. Pissaladiere, another typical dish from Provence is :

Answer: a type of pizza crust topped with cooked onions, no tomato sauce and anchovies

Pissaladiere is a pizza like crust with onions on it, and garlic depending on where you eat it. If you guessed dandelion greens salad, that is the word 'pissenlit'. Leeks are a diuretic so there is my other detractor. The pissala root comes from the salted fish, or anchovies.
3. What is authentic Bouillabaisse?

Answer: It is a fish soup only to be made with fish found near Marseille

Bouillabaisse is said to be authentic only with fish from Marseille's harbor. Les poissons de roche or rock fish are one of the most famous. The seafood is visible and broth is added to your dish or served on the side.
4. Bouillabaisse is traditionally accompanied by :

Answer: garlic flavored croutons and a strong garlic bright yellow mayonnaise called 'rouille'

Bouillabaisse is served with croutons, and rouille on them. Rouille literally means rust.
5. What are calissons?

Answer: They are lozenge shaped candies made with almonds and honey.

Calissons from Aix-en-Provence are a honey almond paste type sweet, with a kind of white glaze on them. The biscuit type thing would be a 'croquant', one place known for them is Allauch, not far from Marseille. The word 'calisson' is not to be confused with 'calecon' which means underwear like boxers.
6. Ratatouille : which of the following is NOT true ?

Answer: It occasionally includes beef or pork.

Ratatouille never contains meat.
7. 'Barbajuan' is the name of a speciality that comes from the Riviera and Nice in particular. What is it ?

Answer: a spinach type filling in a little rectangular pastry dough, fried

Barbajuans are a small rectangular spinach cheese filled pastry. Very good ! When they bring them out at festivals, they last about two seconds! I once saw a big table full of them at a fourteenth of July celebration near Monaco emptied within minutes.
8. What are 'Pieds et paquets marseillais'?

Answer: they are sheep's feet (aka trotters) and stomachs in a tomato based sauce

1. Pieds et paquets marseillais, are sheep's trotters according to the Larousse Gastronomique. This is the one I have never eaten ! But if you read the English equivalents you would never eat anything !
9. 'Aigo boulido', which of the following statements is false ?

Answer: it means 'garlic soup' in Provencal.

The other things are true. In Provencal garlic and water have similar sounding names. So even if there is garlic, it is stilled boiled water. This is an example of making something out of nothing much.
10. 'Pastis', the legendary drink of Provence in literature and films. Which of the following is NOT true ?

Answer: it contains absinthe

It certainly doesn't contain absinthe, thank goodness. Though some people drink pastis straight, it is generally diluted when served.
Source: Author Bruyere

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us