FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cest delicieux
Quiz about Cest delicieux

C'est delicieux! Trivia Quiz


This quiz is dedicated to all those people who have quite some knowledge on the French cuisine. I hope you find this quiz interesting as well as delicious. The aim of this quiz is to identify the french town where the particular speciality comes from.

A multiple-choice quiz by Active_X. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. French Foods

Author
Active_X
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
143,004
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2828
- -
Question 1 of 15
1. Bouillabaisse is considered a speciality of which region? Hint


Question 2 of 15
2. Which place is famous for its melons? Hint


Question 3 of 15
3. Which city is renowned for its prunes? Hint


Question 4 of 15
4. Which city is famous for its speciality called nougat? Hint


Question 5 of 15
5. Which regions are famous for their production of cider? Hint


Question 6 of 15
6. Which region is famous for its pancakes or crepes? Hint


Question 7 of 15
7. Which of these places is not very famous for its cheese? Hint


Question 8 of 15
8. Which city is famous for its mustard? Hint


Question 9 of 15
9. Which region is famous for its quiche? Hint


Question 10 of 15
10. Which place is famous for its fondue? Hint


Question 11 of 15
11. Which region is MOSTLY famous for its wine? Hint


Question 12 of 15
12. Where is the water brand name "Vittel" produced? Hint


Question 13 of 15
13. Which of the following is not a French liqueur? Hint


Question 14 of 15
14. Now it is time for sweets. Which place is famous for its "betises"? Hint


Question 15 of 15
15. Which French town is famous for its champagne? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Bouillabaisse is considered a speciality of which region?

Answer: Provence Alpes Cote d'Azur (Marseille in particular)

Bouillabaisse is considered the specialty of Marseille as the fish necessary for the preparation are from there. Though you may find it on the menu elsewhere, the purists will tell you that only Marseille can make true bouillabaisse.
2. Which place is famous for its melons?

Answer: Cavaillon

Cavaillon is located in the Luberon in Provence. The very best melons are from there. Camembert is a place in Normandie famous for its cheese.
3. Which city is renowned for its prunes?

Answer: Agen

Les pruneaux d'Agen are renowned throughout France. This is in the Southwest.
4. Which city is famous for its speciality called nougat?

Answer: Montelimar

Nougat is a type of sweet made of almonds and honey.
5. Which regions are famous for their production of cider?

Answer: Basse Normandie & Haute Normandie

It is in Normandy where the D-Day Landings occurred in World War 2.
6. Which region is famous for its pancakes or crepes?

Answer: Bretagne (Brittany)

In French pancakes are crepes. There are crepes souzettes(pancakes with oranges) while some people like adding nutella to their pancakes.
7. Which of these places is not very famous for its cheese?

Answer: Marseille

Camembert is a village in Normandy. Roquefort is in the South of France. Not too many cows in Marseille, a very large urban area. Maroilles is a characteristic orange red rind cheese that gets a little hairy! It comes from the North.
8. Which city is famous for its mustard?

Answer: Dijon

Dijon is the capital of the Burgundy region. This region is famous for wine and for its snails. There is a plate known as "Escargots de Bourgogne". Wine is also popular there.
9. Which region is famous for its quiche?

Answer: Lorraine

Though quiche is eaten all over the country now, it originated in the Lorraine region.
10. Which place is famous for its fondue?

Answer: Savoie

Fondue is a plate consisting of a mixture of different types of cheese which are melted. It looks like a cheese soup. You either do a Savoyard or a Bourgogne. The former is dipping chunks of bread into cheese, and the latter dipping bits of meat into hot oil and then sauces. Definitely a dish for the mountains and a cool climate.
11. Which region is MOSTLY famous for its wine?

Answer: Bordeaux

12. Where is the water brand name "Vittel" produced?

Answer: Vosges

The springs of Vittel are located in the Vosges mountain area in the north east. It is also a spa town where many people go for a cure, to bathe, drink etc and supposedly become healthy in a week!
13. Which of the following is not a French liqueur?

Answer: Lowenbrau

Pancakes are very delicious when Grand Marnier is added. Lowenbrau is a German beer.
14. Now it is time for sweets. Which place is famous for its "betises"?

Answer: Cambrai

Les betises de Cambrai are mint sweets. Take it and you will have a refreshing breath.
15. Which French town is famous for its champagne?

Answer: Reims

Metz and Nancy are found in the Lorraine region. They are famous for their "choucroute."
Source: Author Active_X

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us