FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Strange French Culinary Terms
Quiz about Strange French Culinary Terms

Strange French Culinary Terms Trivia Quiz


Here are some very intriguing terms for various French specialties. I hope you enjoy them! Bon appetit from France!

A multiple-choice quiz by Bruyere. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. French Foods

Author
Bruyere
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,652
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2886
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. 'Pets-de-nonne', a light fritter with a subtle orange blossom flavor literally means: Hint


Question 2 of 10
2. 'Gendarmes' do not refer to a law enforcement official but actually to: Hint


Question 3 of 10
3. 'Langues-de-chat a la creme' designates which specialty? Hint


Question 4 of 10
4. The term 'Frog's legs' is 'cuisses de grenouille' in French. What part of the body does it literally refer to in French? Hint


Question 5 of 10
5. 'Ris de veau' refers to which dish? Hint


Question 6 of 10
6. 'Trompettes-de-la-mort a la savoyarde' refers to: Hint


Question 7 of 10
7. 'La Barbe a Papa' refers to: Hint


Question 8 of 10
8. 'Alouette-sans-tete' literally means 'headless lark' but what is the dish actually made of? Hint


Question 9 of 10
9. 'Amuse-gueule' refers to what we normally call hors'd'oeuvre in America or snack. What is the literal translation? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following animal names in French actually refers to a type of fish as well? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 92: 7/10
Jun 21 2024 : Guest 136: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'Pets-de-nonne', a light fritter with a subtle orange blossom flavor literally means:

Answer: Nun's farts

Yes indeed, but translated in the more genteel Larousse Gastronomique as Nun's sighs.
2. 'Gendarmes' do not refer to a law enforcement official but actually to:

Answer: a type of thin doubled sausage in Alsace also called Jaeger

These are often sold at the sauerkraut stand in most supermarkets when the sauerkraut season is on. They resemble beef jerky.
3. 'Langues-de-chat a la creme' designates which specialty?

Answer: a pastry sitting in cream

I hope you didn't think the French really do eat everything. Or did the cat have your tongue?
4. The term 'Frog's legs' is 'cuisses de grenouille' in French. What part of the body does it literally refer to in French?

Answer: thighs

They actually say thighs. Grenouille is said to be one of the hardest words to pronounce in French for a foreigner by the way.
5. 'Ris de veau' refers to which dish?

Answer: Veal Sweetbreads

This is actually a part of the calf that I do not want to elaborate.
6. 'Trompettes-de-la-mort a la savoyarde' refers to:

Answer: a mushroom dish

Yes, it is a mushroom dish, and despite the name, they must be edible, but you'd better know the cook quite well.
7. 'La Barbe a Papa' refers to:

Answer: cotton candy

Surprise! It is cotton candy. However, brill is a barbue, a bass is a bar.
8. 'Alouette-sans-tete' literally means 'headless lark' but what is the dish actually made of?

Answer: a thin veal cutlet surrounding a slice of ham and bacon tied to resemble a bird

alouette gentille alouette, this time it is actually a different animal!
9. 'Amuse-gueule' refers to what we normally call hors'd'oeuvre in America or snack. What is the literal translation?

Answer: Amuse the mouth or 'mug'

This is the word for an animal's mouth, but also used in everyday language for the face you pull when you're angry. Or the 'mug'. Funny that in such a genteel country they use such a harsh word.
10. Which of the following animal names in French actually refers to a type of fish as well?

Answer: Loup

Yes, the first time I saw grilled wolf on the menu, I said they really must eat anything here. It is actually sea bass.
Source: Author Bruyere

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us