Quiz about Let Them Eat Cake
Quiz about Let Them Eat Cake

Let Them Eat Cake! Trivia Quiz


Marie Antoinette had no clue about what foods her peasants could afford. However, cake is a universal favorite food. At least consuming this quiz won't cost you too many carbs or calories.

A multiple-choice quiz by gable. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Cooking and Baking
  8. »
  9. Cakes

Author
gable
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,965
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
916
Last 3 plays: Guest 136 (3/10), Guest 173 (3/10), Guest 38 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What kind of cake must be made without egg yolks? Hint

Cheesecake
Carrot Cake
Angel Food Cake
Devil's Food Cake

2. What ingredient does not occur in the crust of a true New York Cheesecake? Hint

Flour
Vanilla
Butter
Graham cracker crumbs

3. What ingredient is hidden in a King Cake before serving? Hint

Blueberries
Whipped cream
Marzipan
A small plastic baby

4. Wacky Cake is made without milk, butter or eggs.

True
False

5. A theory that there is only one fruitcake in the world and that it is regifted Christmas after Christmas was proposed by which well-known US television personality? Hint

Jay Leno
Oprah Winfrey
Conan O'Brien
Johnny Carson

6. What unusual ingredient is used in some spice cakes? Hint

Canned vichyssoise
Canned pea soup
Canned tomato soup
Canned chicken soup

7. What is reputed be the origin of the sponge cake named Génoise? Hint

Genoa, Italy
The Kingdom of Genovia
Geneva, Switzerland
Ghent, Belgium

8. What leavening agent is typically used to make a Kugelhopf? Hint

7-Up
Baking powder
Yeast
Baking soda

9. What special ingredient is hidden under the chocolate icing of a Sacher Torte? Hint

Apricot jam
Cappuccino ganache
Mint cream
Orange marmalade

10. The Hummingbird Cake is popular in the southern US, but where did it originate? Hint

Costa Rica
Jamaica
Haiti
Cuba


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind of cake must be made without egg yolks?

Answer: Angel Food Cake

To rise, an angel food cake depends on air beaten into egg whites. The fat which occurs in egg yolk will make the cake fall. The pan cannot be greased for the same reason. The other cakes mentioned could conceivably be made without egg yolks, but all of them depend on baking powder or baking soda for leavening.
2. What ingredient does not occur in the crust of a true New York Cheesecake?

Answer: Graham cracker crumbs

It's about the crust. A New York Cheesecake has a cookie dough crust (made with butter and flour) but never graham cracker crumbs. Some people may enjoy different toppings on their cheesecake, but graham crackers should never be on the bottom.
3. What ingredient is hidden in a King Cake before serving?

Answer: A small plastic baby

This cake is made to commemorate the three kings (magi) who went to see the newly born baby Jesus. The person who finds the baby receives certain privileges. The baby is added once the cake is done so it doesn't melt! Various forms of this cake are traditional in Latin America, France, and Spain.

It is also a feature of Mardi Gras in New Orleans. A coin or ring may be used as the prize in some cultures. If a metal trinket is used, it can be baked in the batter rather than added later.
4. Wacky Cake is made without milk, butter or eggs.

Answer: True

Wacky cake is characterized by lack of milk, eggs, or butter. It is a chocolate cake made with cocoa powder and rises due to a chemical reaction between vinegar and baking soda. Food historians suggest that this recipe grew out of a time when sugar, butter and milk were rationed.
5. A theory that there is only one fruitcake in the world and that it is regifted Christmas after Christmas was proposed by which well-known US television personality?

Answer: Johnny Carson

Fruitcake has a long history. Some trace it to Egypt (due to the prevalence of dried fruits and nuts in the Middle East.) Other authors comment on its durability which made it a good thing for medieval knights to pack on their quests. In the US, Southern teetotalers omitted the liquor often used as a preservative.

There is a tradition to use fruit cake as a wedding cake and to dispense it in small decorated boxes such that guests can put the cake under their pillow after the wedding to produce nuptial dreams.
6. What unusual ingredient is used in some spice cakes?

Answer: Canned tomato soup

The website FoodTimeline.org by Lynne Oliver attributes the development of the Tomato Soup Cake to the Depression. The recipe appeared in the Los Angeles Times in the early 1930's and (like the Wacky Cake) used little sugar or butter.
7. What is reputed be the origin of the sponge cake named Génoise?

Answer: Genoa, Italy

This simple sponge cake is used as a base for many more elaborate confections including the jelly roll and the "Buche de Noel."
8. What leavening agent is typically used to make a Kugelhopf?

Answer: Yeast

The Kugelhopf is a traditional Austrian or Alsatian sweet bread rich in eggs and butter and leavened with yeast. Raisins and nuts are additional ingredients. The Kugelhopf is usually baked in a high round tin mold.
9. What special ingredient is hidden under the chocolate icing of a Sacher Torte?

Answer: Apricot jam

The Sacher Torte originated in the Hotel Sacher in Vienna who closely guards the recipe and the reputation of its cake by controlling its distribution. Luckily for those of us who live outside of Austria, recipes can be found.
10. The Hummingbird Cake is popular in the southern US, but where did it originate?

Answer: Jamaica

This rich cake is made with bananas, walnuts and crushed pineapple with a cream cheese frosting.
Source: Author gable

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 03 2022 : Guest 136: 3/10
Nov 30 2022 : Guest 173: 3/10
Nov 28 2022 : Guest 38: 4/10
Nov 28 2022 : Guest 38: 4/10
Nov 26 2022 : winston1: 5/10
Nov 21 2022 : Guest 107: 5/10
Oct 30 2022 : Guest 104: 5/10
Oct 11 2022 : Guest 174: 2/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us