FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about On The Road In Tanzania
Quiz about On The Road In Tanzania

On The Road In Tanzania Trivia Quiz


This quiz is on the food we sampled on the road in Tanzania.

A multiple-choice quiz by schnifer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. International Cuisine

Author
schnifer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
213,549
Updated
Apr 24 24
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
316
- -
Question 1 of 10
1. Which of these are the main ingredients for ugali? Hint


Question 2 of 10
2. What is the general name given to the sauce which is usually served with ugali? Hint


Question 3 of 10
3. What would you expect to be served if you ordered wali at a restaurant? Hint


Question 4 of 10
4. True or False: Chapati is a round bread cooked like a pancake?


Question 5 of 10
5. Vendors are commonly seen selling snacks on the streets of Tanzania. Which nut is most commonly sold by these vendors? Hint


Question 6 of 10
6. Some vendors also sell hot food on the streets. Which of these could you buy as a snack? Hint


Question 7 of 10
7. Chipsi mayai is a delicious omelet when served 'kavu sana'. Which of these would you find in the omelet mixture? Hint


Question 8 of 10
8. What is mishaki? Hint


Question 9 of 10
9. What are pilipili? Hint


Question 10 of 10
10. Which dish is like stew made with beans, onions, meat and whole kernels of maize? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these are the main ingredients for ugali?

Answer: maize and cassava flour

Ugali is made by mixing maize and cassava flour with water until it becomes stiff. It is served in a large bowl and eaten with the hands.
2. What is the general name given to the sauce which is usually served with ugali?

Answer: Mchuzi

Mchuzi is a sauce which contains meat, fish, beans or spinach. It is served in a small bowl and the ugali is dipped into it.
Mboga is a sauce which is prepared with vegetables and is present during most meals.
3. What would you expect to be served if you ordered wali at a restaurant?

Answer: Cooked Rice

Wali is available in most Tanzanian restaurants with a variety of meat and sauces.
4. True or False: Chapati is a round bread cooked like a pancake?

Answer: True

Chapati can be eaten on its own but it is usually used to pick up other foods.
5. Vendors are commonly seen selling snacks on the streets of Tanzania. Which nut is most commonly sold by these vendors?

Answer: Cashew nut

Cashew nuts are available everywhere and are very cheap to buy. They are also cooked into a lot of Tanzanian dishes such as kande.
6. Some vendors also sell hot food on the streets. Which of these could you buy as a snack?

Answer: Corn on the cob

The corn on the cob is usually blackened a little on the outside but it still tastes fantastic.
7. Chipsi mayai is a delicious omelet when served 'kavu sana'. Which of these would you find in the omelet mixture?

Answer: Potato chips

Chipsi mayai is a great dish for on the road as it is tasty and very filling. It is prudent to order it 'kavu sana' (very dry) as it can be very gooey if you don't!
8. What is mishaki?

Answer: meat on a skewer, grilled to a crisp

Mishaki is available in touristy areas and is best eaten with a drink in hand as it can be very dry.
9. What are pilipili?

Answer: hot peppers

Pilipili are usually available to spice up bland sauces as most spices are only available near the coast and on Zanzibar.
10. Which dish is like stew made with beans, onions, meat and whole kernels of maize?

Answer: Kande

Kande is rarely served to foreign guests unless requested but it is exceptionally delicious.
Source: Author schnifer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us