FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sewing Notions and Potions
Quiz about Sewing Notions and Potions

Sewing Notions and Potions Trivia Quiz


Being a quilter myself, I've decided to create a quiz on some of the notions that people who sew or quilt most likely run into on a daily basis. The notions and potions are mostly American. Have fun!

A multiple-choice quiz by Burmlvr2478. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework
  8. »
  9. Sewing

Author
Burmlvr2478
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,400
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
690
Last 3 plays: Guest 69 (6/10), PurpleComet (8/10), bernie73 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. This is a very fun item that is used for pushing out seams on many different types of garments. It was created by Lynn Graves and boasts that "it pushes, pokes, pulls, p-fudges, p-turns, and p-stuffs". What is this "colorful" notion? Hint


Question 2 of 10
2. These are essential if you're working with triangles. They'll make your life so much easier. They are paper triangles that come in a variety of sizes that you can sew over to make perfect triangles without much effort. What are they called? Hint


Question 3 of 10
3. Liquid Thread can only be used as a temporary adhesive, and is not meant for a permanent hold.


Question 4 of 10
4. This "tape" isn't really tape at all, but rather more like a ribbon of cloth. It is helpful for binding quilts, finishing collars and sometimes finishing off the hem of a skirt. This notion is called bias tape.


Question 5 of 10
5. Ouch! I just poked my finger while sewing. Good thing I have a thimble. But wait! Which finger does my thimble go on? Hint


Question 6 of 10
6. 505 Spray is a secure adhesive that can be repositioned even after it has been sprayed on.


Question 7 of 10
7. Which one of these isn't a brand name of spray starch? Hint


Question 8 of 10
8. Darn! I've just sewn my fabric the wrong way. Could a knit-picker help me out with fixing this? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these items does the Mountain Mist company make? Hint


Question 10 of 10
10. What does Retayne do for fabric? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 69: 6/10
May 18 2024 : PurpleComet: 8/10
Apr 26 2024 : bernie73: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is a very fun item that is used for pushing out seams on many different types of garments. It was created by Lynn Graves and boasts that "it pushes, pokes, pulls, p-fudges, p-turns, and p-stuffs". What is this "colorful" notion?

Answer: Purple Thang

The Purple Thang brought relief to seamstresses and quilters everywhere. For years I had been using butter knives, and the backs of pen caps to push out my seams, but no longer! It has a flat 1/4 inch plastic head and on the opposite side, a "poker" with a slight curve, ideal for pushing out corners.
2. These are essential if you're working with triangles. They'll make your life so much easier. They are paper triangles that come in a variety of sizes that you can sew over to make perfect triangles without much effort. What are they called?

Answer: Thangles

I've used them before for putting together triangle quilts. Many people write books on projects which exclusively use Thangles.
3. Liquid Thread can only be used as a temporary adhesive, and is not meant for a permanent hold.

Answer: False

Liquid Thread can be used for appliqué, hems and seams, foiling, and for making no-sew quilts. It is highly permanent and very helpful for doing crafts quickly and effectively.
4. This "tape" isn't really tape at all, but rather more like a ribbon of cloth. It is helpful for binding quilts, finishing collars and sometimes finishing off the hem of a skirt. This notion is called bias tape.

Answer: True

It can be bought at even the most basic sewing store and comes in a variety of colors and widths. Bias tape can be fusible or non-fusible and you can even make it yourself by cutting the desired width of fabric on the bias.
5. Ouch! I just poked my finger while sewing. Good thing I have a thimble. But wait! Which finger does my thimble go on?

Answer: It depends on the type of sewing you do and your technique

Most people (myself included) will wear a thimble on their middle finger. However, some people will wear them on their index fingers as well.
6. 505 Spray is a secure adhesive that can be repositioned even after it has been sprayed on.

Answer: True

This is one of my favorite sprays ever to use when I quilt. It comes in handy when I have to sew many layers together because if I need to, I can reposition the fabric without any sticky residue.
7. Which one of these isn't a brand name of spray starch?

Answer: Darice

I personally use Best Press because it comes in a variety of scents and doesn't clump like some cheaper varieties. I've always had good luck with it.
8. Darn! I've just sewn my fabric the wrong way. Could a knit-picker help me out with fixing this?

Answer: No, a knit-picker is used to repair snags without tearing the fabric.

If you don't know what a knit-picker is, you might know this notion as a seam-ripper. They are the exact same thing, they just follow different names. They have a small blade and they are used to take out teams or other misplaced threads.
9. Which of these items does the Mountain Mist company make?

Answer: Batting and pillowforms

They also have a wonderful line of eco-friendly batting.
10. What does Retayne do for fabric?

Answer: Prevents fabric from bleeding

It is made by K & G Crafts, and fairly inexpensive. You can add it to the washing machine or use it when you're washing by hand. It comes in handy and really does prevent your fabric from bleeding, as fabric sometimes does.
Source: Author Burmlvr2478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us