FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sewing and You
Quiz about Sewing and You

Sewing and You Trivia Quiz


This quiz is all about some basic and little- known things about sewing and fabric.

A multiple-choice quiz by Bobyn42. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Needlework
  8. »
  9. Sewing

Author
Bobyn42
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,835
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
4273
Last 3 plays: Guest 24 (0/20), bernie73 (14/20), Guest 98 (17/20).
- -
Question 1 of 20
1. What is the normal width of a 100 percent cotton calico? Hint


Question 2 of 20
2. What type of material tends not to wash well in any temperature? Hint


Question 3 of 20
3. In order to gather the edges of a garment, it would be easier to baste first.


Question 4 of 20
4. When making a skirt with elastic at the hips or waist, you should subtract 5 inches from your actual body measurement to determine the length of the elastic.


Question 5 of 20
5. Which of the following is not a brand name of clothing/craft pattern? Hint


Question 6 of 20
6. How many inches are in a third of a yard? Hint


Question 7 of 20
7. If you do not have a serger or an overlock machine, what kind of stitch would create the same effect needed? Hint


Question 8 of 20
8. Fabric remnants are usually under a yard long.


Question 9 of 20
9. What is a bolt? Hint


Question 10 of 20
10. On any kind of fleece, the selvages stretch more than the other two sides.


Question 11 of 20
11. Fleece is sold all year round.


Question 12 of 20
12. What is not a name brand of thread? Hint


Question 13 of 20
13. Warm and Natural is a kind of...? Hint


Question 14 of 20
14. What is the difference between tulle and nylon netting? Hint


Question 15 of 20
15. Polyester batting comes in 4 oz, 6 oz, 8 oz, and 10 oz.


Question 16 of 20
16. How many colors do cotton calicos come in? Hint


Question 17 of 20
17. Most sewing machine needles (for normal machines) should be replaced after what time? Hint


Question 18 of 20
18. Home decorating trims are different from sewing trims.


Question 19 of 20
19. Is there such thing as Suedecloth?


Question 20 of 20
20. What is the most common color for interfacing? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 24: 0/20
Apr 26 2024 : bernie73: 14/20
Apr 21 2024 : Guest 98: 17/20
Apr 17 2024 : nnouner: 15/20
Apr 12 2024 : Guest 172: 16/20
Apr 08 2024 : Guest 98: 12/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the normal width of a 100 percent cotton calico?

Answer: 45"

There are many calicos that are also 44" and 43", but 45" is the most popular.
2. What type of material tends not to wash well in any temperature?

Answer: Acetate

Acetate tends to discolor when it gets water on it.
3. In order to gather the edges of a garment, it would be easier to baste first.

Answer: True

Basting is just a loose, wide stitch that is not knotted. Once you baste the edge you want to gather, all you have to do is pull the threads and it gathers for you!
4. When making a skirt with elastic at the hips or waist, you should subtract 5 inches from your actual body measurement to determine the length of the elastic.

Answer: False

From what I have heard, it is only necessary to subtract 1 inch from your measurement.
5. Which of the following is not a brand name of clothing/craft pattern?

Answer: Leader

Leader. Kind of a believable name, huh?
6. How many inches are in a third of a yard?

Answer: 12

12x3=36. 36 inches in a yard!
7. If you do not have a serger or an overlock machine, what kind of stitch would create the same effect needed?

Answer: Zig-zag

If you just look at the stitch an overlock machine makes and a zig-zag stich from a regular machine, they look very similar.
8. Fabric remnants are usually under a yard long.

Answer: True

Otherwise the fabric is very useful to many people and it is put back on a bolt.
9. What is a bolt?

Answer: One roll of fabric cut to a specified width

There are many bolts in a fabric store!
10. On any kind of fleece, the selvages stretch more than the other two sides.

Answer: True

That's one of the reasons you have to be careful when working with fleece.
11. Fleece is sold all year round.

Answer: True

For all of those people who need to get a head start on their projects!
12. What is not a name brand of thread?

Answer: Nature's Natural

That would be cool to have an organic thread... I would call it "Nature's Natural". In other words, Nature's Natural is a made- up name.
13. Warm and Natural is a kind of...?

Answer: Batting

Warm and Natural comes in two colors: natural and white!
14. What is the difference between tulle and nylon netting?

Answer: Netting has bigger holes than tulle

Both netting and tulle come in roughly the same widths; they are usually the same price per yard, and both are made from nylon.
15. Polyester batting comes in 4 oz, 6 oz, 8 oz, and 10 oz.

Answer: True

There may be more, but those are the densities I am aware of.
16. How many colors do cotton calicos come in?

Answer: All of them!

Yes, even the icky colors have a place in the sewing world.
17. Most sewing machine needles (for normal machines) should be replaced after what time?

Answer: after 5-10 hours of use

Some high performance machines such as Bernina recommend changing after every one to two hours of continuous use however.
18. Home decorating trims are different from sewing trims.

Answer: True

Home decorating trims are thicker and more heavy duty.
19. Is there such thing as Suedecloth?

Answer: Yes

I use it a lot; you should try it some time.
20. What is the most common color for interfacing?

Answer: White

Go to any fabric center and see for yourself!
Source: Author Bobyn42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us