Quiz about Spice Up Your Life
Quiz about Spice Up Your Life

10 Questions: Spice Up Your Life Photo Quiz | Hobbies


Worldwide spices are undeniably warm and aromatic. Play this pictoral quiz to find out more about them and allow them to spice up your life!

A photo quiz by Plodd. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Herbs and Spices

Author
Plodd
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
372,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
697
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Flyingbustub (7/10), Guest 107 (7/10), Guest 172 (8/10).
photo quiz
1. Which highly scented spice with its aniseed flavor is native to the Asian regions of Vietnam and China?
Hint

Lavender
Fennel
Star anise
Kaffir lime

photo quiz
2. Cassia, Ceylon, Saigon and Korintje are all species of which spice? Hint

Caper
Cardamom
Cinnamon
Carraway

photo quiz
3. Clove (Syzygium aromaticum) is a popular spice used in cooking, but which part of the plant do they come from? Hint

Root
Flower bud
Bark
Leaf

photo quiz
4. Pontefract cakes, Black Jack and Tyrkisk Peber are all types of confectionary using which spice?
Hint

Liquorice
Mint
Angelica
Cilantro

photo quiz
5. "Allspice" is a combination of five different spices; basil, sage, thyme, garlic and nutmeg.


True
False

photo quiz
6. Which colourful dried spice powder is taken from the red chili pepper of the species, Capsicum annuum?
Hint

Mace
Saffron
Paprika
Tarragon

photo quiz
7. Which of these spices is NOT grown as an underground rhizome?
Hint

Ginger
Cardamom
Turmeric
Garlic

photo quiz
8. Who was credited with being the first to consume mustard as a condiment?

Hint

Greeks
Chinese
Egyptians
Romans

photo quiz
9. Mace is the spice taken from the lacy outer covering of which hard fruit?
Hint

Walnut
Almond
Coconut
Nutmeg

photo quiz
10. Spanish explorers discovered vanilla in the 16th century and called it 'vainilla' which translates as what into English? Hint

White flower
Scented wax
Burnt pea
Little pod


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which highly scented spice with its aniseed flavor is native to the Asian regions of Vietnam and China?

Answer: Star anise

Star anise is very distinctive due to its star shaped fruit and seeds. The spice is used in Asian and Indian cooking, giving a warming aniseed flavor to currys, stews and sauces. It has also been used in the manufacture of many alcoholic drinks, such as pastis and sambuca, and also home made punches and mulled wine.
2. Cassia, Ceylon, Saigon and Korintje are all species of which spice?

Answer: Cinnamon

Cinnamon bark is taken from the Cinnamomum genus of tree. The bark can be eaten directly, or made into a powder which is then added to food to give it a deep, rich, woody flavour. Cassia, or Chinese cinnamon, is the most widely consumed cinnamon worldwide. Saigon cinnamon is also called Vietnam cinnamon and is native to south-east Asia. Ceylon cinnamon is native too Sri Lanka and Korintje from Indonesia.
3. Clove (Syzygium aromaticum) is a popular spice used in cooking, but which part of the plant do they come from?

Answer: Flower bud

Cloves are the small dried flower buds taken from a tree belonging to the Myrtaceae family. The tree was once native to the warm tropical Maluku Islands near Indonesia, also called Spice Island. The spice is used in cuisine, and also for natural medicinal uses, especially known as a remedy against dental pain.
4. Pontefract cakes, Black Jack and Tyrkisk Peber are all types of confectionary using which spice?

Answer: Liquorice

Pontefract cakes, from Yorkshire, England, are not cakes as we know them, but small round black sweets made from liquorice. Black Jack is a chewy liquorice candy which originated as a chewing gum from America in the late 19th century. Tyrkisk Peber, or Turkish Pepper, is another liquorice flavoured sweet which is popular in Scandinavia. Liquorice, or licorice, is a plant native to Europe, India and Asia, and the sweet roots are used in cuisine and medicines.
5. "Allspice" is a combination of five different spices; basil, sage, thyme, garlic and nutmeg.

Answer: False

Allspice is a plant native to Central America and is alternatively called pimento, or Jamaican pepper. It smells and taste like a variety of different spices, but it is in fact the dried berry taken from the Jamaican pepper tree just before they mature. The dried berries can be used whole in recipes, or ground down to a powder.
6. Which colourful dried spice powder is taken from the red chili pepper of the species, Capsicum annuum?

Answer: Paprika

The distinctive red paprika is considered to be the national spice of Hungary, and is added as colouring and flavour to any Hungarian Goulash recipe. The peppers are native to Central America but were introduced to Europe cuisine by the early travelers. Traditionally the peppers are air dried. This means that large quantities of pepper are harvested and dried in the open before being ground down into a powder.
7. Which of these spices is NOT grown as an underground rhizome?

Answer: Garlic

Garlic grows underground but is part of the bulbous onion family called Allium, which also includes leeks, chives and shallot. Ginger, turmeric and cardamom are all grown underground as rhizomes. The seeds of cardamom are consumed, whereas the rhizomes of ginger and turmeric are consumed. Rhizome is the Ancient Greek word for "mass of roots".
8. Who was credited with being the first to consume mustard as a condiment?

Answer: Romans

The Romans blended grape juice called "must" with ground seeds from the mustard plant to create a paste called "mustum ardens" (burning wine). Dijon mustard is very similar as this contains white wine. Mustard seeds are obtained from a variety of different mustard plants throughout the world and harvested to make the condiment by adding water, vinegar or wine.
9. Mace is the spice taken from the lacy outer covering of which hard fruit?

Answer: Nutmeg

Two spices are obtained from the fruit of Myristica fragrans and these are nutmeg and mace. Nutmeg is the egg shaped seed which is dried and then grated to add as flavouring to food. Mace is taken from the lacy reddish covering called an aril, and has a lighter scent and flavour than nutmeg.
10. Spanish explorers discovered vanilla in the 16th century and called it 'vainilla' which translates as what into English?

Answer: Little pod

Vanilla was first harvested by the Totomoc people from the Gulf of Mexico and they called it 'tlilxochitl' which means 'black flower'. This is due to the darkened fruit when they dry. The Spanish explorers called it 'little pod'. They tried to take the plant and grow it back home but were unsuccessful. Mexico still remains the largest supplier although they are also grow on Madagascar.
Source: Author Plodd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Flyingbustub: 7/10
Mar 23 2023 : Guest 107: 7/10
Mar 21 2023 : Guest 172: 8/10
Mar 17 2023 : Guest 1: 8/10
Mar 11 2023 : horadada: 9/10
Mar 10 2023 : james1947: 10/10
Mar 09 2023 : Guest 75: 7/10
Mar 09 2023 : Guest 174: 10/10
Mar 04 2023 : KM32Bautista: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. My Favorite Spices Average
2. All About Herbs Average
3. The Thyme Machine Easier
4. Cooking with Comfort Average
5. Culinary Essentials - Spices Average
6. My Favorite Herbs Average
7. Much Virtue in Herbs Average
8. Cooking with Herbs Easier
9. Garlic: The Stinking Rose Average
10. Common Herbs and Spices Very Easy
11. Herby: Fully Loaded Average
12. Spice Up Your Life Average

3/24/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us